A tavaszi szünet idén ismét egy nagyszabású #mutiholdolgozol nappal vette kezdetét. Az élménynap sokrétű programját a csaknem két évszázada működő Gyermekgyógyászati Klinika lelkes szakembereivel és együttműködő partnereivel szerveztük meg, -az eddigi visszajelzések alapján – osztatlan sikert aratva a gyermekek közt. Nem is csoda, hiszen a 100 részt vevő gyermeknek a 17 féle szakterületet, 13 különböző helyszínen, csaknem 50 szakember mutatta be, így a kicsik beleláthattak, mit is jelent betegeket gyógyítani, hallgatókat oktatni, vagy kutatóként hozzájárulni a tudomány fejlődéséhez.

A program meghirdetésekor hangsúlyoztuk a #mutiholdolgozol nap 3 fő célját.

Dr. Bókay János, a klinika osztályvezető főorvosa, köszöntőjében megosztotta a gyerekekkel, hogy milyen személyes élmény hatására döntötte el, hogy orvos lesz.

Így a program utolsó célja, bár nagyratörő, de nem elképzelhetetlen: a #mutiholdolgozol nap során szerzett személyes élmények hasonlóan befolyásolhatják a pályaválasztást.

A program megvalósításával egyszerre támogatjuk a kisgyermekes munkatársainkat a gyermekfelügyelet megoldásában, javul a szakmai résztvevők együttműködése egymás megismerése által, és felkeltjük a gyerekek érdeklődését a különböző szakterületek munkája iránt, így talán közülük kerülnek majd ki a jövő gyógyítói, oktatói, kutatói.

Az élménynap további pozitívumokat is tartogatott minden részt vevő gyermeknek: az idei évben az egészséges életmód kialakítása, a prevenció edukációja, valamint a betegséggel élők támogatása köré épült a szakmai program nagyrésze. Azáltal, hogy a gyermekek ilyen kötetlen, sőt élvezetes programokon ismerkedhetnek meg az egészségügyi intézményekkel, csökkenni fog a szorongásuk, ha bármikor betegellátásra szorulnak. Sőt abban is bízunk, hogy ez az élmény pozitívan befolyásolja az egészségmagatartásukat, így felnőttként gyakrabban fognak részt venni szűréseken, és tudatosan figyelnek majd az életmódjukra. 

A #mutiholdolgozol-nap kiváló alkalom arra, hogy a gyermekek orvosi ellátással szembeni félelmét leküzdjük és megmutassuk nekik, hogy milyen gondoskodó környezetben gyógyulhatnak, ha betegek.

-erősítette meg Dr. Szabó Attila klinikai rektorhelyettes, a Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója.

A Gyermekgyógyászati Klinika a fizikai és mentális egészség témakörét járta körbe: a dietetikusok megismertették a gyerekeket az okostányér alapjaival és a kiegyensúlyozott étrend kialakításával, az alváslaborban a pihentető alvás jelentőségéről és az alvási problémák felismeréséről beszélgettek a kicsikkel. A hősképzőben a psziché volt a főszerepben: stresszkezelő, meditációs és szorongásoldó technikákat sajátítottak el.

Szülői visszajelzések:

„Nagyon jó volt, hogy kisebbeknek és a nagyobbak is külön programmal készültek. Hatalmas élmény volt a lányomnak a labor, valamint az, hogy ilyen közelről ismerkedhettek meg tudományos munkával, illetve, hogy interaktívan őket is bevonták a bemutatókba. A jövőben akár segítőként is szívesen résztvenne a programon.”

„Egy újabb különleges programon vehettek részt a gyerekek, megismerve, hogyan működik egy gyermekklinika mindennapi élete. Rengeteg élménnyel, tapasztalattal gazdagodtak ezen a napon. Köszönjük a fantasztikus szervezést, odafigyelést, törődést.”

Bármilyen betegség gyanúja esetén óriási szerepe van a különböző diagnosztikai eljárások elvégzésének. A Klinika több laboratóriuma, különböző témakörökben várta a gyermekeket: a gyerekek légzésfunkció laborban tesztelhették a tüdejük működését; az Anyagcsere Szűrő és Diagnosztikai Centrumban pipettával gyakorolhatták a minták előkészítését; a kutatólaborban a nagyobb gyerekek kísérleteztek; a Klinikai Kémiai és Mikrobiológiai Laboratóriumban a minták kiértékelésébe pillanthattak be a kis vendégek. A Gasztroenterológiai Osztály szakembrei pedig csövekből felépített komplett bélrendszerben kalauzolták végig az ifjú diagnosztákat. 

A könyvtárban játszva sajátították el a könyvtári alapismereteket, valamint a védőoltások jelentőségéről beszélgettek a szakemberekkel, akárcsak a gyógyszertárban a gyógyszerészeti termékekről, orvosságokról.

A Koós-terem több programnak is otthont adott: itt gyakorolták a gyerekek a szívmasszázst, és tanulták meg a helyes vérnyomásmérést és a sebkötözés módjait. A Csecsemő Osztály nővéreinél a gyerekek a szülők bőrébe bújva fürdethették és altathatták az élethű játékbabákat.

Az Arcrekonstrukciós Centrumban az ajak- vagy szájpadhasadékkal született kisbabák speciális gondozását mutatták be a nagyobbaknak. 

A Gyermekgyógyászati Klinika legfőbb együttműködő partnerei is csatlakoztak a magas szakmai színvonalú #mutiholdolgozol nap megvalósításához.

A Peter Cerny Alapítványi Mentőszolgálat 1989-ben szervezte meg és azóta folyamatosan üzemelteti az éjjel-nappal üzemelő koraszülött mentő- és szállító rohamkocsi szolgálatát, a #mutiholdolgozol napon a gyerekek bepillanthattak a mentősök életébe, a koraszülöttek állapotának stabilizálásával járó kihívásokkal és kipróbálhatták a mentőautót.

A Szurikáta Alapítvány 2014-ben azzal a szándékkal jött létre, hogy megkönnyítse a diabéteszes gyermekek és fiatalok családjának mindennapjait – otthon, az óvodában és az iskolában.  A #mutiholdolgozol napon egy rendhagyó interaktív előadással készültek a Semmelweis Polgárok gyermekeinek: a diabéteszt övező előítéletek lebontása során, a betegség felismeréséről és a cukorbetegséggel való együttélésről edukálták a résztvevőket.

Az élménynapon azzal is találkoztak a gyerekek, hogy milyen segítség érkezhet maradandó egészségkárosodás esetén. A TámUgatók Terápiás és Segítőkutyás Alapítvány speciálisan képzett segítőkutyákkal támogatja olyan emberek életét, akik egészségügyi, pszichológiai, szociális, vagy más területen nehézségekkel küzdenek, hátrányban vannak. Az alapítvány két szakembere és kutyusaik közreműködésével megismerkedtek azzal, hogy miben is tud gazdájának segíteni egy négylábú és hogy milyen területeken „dolgozhat” egy terápiás eb. De persze már csak a játékos kutyusok jelenlétével is maradandó élményt szereztek a kicsiknek.

A március 28-i napsütéses, eseménydús élménynapon idén is felfedeztük a gyerekekkel a Semmelweis Világ csodáit, és maradandó élményeket szereztünk számukra. Találkozzunk jövőre is!

Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem