Kawazoe professzorral, az egyetem vezetőjével

A SE Fogorvostudományi Kara és az Osakai Fogorvostudományi Egyetem között létrejött kapcsolat keretében – melyről korábban már beszámoltunk – március végén FOK-os hallgatók utaztak Japánba. Hazaérkezésük után beszámolót készítettek tapasztalataikból.

Az első két napon az elméleti tömbben vezettek körbe bennünket. Mindenhol kedves üdvözlőtáblák vártak minket, és az első reggel az egyetem elnöke, prof. Takayoshi Kawazoe fogadott minket. Megismerkedtünk az orálpatológia, biokémia, biológia és élettan tanszékekkel és amellett, hogy kötetlenül beszélgettünk az intézetek vezetőivel – akik nagyon közvetlen és barátságos emberek-, betekintést nyerhettünk az egyes laborokban folyó kutatómunkákba. Mivel az Osakai Egyetem kizárólag fogorvostudományi egyetem, minden tanszéken csak ezzel a szakterülettel kapcsolatos kutatásokat végeznek. Az eszközparkjuk nagyon fejlett, a tudományos munkákhoz különféle mikroszkópok és vizsgáló berendezések sora áll a kutatók rendelkezésére, melyek egy ujjlenyomatfelismerő biztonsági rendszerrel védettek.

A harmadik napon a klinikai tömbben jártunk, ahol minden osztályt megnéztünk. A betegellátás a hatalmas 13 emeletes egyetemi kórházban zajlik, melynek minden emeletén más részleg található. Hosszabb időt a szájsebészeten töltöttünk, és itt is tanúi lehettünk a japánok precizitásának. Minden betegnek külön könyvet vezetnek, melyben kinyomtatott képek illusztrálják a beavatkozások előtti és utáni állapotot, és a műtétekről is részletes dokumentációt vezetnek.

Kiotó utcáin, két japán diáklánnyal

A negyedik nap délelőtt elvittek minket egy magánrendelőbe, ahol a ma fellelhető legmodernebb fogászati eszközök segítségével látják el a pácienseket. A rendelő vezetőjével elbeszélgettünk a japán és a magyar fogászati viszonyokról és jót mosolyogtunk azon, hogy az implantátumnak mindkét országban olyan magas az ára, hogy ott is szokás azt mondani valakire: „egy autó van a szájában”. A délutánt gyárlátogatással töltöttük, a világ egyik legnagyobb fogorvosi eszközöket gyártó cégénél, a Morita-nál. A bejáratnál magyar zászló lengett, messziről jelezve, hogy már várnak minket, mi pedig mélyen meghatódtunk az irántunk tanúsított tisztelettől. A gyárban tett látogatásunk nemcsak azért volt különleges, mert láthattuk, hogyan készülnek a nap, mint nap használt eszközeink, hanem azért is, mert megnéztünk egy kiállítást, ahol kipróbálhattunk egy lábbal hajtható fogászati fúrót 1871-ből.

Az ötödik, és egyben egyetemi programsorozatunk záró napján délelőtt a Fogpótlástani Klinika vendégei voltunk, ahol előadásokat hallgattunk a Japánban használt fogpótlásokról, és kipróbálhattuk a YAG lasert a kavitásalakításban. Részvételünket délután a cserediák program sikeres lezárásaként, ünnepélyes keretek között gyönyörű, bársonyba kötött oklevéllel ismerte el prof. Kimishinge Shimizutani, a külföldi kapcsolatokért felelős igazgató. Kora este találkoztunk az egyetem rektorával, prof. Kenji Kakudo-val, aki egy vacsora keretében mesélte el, hogyan is jött létre a Semmelweis Egyetem és az Osakai Egyetem között az a cserekapcsolat, melynek mi is részesei lehettünk.

Oszakai Egyetem - A klinikai étterem dísztermében

Programunknak a természetesen nem csak szakmai része volt, hanem terveztünk egy kis kikapcsolódást is, hét napot kirándultunk Japánban.
Felejthetetlen élmény volt, és nehéz szavakkal leírni, hogy milyen csodálatos ország is Japán, és, hogy milyen kedvesek, figyelmesek és vendégszeretőek a japánok. Különös hálával gondolunk Junichi Fujita professzorra, akinek gondoskodása nagyon sokat jelentett nekünk. Mindkettőnk nagyon szép élményekkel gazdagodott, melyek egész életünkben velünk maradnak. Szeretnénk megköszönni mindenkinek, különösen karunk vezetőinek, hogy ezt lehetőséget megteremtették és lehetővé tették számunkra a kiutazást.

Suskó Ivett, Dúl Zoltán