Az Asklepios Campus Hamburg (ACH) 42 végzős hallgatóját avatták doktorrá július 31-én. A Semmelweis Egyetem németországi kihelyezett képzésének 9. végzős évfolyama a hagyományoktól eltérően, a járványhelyzet miatt a berlini nagykövetség helyett Hamburgban, az ACH „Georgie” nevű épületében vehette át diplomáját.

A végzős hallgatókat először dr. Karl-Jürgen Oldhafer rektori biztos és az Asklepios Campus Hamburg dékáni biztosa köszöntötte, aki gratulált azoknak, akik 2020-ban sikeres záróvizsgát tettek. Mint beszédében rámutatott, ebben az évben egy kiemelkedő évfolyamot búcsúztathatnak, amelynek hallgatói a járványügyi helyzet minden nehézsége ellenére is képesek voltak időben befejezni tanulmányaikat. „Minden időben, de a jelenlegi helyzetben különösen szükség van az orvosokra és egészségügyi szakemberekre, így az orvosi szakma bármelyik ágát választják is, mindenhol bizonyíthatják felkészültségüket és rátermettségüket” – fogalmazott dr. Karl-Jürgen Oldhafer.

A köszöntő után dr. Merkely Béla rektor nyitotta meg a Semmelweis Egyetem Szenátusának ünnepi ülését. A hallgatók eskütétele után a végzősöket dr. Merkely Béla és dr. Kellermayer Miklós, az Általános Orvostudományi Kar dékánja fogadták doktorokká, az orvosi vállszalagot dr. Karl J. Oldhafer helyezte a frissen avatottak vállára.

A végzett évfolyam nevében dr. Victoria Frank és dr. Marie-Philine Kuck szólaltak fel. Köszönetet mondtak mindazoknak, akik támogatták őket tanulmányaik során, valamint beszéltek a maguk mögött hagyott félévek és vizsgák nehézségeiről és arról, hogy ennek ellenére mégis inkább a sok közös élményre és az egyetemi évek alatti vidám pillanatokra emlékeznek vissza legszívesebben.  

Dr. Merkely Béla rektor beszédében köszöntötte a frissen végzett hallgatókat és gratulált nekik diplomájuk megszerzéséhez. Felidézte, hogy ez az év többszörösen is kiemelt jelentőségű: egyrészt a hallgatók az egyetem alapításának 250 éves évfordulóját ünneplő jubileumi tanévben vehetik át diplomájukat, másrészt ezt az évet és a képzést egy rendkívüli járványügyi veszélyhelyzetben sikerült befejezniük. „Az, hogy ezen a napon kollégákká avathatjuk Önöket, mutatja, hogy helyt tudtak állni ezekben a nehéz időkben” – fogalmazott. Hangsúlyozta, hogy a jubileumi tanév egyik legjelentősebb eseményéhez tartozik a magyar, angol és német nyelvű orvosképzés tantervének megreformálása, és hogy a képzési portfólió több területén is megindult a változás. „A megreformált kurrikulum példa lehet az egész hazai orvosképzés megújítására és modernizálására, és jól szolgálja küldetésünket, mely a legkiválóbb orvosok és egészségügyi szakemberek képzése” – mutatott rá a rektor, hozzátéve, hogy ez szorosan összefügg azzal a céllal is, hogy a Semmelweis Egyetem bekerülhessen a világ 100, szakterületén Európa 5 legjobb felsőoktatási intézménye közé. Betegközpontú, a beteget és nemcsak a betegséget gyógyítani kész, bővülő gyakorlati ismeretekkel rendelkező orvosokat és egészségügyi szakembereket kívánunk képezni – jelentette ki. Azt a szemléletet szeretnénk átadni, hogy a Semmelweis Egyetemen az egészségre esküszünk, az egészség a mi hivatásunk – tette hozzá.

Dr. Merkely Béla beszédében kitért arra is, hogy a hallgatók mellett az egyetem is kiválóan teljesített ebben a rendkívüli időszakban. „Intézményünk egyrészt sikeresen megküzdött a járványügyi helyzet okozta különleges kihívásokkal a képzés és betegellátás területén egyaránt, másrészt a Semmelweis Egyetem vezetésével, a hazai orvosképző egyetemek részvételével lebonyolított H-UNCOVER országos, reprezentatív koronavírus szűrővizsgálattal nemzetközi szinten is egyedülálló eredményeket produkált. Az egyetem munkatársai így a hazai védekezésben meghatározó szerepet játszottak” – fogalmazott a rektor. Emlékeztetett arra is, hogy a Semmelweis és az Asklepios Campus Hamburg közötti együttműködés mindig is fontos eleme volt az egyetemi stratégiának. A 2008-ban létrejött és megvalósított projekt mára az európai közös egyetemi képzések egyik legértékesebb és legeredményesebb modelljévé vált – mondta el dr. Merkely Béla, aki szerint a Magyarországon tanult német orvosok a legerősebb összekötő kapcsot jelentik a német-magyar akadémiai és tudományos együttműködések fejlesztésében. „Az ACH-n végzett hallgatók segítségével egyetemünk és a magyar orvosképzés hírneve tovább erősödhet” – hívta fel a figyelmet a rektor.

Az ünnepség keretében dr. Merkely Béla címzetes egyetemi tanár oklevelet adományozott az Asklepios Campus Hamburg munkatársai, dr. Dietmar Kivelitz, dr. Sven Petersen és dr. Lars Marquardt részére.  Tiszteletbeli szenátori címet vehetett át dr. Bucsky Péter, az Asklepios Campus Hamburg nemrég leköszönt rektori biztosa.

Az ünnepség végén dr. Christoph Jermann, az Asklepios Medical School ügyvezetője beszédében megköszönte a végzett hallgatóknak a hosszú évek során elvégzett munkát, a szülőknek pedig azt, hogy támogatták és bátorították gyermekeiket az orvossá válás útján. Kiemelte, hogy a németországi klinikák egyre nagyobb számban alkalmazzák az Asklepios frissdiplomásait, minden adott tehát a most végzettek számára a sikeres jövőhöz.

A diplomaátadó ünnepség után ismét asztalhoz ültek a két intézmény, a Semmelweis Egyetem és az Asklepios Medical School GmbH vezetői, hogy újratárgyalják a kooperációs szerződés folytatásának feltételeit. A 2008-ban megkötött és 2023-ban lejáró megállapodást a Semmelweis Egyetem az Asklepios Klinikák Csoporttal, Németország egyik legnagyobb klinikahálózatával írta alá, melynek eredményeként létrejött az ÁOK részeként működő kétnemzetiségű kar Hamburgban. Az Európában egyedülálló oktatási modell lehetőséget nyújt a Semmelweis Egyetem hallgatói számára, hogy a kétéves budapesti elméleti képzés után tanulmányaikat a magyar tanterv alapján a hamburgi campuson folytassák. A találkozón az intézmények vezetőinek sikerült megegyezniük, így hamarosan megtörténhet az új szerződés aláírása.

Az orvosavató ünnepséget a járványügyi és biztonsági előírások teljes körű betartása mellett tartották meg.

Szlovák Judit
Fotó: Hauke Gilbert

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.