A Semmelweis Egyetem fennállásának 250. évfordulója alkalmából a Kommunikációs és Rendezvényszervezési Igazgatóság (KRI) bevonásával két különböző logót készíttetett a dr. Hankó Balázs stratégiai és fejlesztési rektorhelyettes által vezetett, emlékévet koordináló szervezőbizottság. Dr. Merkely Béla rektor döntése nyomán az egyik arculati elem egy ünnepélyes, tradicionális stílusú jubileumi címer lett, a másik egy modern, letisztult külsejű logó. Elkészültek továbbá a magyar és angol nyelvű jubileumi levélpapírok és borítékok is.

Mindkét logóváltozat elkészítésénél fontos szempont volt a negyed évezredes jubileumhoz méltó impozáns és elegáns stílusú megjelenés kialakítása, a nemzeti és keresztény – az egyetem címerében is látható – szimbólumok megjelenítése, valamint a Semmelweis Egyetem szlogenje, a „Tradíció és innováció” képi megvalósítása. A logók színes és monokróm változatban egyaránt elkészültek.

 

A Semmelweis 250 év színei – rektori döntés nyomán – a kék és az arany, ennek megfelelően a jubileumi címerváltozat az egyetem meglévő címerét továbbgondolva készült el: a hagyományos egyetemi címer egy arany pajzsból emelkedik ki, melyet cserfaág és olajág öveznek. A jubileumi címer került az ünnepi levélpapírokra és borítékokra, meghívókra, valamint az egyetemi honlaprendszer fejlécében is látható lesz.

Az elsősorban ajándéktárgyakon és szóróanyagokon, valamint hallgatókat célzó anyagokon való felhasználásra készült „Semmelweis 250” logó modernebb megjelenést kapott, ugyanakkor megjelenik rajta az egyetemi kék szín és az ünnepélyes arany árnyalat is, valamint a nemzeti trikolor, ezzel egyszerre szimbolizálva a tradíció és innováció együttes meglétét a 250 éves Semmelweis Egyetemen. A logó magyar és angol nyelvű változatban egyaránt elérhető.

A hagyományos egyetemi címerhez hasonlóan a jubileumi változat, valamint a 250-es logó használatát is az egyetem rektora engedélyheti az egyes szervezeti egységek számára. A rektori jóváhagyást követően a logókat a Kommunikációs és Rendezvényszervezési Igazgatóság adja át az igénylőknek elektronikus formában. Bővebb információ a KRI honlapján (ide kattintva) olvasható a címerhasználat szabályairól, ahonnan a címerhasználati kérelmet is le lehet tölteni.

Szintén elkészült a jubileumi év levélpapírja és borítékja, ezeket a 2019/20-as tanév indulásáig csak a 250. évforduló alkalmából megvalósítandó programok, rendezvények szervezői igényelhetik és használhatják. Az igényléseket – a szervezendő program megjelölésével – a semmelweis250@semmelweis-univ.hu email címen lehet leadni.

A jubileumi emlékév egységes arculatának részeként digitális anyagok, például videó főcímek, honlap- és közösségi médiafelületeken használható grafikai elemek is készülnek, továbbá roll-upok és díszoklevelek, valamint oktatási célra, tudományos eredmények bemutatására szolgáló diaminták tervezése is folyamatban van.

Keresztes Eszter

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.