A magyar sportolók összesen 77 érmet, közte 18 aranyat nyertek a Szervátültetettek XXII. Világjátékán Newcastle-ben, ezzel a válogatott – amely a világjátékokra indulva a Semmelweis Egyetem tett ünnepélyes esküt – a nyolcadik helyen végzett a megmérettetésen.

59 ország több mint 2300 sportolója mérte össze tudását 11 sportágban a XXII. Szervátültetettek Világjátékán, ahol a magyar csapat 18 arany-, 26 ezüst-, és 33 bronzérmet szerzett, ezzel pedig a nyolcadik lett az éremtáblázatban. Az európai országok közül egyedül csak a házigazda, Nagy-Britannia tudott Magyarország elé kerülni, ők az első helyen végeztek.

A legeredményesebb magyar sportoló, az atléta Mihálovits Tamás két világcsúcsot is dobott diszkoszvetésben és súlylökésben. Kiemelkedően szerepelt az úszóválogatott is, 6 arany-, 12 ezüst-, és 5 bronzéremmel.

A hazai csapatot 54 sportoló – 32 vese-, 9 máj-, 3 kombinált vese- és máj-, 1 tüdő-, 3 szív- és 6 csontvelő átültetett – alkotta, akik 11 sportágban álltak rajthoz, korosztályos bontásban (tenisz, tollaslabda, triatlon, úszás, asztalitenisz, atlétika, kerékpár, bowling, darts, petanque, röplabda).

Az egyetem több klinikájának – a többi között például az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika és a Transzplantációs és Sebészeti Klinika – dolgozói is szurkolói videóüzenettel buzdították a magyar csapatot. A válogatott a versenyt megelőzően a hazai legnagyobb transzplantációs centrumban, a Semmelweis Egyetemen tett ünnepélyes esküt. Többségüket az egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikáján műtötték, és az utógondozásuk is az egyetemen zajlik.

Fotó és forrás: Magyar Szervátültetettek Szövetsége

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.