A karácsony jelentőségében messze kiemelkedik a többi ünnep közül, hiszen ilyenkor valamennyiünket összeköt a szeretet – mondta dr. Szél Ágoston rektor a Semmelweis Egyetem karácsonyi ünnepségén. Mint fogalmazott, ez az alkalom arra is lehetőséget nyújt, hogy mindenki, aki a hétköznapokban lelkesedéssel és odaadással végzi a feladatát, ilyenkor megpihenhet és megérdemelten átadhatja magát a karácsony hangulatának. A rektor Pilinszky János gondolataival ezt úgy fejezte ki: az ünnepek kivilágított állomások, melyeken megpihenünk a hétköznapok sötét vonalán haladva.

RS26152_KA-20141212-IMG_1527-karacsonyi-unnepseg-scrDr. Szél Ágoston kiemelte, hogy a Semmelweis Egyetem – dolgozóinak köszönhetően – óriási karácsonyi ajándékot kapott: egy hazai és egy nemzetközi felsőoktatási rangsorban ugyanis az ország legjobbjaként végzett az intézmény. A rektor végül az ókori görög filozófust, Tatioszt idézte: „Elfogadni tudni a boldog napokat, de az örömteleneket is. Sem kicsordulni, sem elsivárulni. Sem elcsorbulni, de túl sokat sem érni. Sem szónokolni, sem elnémulni. Nem megtenni gyorsan, de nem is késlekedni. Nem hivalkodni, és nem tetszelegni – sem az éles kést, sem a díszes cserepet nem kíméli az idő. Az előbbi elcsorbul, az utóbbi színét veszti. Utat választani, de nem a sikerét, hanem a boldogságét. Az úton járni, majd végigmenni, a nagyságot az erénnyel, és nem a szerencsével mérni. Egyszerűen boldognak lenni – dísz, ragyogás, külcsín nélkül.”

RS26142_KA-20141212-IMG_1569-karacsonyi-unnepseg-scrDr. Szász Károly kancellár beszédében a várakozás fontosságára hívta fel a figyelmet. A karácsonyt, mint bármelyik eseményt az életünkben, fontos rákészülési időszak előzi meg, ezt pedig nem szabad siettetni – hangsúlyozta. Hozzátette: mindenre megfelelő időt kell biztosítani, a ráhangolódás ugyanis segít a szívünket feldíszíteni az ünnepre. A kancellár szerint egy lépcsőfokot sem szabad átugrani, a várakozás ugyanis fontos feladat elé állít, hiszen ilyenkor munkánk van önmagunkkal. Az ünnep maga is olyan, amilyen a rákészülés, ha tehát az adventet mélyebben megéljük, a karácsony is teljesebb lesz – vélekedett.

Az ünnepségen végezetül a Medikus Zenekar kamaraegyüttese Dunstable, Purcell és Britten angol zeneszerzők egy-egy darabját adta elő.

Mozer Mária

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.