A hallgatói és oktatói kiválóság alapján a Semmelweis Egyetem vezeti a HVG most megjelent friss felsőoktatási rangsorát. Második helyen áll az Eötvös Loránd Tudományegyetem, melyet a Szegedi Tudományegyetem, majd a Pécsi Tudományegyetem követ. (Az első tíz helyezett ezen a linken megtekinthető.)

RS22395_KA-20140916-IMG_9587-csillag-andras-scrAz összesített rangsor összeállításakor figyelembe vették a nappali alap- és osztatlan képzésekre első helyen jelentkezők számát, a felvettek pontátlagát, a B2-es vagy C1-es nyelvvizsgával felvett hallgatók átlagát, a középiskolai tanulmányi versenyeken kiemelkedő helyezést elért elsőévesek számát, a tudományos fokozattal bíró oktatók számát és arányát, az egy tudományos fokozattal rendelkező oktatóra jutó nappali tagozatos hallgatók számát, valamint az MTA-címekkel rendelkező oktatók arányát.

A hallgatói rangsorban nem történtek nagyobb változások a korábbi évhez képest. A Corvinus Egyetemre és az ELTE-re csaknem ezerrel többen szerettek volna bejutni 2014-ben, mint korábban, de a Műszaki Egyetemen, a Szegedi Tudományegyetemen és a Semmelweisen is 500-800 fős volt a növekedés. A Semmelweis Egyetem a hallgatói kiválósági rangsorban a negyedik helyen áll.

Az oktatói alrangsorban már nagyobb az átrendeződés. Mint az a kiadványban olvasható: kiugróan javultak a Semmelweis Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem minősített oktatókra vonatkozó mutatói. A Semmelweis Általános Orvostudományi Karán egyik évről a másikra 148, az egyetem egészét tekintve pedig 180 fővel nőtt a minősített oktatók száma.

A karok összesített rangsorát a SE Általános Orvostudományi Kara vezeti, mely a hallgatói kiválóság tekintetében a harmadik, az oktatói versenyben második. A 154 kar közül a tizenötödik helyre került a SE Gyógyszerésztudományi Kar.

Az orvos és egészségtudományi képzés területén szintén a SE ÁOK áll az első helyen. Az egyetem további karai közül a GYTK a negyedik, míg az Egészségügyi Közszolgálati Kar a nyolcadik az összesített képzésterületi rangsorban, de első az egészségügyi szervező alaprangsorban. A tudományterületi összesítésben tizenharmadik a Fogorvostudományi Kar és tizenötödik az Egészségtudományi Kar, mely első az első az ápolás és betegellátás alapszakos rangsorban.

Az orvostudományi képzésterületen az SE ÁOK-n volt a legmagasabb a felvételi pontszám, és ez a kar vonzotta a legtöbb középiskolai versenyen helyezést elérő diákot és a legtöbb első helyen jelentkezőt is. A tudományterületen belül a legtöbb tudományos fokozattal rendelkező oktató is a SE ÁOK-n dolgozik.

Dobozi Pálma
Forrás: HVG Rangsor – Diploma 2015, eduline.hu

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.