A Semmelweis Egyetem Asklepios Campus Hamburg (ACH) hallgatóinak lehetőségük van arra, hogy a Klinikai Kutatóintézet támogatásával már tanulmányaik korai szakaszában is aktív kutatási tevékenységet végezzenek vagy részt vegyenek kutatásokban.

A mindennapi klinikai gyakorlatban számos ígéretes kutatási projektötlet merül fel közvetlenül. Ezek a projektek az orvosi kutatások egésze szempontjából alapvető fontosságúak, mivel fenntarthatóan javítják és fejlesztik a meglévő terápiás koncepciókat és eljárásokat. A pénzügyi és emberi erőforrások nagyon korlátozottak, a kihívások azonban óriásiak – mind a szabályozási követelmények, mind az érintett partnerek növekvő száma miatt.

A Semmelweis Egyetem hamburgi kampuszán működő Klinikai Kutatóintézet (IKF) pontosan ezt a területet – a nem kereskedelmi célú kutatást – támogatja. Központi koordináló szervként segítik többek között az Asklepios Kliniken Hamburg kutatóit és az Asklepios Medical School hallgatóit: a szerződéskezelésektől kezdve a kutatásetikai kérelmek és az állami finanszírozásra benyújtott pályázatok támogatásán túl a komplex orvosszakmai támogatásáig.

Az IKF az Asklepios Medical School GmbH leányvállalata, amely nonprofit szervezetként működik. Az intézet teljes egészében adományokból és kutatási támogatásokból finanszírozza működését. Az IKF központi összekötő szervként működik a pénzügyi támogató rendszerek és a kutatók által kezdeményezett, nem kereskedelmi célú orvosi kutatások között. Ezt úgy teszik, hogy beazonosítják az ígéretes kutatási projekteket, műszaki és szervezési támogatást és útmutatást nyújtanak, és így biztosítják, hogy a megfelelő finanszírozást a lehető legjobban használják fel az adott orvosi kutatáshoz.

Az IKF vezetői testületének tagjai: Karl Jürgen Oldhafer a Semmelweis Egyetem, Asklepios Campus Hamburg rektori megbízottja, és az Egyetem Általános Orvosi Kara hamburgi székhelyének dékáni megbízottja, valamint az Asklepios Klinik Barmbek Máj-, Epe- és Hasnyálmirigy Sebészeti Klinikájának főorvosa, Stephan Willems az Asklepios Klinik St. Georg Kardiológiai és Belgyógyászati Intenzív Klinikájának főorvosa,Marc Axel Wollmer az Asklepios Klinik Nord – Ochsenzoll – Gerontopszichiátriai Klinikájának főorvosa.

Galéria

5kép

Az ACH hallgatóinak lehetőségük van arra, hogy a Klinikai Kutatóintézet támogatásával már tanulmányaik korai szakaszában is aktív kutatási tevékenységet végezzenek vagy részt vegyenek kutatásokban. Mindezzel teljesíteni tudják tanulmányi kötelezettségüket – egy tudományos dolgozat (diplomamunka) megírásának formájában – és ezzel támogatják a folyamatban lévő kutatási projekteket. A diplomamunka helyett első szerzős publikációt is benyújthatnak: olyan szakmai folyóiratban, ahol peer review elbírálás folyik (a folyóirat impakt faktora nem meghatározó). Az első szerzőként történő korai publikálás növeli kutatómunka ismertségét. (A peer review a tudományos publikációk megjelenése előtt beiktatott szakmai elbírálás, aminek legfőbb célja a kutatás hitelesítése. A peer review értékelésen át nem esett vagy azon megbukott cikkeket a tudósok erős gyanakvással kezelik.)  Tudományos diákkörök (WSK) közös kutatásaiban is részt vehetnek.

Aktuális fejlesztések

  • „REDCap“ (Research Electronic Data Capture): A Semmelweis Egyetemmel való együttműködésnek köszönhetően az IKF 2023 januárjától a REDCap szoftvert használja kutatási tevékenysége során. A REDCap támogatja a klinikai kutatásokat és a kérdőívek és űrlapok segítségével történő webalapú adatgyűjtést.
  • Tanácsadó testület: 2022-ben első alkalommal neveztek ki egy magas szintű tudományos tanácsadó testületet. Ez a központi testület a kutatási projektekhez nyújt tudományos tanácsadást és támogatást. A tanácsadó testület tagjai elismert szakemberek, akik széleskörű tapasztalattal rendelkeznek a transzlációs és klinikai kutatás, valamint az egészségügyi szolgáltatások kutatása és az innovatív eljárások területén. További információk, többek között a tanácsadó testületről, itt találhatók: https://ikf.hamburg/ueber-das-ikf/.
  • Nemzetközi online jelenlét: 2022 februárjában jelent meg az IKF új honlapja, amely 2023 januárjától már angol nyelven is elérhető. Mindezzel szolgálják az IKF egyre szélesebb körű támogatottságát, és teszik mindezt többek között a Semmelweis Egyetem Asklepios Campus Hamburg hallgatói számára.
  • Finanszírozás: 2022 végén az IKF belső adománygyűjtő kampányt indított adományok további gyűjtése érdekében: betegszórólapok és plakátok, valamint az osztályok vezető orvosaival folytatott intenzív eszmecsere révén kívánják növelni e fontos téma láthatóságát a vállalatcsoporton belül, és arra ösztönöznek minden munkatársat, hogy párbeszédet folytassanak a betegekkel.

Tervek a 2023/2024-es évre

Az IKF kutatólaboratóriuma növekvő mértékben koncentrál a hallgatókra, és célja, hogy több és gyakoribb ajánlatot nyújtson a hallgatók részére. Az IKF, a kutatók és a hallgatók közötti kommunikáció felelős munkatársa Dr. Monika Grimm a Semmelweis Egyetem Hamburgi Klinikai Kutatóintézetének (IKF) oktatási koordinátora. Az IKF-ről további információk  itt olvashatók: https://ikf.hamburg/

Szlovák Judit, ACH
Fotó: ACH, kiemelt kép/illusztráció: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.