E-mail                 Céges érdeklődőknek                   Adományvonal: 13600 / 04

Nagy büszkeség, hogy a közmédia több mint egy évtizedes hagyományokkal rendelkező Jónak lenni jó! jótékonysági kampányának idei évi kedvezményezettje a Semmelweis Egyetem Alapítvány.
Célunk az, hogy az Önök segítségével kibővült komplexitással és alapterületen létrejöhessen a Semmelweis Fejlődéstámogató Központ, ahol a jelenleginél háromszor több koraszülött vagy veleszületett rendellenességgel élő gyermek fejlesztése valósulhatna meg egy időben és egy helyen szakember csapatunk segítségével.

MIVEL FOGLALKOZUNK?

Magyarországon évente mintegy 8000 újszülött jött világra idő előtt vagy alacsony súllyal. A koraszülött és/vagy kis súllyal született gyermekek számos egészségügyi kockázatnak vannak kitéve, melyek az érzékszervi károsodástól, a finom idegrendszeri sérülésekből eredő magatartási zavarokon át akár a vérnyomásproblémákig terjedhetnek. A sokszor maradandó problémák alapvetően befolyásolják az újszülöttek és szüleik későbbi életútját.
 • Utógondozói munkánk során folyamatosan követjük ezen, illetve a veleszületett rendellenességgel élő gyermekek testi és lelki fejlődését.
 • Folyamatos kapcsolatot tartunk a különböző területeket képviselő fejlesztő szakemberekkel – mozgásterapeutákkal, konduktorokkal, gyógytornászokkal, gyógypedagógusokkal, pszichológusokkal – valamint a gyermek gondozását ellátó szakorvosokkal.
 • Figyeljük és facilitáljuk az életkorhoz kötött és az adott kórállapotnak megfelelő szűrő- és kontrollvizsgálatok teljeskörű elvégzését, mindeközben támogatjuk a szülőket szülői kompetenciájuk kialakításában, megerősítésében.

A projekt legfontosabb célkitűzései

A jelenlegi utógondozási rendszer egyik legnagyobb problematikája az, hogy a különböző szakemberek nem egy helyen, egy időben látják a gyermeket, megnehezítve ezzel a fejlesztési munkát és jelentős időtöbblet igénnyel bír a szülők számára is.
Célunk, hogy a jelenlegi egy helyiséges utógondozót egy nagy alapterületű, modern eszközökkel felszerelt utógondozó centrum válthassa fel, ahol:
 • a jelenleginél jóval több gyermeket láthatunk el,
 • korszerű körülmények és korszerű eszközök között,
 • ahol a koraszülött fejlesztésben résztvevő szakemberek egy helyen
 • és egy időben látják el a gyermeket,
 • egészen kisiskolás korig,
 • bevonva a szülőket, edukálva őket.

Utógondozás – miért fontos?

A gyermekek fejlődése szempontjából elengedhetetlen a folyamatos, interaktív, visszacsatolásra épülő dinamikus
kapcsolattartás a gyermeket fejlesztő és gondozó szakemberek között, valamint a gyermek szüleivel.
 • Az érzelmi és fizikai egészség, a szociális készségek, és a kognitív-nyelvi képességek, melyeknek az alapköveit a koragyermekkorban fektetjük le fontos előfeltételei az egyén iskolai és a későbbi munkahelyi és közösségi sikerének.
 • Hosszú távon az ellátásunkat bővíteni szeretnénk az általunk gondozott gyermekek óvodai és iskolai fejlődésének nyomon követesével, különös tekintettel az óvoda-iskola átmenet problematikájára, és a tanulási zavarok (iskolai alul-teljesítés, disz-jelenségek) differenciáldiagnosztikájára.
 • A kora gyermekkori gondozásba, nevelésbe fektetett energiák és anyagi erőforrások később sokszorosan megtérülnek. Minden gyermeknek szüksége van támogatásra az optimális fejlődéshez, azonban speciálisan saját adottságainak és szükségleteinek megfelelően.
 • Mindez vonatkozik a családjaik támogatására is, hiszen a szülők úgy tudják a legerőteljesebb pozitív hatást kifejteni gyermekeik fejlődése érdekében, ha ők maguk is megkapják az egyensúlyukat megteremtő és optimális működésüket inspiráló támogatást.
 • Utógondozásunk során a gyermek és családja preferenciáit fókuszba helyezve kívánjuk a diagnosztizálást, esetkoordinálást, preventív szemléletű gondozást és szülőedukációt, tanácsadást végezni 0-8 éves kor között.

HOGYAN SEGÍTHET?

*A hívás / SMS díja minden hálózatból bruttó 500 Ft. A Yettel hálózatából kizárólag SMS indítható.

Galéria

11kép