Idén 15. alkalommal rendezték meg a Védőnők Napját, az eseménynek az egyetem Nagyvárad téri Elméleti Tömbje adott otthont. A hagyományoknak megfelelően az ünnepség fókuszában ezúttal is a védőnői hivatás és a védőnők köszöntése állt. A Védőnői Szolgálat idén ünnepli 107. születésnapját.

A június 10-én megtartott rendezvény résztvevőit elsőként Csordás Ágnes Katalin, a Magyar Védőnők Egyesületének 23 év után leköszönő elnöke üdvözölte. Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora online köszöntőjében örömét fejezte ki, hogy a rendezvény helyszínéül idén is a Semmelweis Egyetem szolgálhat, hiszen a védőnők képzése kiemelt jelentőségű az intézmény számára. A hivatás alapjai, vagyis a családközpontúság és a prevenciós szemlélet az egyetem értékei között is szerepel – emelte ki. Az intézmény vezetője hangsúlyozta, hogy a Semmelweis Egyetemnek hazánk vezető egészségtudományi egyetemeként alapvető feladata az egészségtudatosság képviselete, valamint a megelőzést középpontba helyező szemléletformálás.

A magyar védőnői szolgálat a világon egyedülállónak, a védőnői hivatás pedig hungarikumnak számít. A védőnő a legfontosabb életszakaszoknál van jelen a családok életében, a szülésznőkkel és gyermekápolókkal kiegészülve pedig egy olyan csapatot alkotnak, amely a gyermekvállalás kezdetétől ott áll a családok mellett, és a prevencióban is rendkívül jelentős szerepet játszik

– tette hozzá. A rektor megköszönte a védőnők munkáját, és gratulált az 50, 60, 65, illetve 70 éve diplomát szerzett szakembereknek.

Dr. Müller Cecília, országos tisztifőorvos köszöntőjében személyes emlékek felidézésével emelte ki a védőnők szerepét. Mint mondta, saját tapasztalatból is tudja, hogy egy anya, egy család életében milyen jelentős a védőnő munkája, aki empátiával, kedvességgel, megértéssel fordul az érintettekhez. Minden családhoz más és más megértéssel szükséges közelíteni, hogy a családok és a védőnők közötti bizalmi viszony kialakuljon és fennmaradjon. Az emberek tisztelettel tekintenek a védőnőkre, a szakma megbecsült – hangsúlyozta. „A védőnői szolgálat és a védőnők is ajándék a családok számára” – tette hozzá. A tisztifőorvos végül megköszönte a védőnőknek a családok érdekében kifejtett munkát, és Simon András Köszönöm című versével kívánt kellemes ünneplést.

Az ünnepség Zilai Janina ápoló hallgató műsorával folytatódott, aki két dalt adott elő a közönségnek. Az ápoló hallgató a Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Hallgatói Önkormányzat 2022. évi „PTE hangja” Könnyűzenei Tehetségkutató verseny harmadik helyezettje lett.

Ezt követően Kahlichné dr. Simon Márta az idén 95 éves Zöldkeresztes Védőnői Szolgálat történetét ismertette. Mint azt az Egészségtudományi Kar nyugalmazott főiskolai tanára elmondta, az 1927-ben alapított egészségvédelmi szolgálat gödöllői székhellyel és 17 községgel kezdte meg működését. Ez az úgynevezett mintajárás példaként szolgált az ország többi járásának a szolgálat egységeinek létrehozásához. A rendszer létrejötte Johan Bélához és a Rockefeller Alapítványhoz köthető. Jelentős eredményként említette, hogy az 1927-47. közötti időszakban a Zöldkeresztes Egészségvédelmi Szolgálat keretében dolgozó védőnők, orvosok tevékenysége nagymértékben hozzájárult a lakosság egészségének javulásához. „Legyünk büszkék elődeinkre, a Zöldkeresztes-védőnőkre, hogy mi, a kései utódok is ebbe a csapatba tartozunk” – fogalmazott.

Galéria

12kép

A rendezvényen ezt követően átadták az Év védőnője díjakat, valamint kiosztották a jubileumi díszokleveleket. A Védőnők Napja alkalmából hirdetett pályázat díjazottjai szintén ezen az eseményen vehettek át jutalmat.

Barta Ágnes

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.