Több mint 3400 első éves hallgató kezdi meg tanulmányait a 2012/13-as tanévben a Semmelweis Egyetem hat karán. Ez azt jelenti, hogy a múlt tanévhez képest csaknem félezerrel nőtt a gólyák száma. A magyar nyelvű képzésekre mintegy 2757-en nyertek felvételt, több mint 2300-an államilag finanszírozott, míg 407-en költségtérítéses képzésre iratkozhatnak be. A pótfelvételi eljárás keretében ezen felül – szintén költségtérítéses hallgatóként – még 32-en kerültek be az egyetemre, közülük ketten az Általános Orvostudományi Karon, 26-an az Egészségügyi Közszolgálati Karon, míg négyen a Testnevelési és Sporttudományi Karon kezdik el tanulmányaikat.

A karoktól kapott előzetes adatok szerint várhatóan több mint 720 új külföldi hallgatója lesz az egyetemnek; az angol nyelvű képzésen legalább 420-an kezdik el a tanulmányaikat, míg a német nyelvi programban mintegy 300-an. Ez azt jelenti, hogy csaknem minden negyedik gólya külföldi lesz.

Az ország orvosképző karai közül egyébként a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kara (ÁOK) volt a legnépszerűbb az idei felvételi eljárás során: ide jelentkeztek a legtöbben, s itt kellett a legmagasabb pontszámot – 435-öt – elérni.

Mint azt dr. Hunyady László általános rektorhelyettes honlapunknak a júliusi ponthúzást követően elmondta: az államilag támogatott hallgatók száma a tavalyihoz képest összességében 121-el nőtt, s az osztatlan képzésekre lényegesen több hallgatót vesz fel a Semmelweis Egyetem, mint az elmúlt tíz évben bármikor. Csak az általános orvosképzést hatvannéggyel több államilag finanszírozott hallgató kezdheti el, mint tavaly. Ennek a hátterében azok a központi intézkedések állnak, melyek következtében számos területen jelentősen csökkentek az államilag finanszírozott keretszámok, míg az orvos- és egészségtudományi területen (a műszaki, informatikai és más természettudományos képzésekhez hasonlóan) nőtt a felvehető államilag finanszírozott hallgatók száma – jegyezte meg dr. Hunyady László.

Összességében elmondható, hogy maximális kapacitással indul a Semmelweis Egyetem 243. tanéve, amelynek ünnepélyes megnyitója szeptember 2-án 10 órakor volt a Budapest Congress & World Trade Centerben. DP