A Szervátültetettek 22. Világjátékára induló magyar válogatott a hazai legnagyobb transzplantációs centrumban, a Semmelweis Egyetemen tett ünnepélyes esküt. Tizenegy sportágban 51 felnőtt és 3 junior sportoló képviseli Magyarországot az idén Nagy-Britanniában, Newcastle-ban megrendezendő versenyen. A csapatnak 32 vese-, 9 máj-, 3 kombinált vese- és máj-, 1 tüdő-, 3 szív- és 6 csontvelő-átültetett tagja van. Többségüket az egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikáján műtötték, és az utógondozásuk is az egyetemen zajlik.

Sárfalvi Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportlétesítményekért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkára egykori öttusázóként köszöntötte a sportolókat, akiket igazi példaképeknek nevezett. „Ha úgy érezzük, hogy megoldhatatlan probléma előtt állunk, titeket nézve mindez eltörpül. Ti vagytok, akikre felnézhetünk, akiktől mindennap újabb és újabb inspirációt és kedvet kapunk a sporthoz” – fogalmazott a helyettes államtitkár.

Galéria

7kép

Dr. Szabó Attila klinikai rektorhelyettes kiemelte annak jelentőségét, hogy a világjátékokra indulók az az idén 250. tanévét indító Semmelweis Egyetemen tesznek esküt arról, hogy sportemberhez méltó módon fognak küzdeni a magyar színekért, csapattársaikért és természetesen saját magukért. Az egyetem Magyarország és Közép-Európa legnagyobb szervtranszplantációs centruma mind a felnőtt, mind a gyermekellátás terén – emlékeztetett. Hangsúlyozta a csapatmunka jelentőségét a sportolói sikerekben. Az edzők, sporttársak, a család és a felkészítést segítők mellett a versenyzők mögött állnak jelen esetben az orvosok és az egészségügyi dolgozók is, akikkel egyszer már győzedelmeskedtek életük legnagyobb versenyén – fogalmazott. Mi, a Semmelweis Egyetem polgárai együtt küzdöttünk és dolgoztunk azért, hogy Önök minél teljesebb életet élhessenek, most pedig szurkolóként, támogatóként, sok esetben barátként, szinte családtagként drukkolunk a következő időszakban, hogy érjék el legnagyobb sikerüket azzal, hogy mások számára példát mutatnak küzdelemből és emberségből – mondta a rektorhelyettes.

Berente Judit, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének elnöke elmondta, hogy a nemzetközi megmérettetésre utazó 54 sportolóból 11 csapattag először áll rajthoz világversenyen, ami minden bizonnyal életük egyik legemlékezetesebb eseménye lesz. Kiemelte, hogy a világjátékra induló csapattagok mindannyian hálával és szeretettel gondolnak donoraikra, és sportteljesítményükkel előttük is tisztelegnek. A szövetség és a sportolók nevében is köszönetet mondott az ország valamennyi egészségügyi dolgozójának, hiszen az ő munkájuk nélkül nem lehetnének most itt.  Tiszteletünk jeléül ezért a Semmelweis Szalon patinás termében rendeztük meg ünnepélyes eskütételünket – mutatott rá.

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke emlékeztetett arra, hogy a szervátültetett sportemberek milyen csodálatos dolgokat tudnak véghezvinni, miközben az átlagosnál is komolyabb nehézségekkel néznek szembe. Éppen ezért ők azok, akik – ahogy fogalmazott – lerombolják a kifogások és halogatások várát, és példát mutatnak azoknak, akik mindig találnak kifogásokat, és megmutatják, hogy akkor kell cselekedni, akkor kell erősnek lenni, amikor helyzet van. Ezt nem lehet másképp csinálni, csak nagy hittel és határozottsággal – emelte ki.

A szervátültetett társadalom legnagyobb nemzetközi sporteseményét, a Szervátültetettek Világjátékát 1978 óta rendezik meg. Az idei, immár 22. rendezvénynek ezúttal augusztus 17-24. között Newcastle városa ad otthont Nagy-Britanniában. Az idei megmérettetésre 60 ország 2237 szervátültetett versenyzője érkezik a világ minden tájáról. A magyar csapat először 1987-ben vett részt a Világjátékon, 1999 óta pedig a nemzetek összesített pontversenyében rendre az első öt ország között végzett.

Az angliai versenyre 51 felnőtt és 3 junior korosztályú sportoló utazik.  A magyar válogatott tagjai között 32 vese-, 9 máj-, 3 kombinált vese- és máj-, 1 tüdő-, 3 szív- és 6 csontvelő átültetett sportoló szerepel, akik 11 sportágban (asztalitenisz, atlétika, bowling, darts, kerékpár, petanque, röplabda, tenisz, tollaslabda, triatlon, úszás) képviselik Magyarországot. A csapat célja, hogy idén is az első öt között végezzen a résztvevő 60 országból.

A válogatott tagjainak többségét, mintegy 40 sportolót a Semmelweis Egyetem klinikáin műtöttek, illetve az egyetemen történik az utógondozásuk.

Tőgyi Krisztina, Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem