Bejelentkezés: +36 1 235 6567
Rendelés helye: Gyulai Pál u. 2. (Kórház épülete)

Dr. Laczkó Ágnes főorvos

Rendelési idő:
Páros hét – Kedd: 8.00-15.30 óra között


A szakrendelés általános célja:

A cukorbetegség, a magas vérnyomás, vagy az emelkedett vérzsír értékek, a rokonságban előforduló érbetegség, egyes vérképzőrendszeri betegségek, a dohányzás az elhízás olyan kockázati tényezők, amelyeknél tünetek nélkül is különösen indokolt a szűrővizsgálat, szükség szerint az időben elkezdett megelőző kezelés és a rendszeres gondozás.

A verőér betegségek tünetei rendkívül különbözőek, attól függően, hogy mely verőéren alakulnak ki. A megfelelő érszakaszon tágulat, szűkület vagy elzáródás jöhet létre. A tünetek súlyossága függ a beteg érszakasz átmérőjétől, hosszától. Súlyosbíthatja a tüneteket, ha a betegség már több érszakaszon is kialakult.

A beteg kikérdezése, fizikális és Doppler vizsgálata (műszerrel mérjük a perifériás artériás vagy vénás véráramlást) után megállapítható, hogy szükség van-e további vizsgálatra. Az esetek jelentős részében az életmód megváltoztatásával és a beállított gyógyszeres terápiával a betegség előrehaladása megállítható rendszeres ellenőrzés mellett. Súlyosabb esetben teljes körű kivizsgálás és érsebészeti beavatkozás szükséges.

Hazánkban vezető halálok az ér és szívrendszeri betegség. Ez a tény már széles körben ismert. Kevésbé ismert azonban, hogy a verőérbetegség mindig rendszerbetegség. Különböző mértékben ugyan, de a szervezet minden verőerét érinti. Ezért fontos a szűrés, a megelőzés, majd az időben elkezdett megfelelő kezelés.

Csakúgy, mint a betegségek nagy részénél a vénás betegségek is akut vagy krónikus formában jelentkezhetnek. Mindkét esetben jelentkezhetnek a felületes vagy a mélyvénás rendszerben. Súlyosságuk és formájuk határozza meg a kezelés módját.

Akut mélyvénás trombózis haladéktalan szakorvosi ellátást igényel, míg az évek óta meglévő szerény panaszokat okozó visszeresség esetén kiválaszthatjuk a számunkra legmegfelelőbb időpontot a vizsgálatra és kezelésre. A rizikó faktorok egy része, amely visszeresség kialakulására, mélyvénás trombózisra hajlamosít tőlünk független pl. örökletes faktorok, életkor növekedése, rosszindulatú kórképek stb. Más részénél azonban van lehetőségünk csökkenteni a kockázatot. Tehetünk az elhízás, a mozgásszegény életmód ellen. Ha hajlamosak vagyunk a visszerességre anticoncipiens helyett választhatunk más fogamzásgátló módszert.

Visszeresség

A visszerességet akár népbetegségnek is tekinthetjük, hiszen különböző mértékben ugyan, de a lakosság több mint 40 %-át érinti. A kitágult vénák néha csak csúnyák, sokáig nem okoznak panaszt, de kezelés nélkül a vénás betegség fokozatosan romlik és előbb vagy utóbb panaszt, esetleg szövődményt okoz. A panaszok rendkívül sokfélék lehetnek. A nehézláb érzés, éjszakai lábikra görcs, zsibbadás, láb fáradékonysága, helyi égő fájdalom, bőr viszketése csak néhány a lehetőségek közül. A visszeres panaszokhoz a kitágult vénák, a rosszul működő vénás billentyűk vezethetnek. A tágulatokban pangó vér a visszaáramló vér áramlási viszonyait rontja. A kitágult öblökben a vér besűrűsödik, felületes trombózis alakul ki, amely jelentős fájdalommal jár. Visszeresség esetén fokozott a mélyvénás trombózis kialakulásának veszélye, ami tüdőembóliához vezethet. Vannak olyan esetek, amikor a főtörzsi vénák nem betegek, csak az oldalágak kitágulását észleljük, amelyek csúnyák és fájdalmasak is lehetnek. A visszeresség típusától és súlyosságától függően választjuk meg a kezelést.

Egy betegséget úgy tudunk megelőzni, vagy karbantartani, ha jelentkezünk egy állapot felmérésre. Ez 50 év felett mindenkinek javasolt, de bizonyos társbetegségeknél, ismert kockázati tényezők esetén szinte kötelező.