Idén ötven elsőéves gyógytornászhallgató kezdte meg tanulmányait az Egészségtudományi Kar Lugánói Egyetemen (University of Human Sciences and Technology of Lugano) indított, hetedik éve zajló képzésén. Az olasz nyelvű gyógytornász BSc szak évfolyamain összesen több mint kétszázan végzik tanulmányaikat a svájci intézményben.

JillStudio-180Az új tanévet a Lugánói Egyetem elnöke, dr. Manuela Di Martino és rektora, dr. Antonello Martinez, valamint dékánja, dr. Alessandro Scuotto nyitották meg, a Semmelweis Egyetem részéről pedig dr. Vingender István, az Egészségtudományi Kar (ETK) oktatási dékánhelyettese tartott beszédet. Felidézte a két egyetem közötti együttműködés történetét, egyúttal megemlítette, hogy idén februárban a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság két tagja is látogatást tett a képzés helyszínén. Külön kiemelte, hogy a mostani tanév azért is jelentős, mert idén emlékezünk Semmelweis Ignác halálának 150. évfordulójára, az ETK-t pedig éppen negyven évvel ezelőtt alapították.

JillStudio-226

A köszöntőket követően a Lugánói Egyetem egyik professzora tudományos előadást tartott, amiben a rehabilitáció és a modern technikai vívmányok kapcsolatáról beszélt a hallgatóknak.

JillStudio-235A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kara 2009-ben indított angol nyelvű, székhelyen kívüli gyógytornász BSc képzést Lugánóban. Mivel az érdeklődés folyamatosan nőtt a képzés iránt Olaszország északi régiójában is, ezért 2013-ban olasz nyelven is elindították. Mostanra a hetedik évfolyam kezdhette meg tanulmányait az intézményben.

Nemes-Mozer Mária

Fotó: Jill Leonardi

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.