A Semmelweis Egyetem nyerte el nagyvállalati kategóriában a „Legjobb Női Munkahely 2022” díj második helyezését a Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetség által meghirdetett pályázaton.

A pályázat célja, hogy rámutasson a nők foglalkoztatásának esélyegyenlőségi szempontján túl alkalmazásuk gazdasági szükségszerűségére, és jó példákat mutasson be, amelyeket más munkáltatók is átvehetnek. A pályázó munkahelyeken a munkavállalók érdekeit is figyelembe véve segítik a munka és a magánélet/családi élet összeegyeztetését. 

A Semmelweis Egyetem mindig is elkötelezett volt abban, hogy a munkahelyi körülmények javításán túl is segítse a kollégákat a szakmai és magánéleti kihívásaik összehangolásában. Ez a díj azonban nem csak erőfeszítéseink elismerése, hanem kivételes felelősség is.

-emlékeztett beszédében Adonicsné Püski Kata rektori kabintevezető-helyettes, a Családbarát Egyetem Központ igazgatója. 

Az egyetem több szempontból is érdekelt abban, hogy olyan feltételeket biztosítson női munkavállalóinak, melyekkel hosszú távon motiválja őket egyetemi karrierjükben és segíti családi életükben.

Egyrészt kötelezi a történelmi hagyomány: Mária Terézia alapította, és az első női orvos, Dr. Hugonnai Vilma is az egyetem falai közt végezte gyógyító munkáját. Számos korszakalkotó női tudósnak, orvosnak büszke alma matere a Semmelweis Egyetem, ez pedig a következő generációk számára is követendő példaként szolgál: mindenkinek van lehetősége önmaga megvalósítására és a hivatásában történő kiteljesedésre. 
Másrészt felelősség a női munkavállalók kiemelkedően magas aránya miatt: a Semmelweis Egyetem tízezer fős dolgozói közösségének 70%-a nő. Reprezentáltságuk a vezetésben folyamatosan növekszik, de ezen folyamat előmozdítására Női Vezetői Klubot hoztunk létre. Tagjai olyan megtartó közösséget alkotnak, ahol egymást támogatva, jó példákat megismerve inspirálódnak a vezetők, a jó kapcsolatok kialakítása pedig a szakmai életükben, egy-egy közös projekt során is segíti az együttműködést.
Nem utolsó sorban – Magyarország egyik legnagyobb gyógyító és egészségügyi felsőoktatási intézményeként – az egyetem társadalmi felelősségéről sem felejtkezhetünk meg.

Amellett, hogy a Semmelweis Polgárok számára családorvosi rendelést, prevenciós szakrendelést, szűrővizsgálatokat, mentális és életmódtanácsadást biztosítunk, felismertük, hogy az érettebb korba lépő munkatársnőkkel kiemelten foglalkoznunk kell. Felvállaltuk többek között a klimax-párbeszéd elindítását, valamint változatos mozgás- és egészségmegőrző programokat is alakítottunk ki számukra.

-fejtette ki az igazgató, majd hozzátette: „Természetesen változatlanul odafigyelünk a családalapítási és kisgyermekes életszakaszban lévő kollégákra is: a családbarát várandósgondozás, a bölcsődei férőhelyek, egyetemi óvodák, gyermekfelügyelet és nyári táborok mind a munkába való zökkenőmentes reintegrációt támogatják.”

Mindezek a kezdeményezések részei annak a hosszú távú elkötelezettségnek, hogy a Semmelweis Egyetem a nők számára ne csak egyszerűen egy hely legyen, ahol dolgoznak, hanem egy olyan közösség, amelyben támogató légkör veszi őket körül, és ahol értékelik és elismerik szaktudásukat.

Az employer branding szempontjából fontosabb elnyert védjegyeket itt találják.