A Semmelweis Egyetem németországi kihelyezett képzésének 55 végzett diákját avatták doktorrá a berlini magyar nagykövetség épületében. Az Asklepios Campus Hamburg (ACH) végzősei immár tizenkettedik alkalommal vehették át az egyetem német nyelvű képzésének diplomáját.

A július 14-én rendezett ünnepség kezdetén dr. Györkös Péter nagykövet köszöntötte a Hamburgból és egész Németországból érkezett mintegy 250 vendéget. Ezt követően dr. Karl-Jürgen Oldhafer, az Asklepios Campus Hamburg rektori és dékáni biztosa szólt az ünneplőkhöz: „Ti most mindannyian egy nagyon különleges időszak előtt álltok. Nem kell aggódnotok a jövőtök miatt, hiszen a Semmelweis Egyetemen kiváló oktatást kaptatok. Csak legyetek éberek, maradjatok kíváncsiak és őrizzétek meg a tanulás örömét”. Ezt követően dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora hivatalosan is megnyitotta a szenátusi ülést.

A köszöntők után a végzősök orvosi eskütétele és a doktori címek átadása következett. Dr. Kellermayer Miklós, az Általános Orvostudományi Kar dékánjának vezetésével az 55 végzős hallgató együtt tette le az orvosi esküt. Az eskütétel után a végzősöket dr. Merkely Béla és dr. Kellermayer Miklós fogadták doktorokká, az orvosi vállszalagot pedig dr. Karl J. Oldhafer, az ACH rektori megbízottja helyezte a frissen avatottak vállára.

Az oklevelek átadását dr. Alán Alpár, a nemzetközi képzésekért felelős rektorhelyettes zárta, aki az egyetem szenátusa, illetve saját nevében is sok sikert és jó egészséget kívánt a frissen avatott orvosoknak elkövetkező munkájukhoz.

A végzett évfolyam nevében dr. Daria Sadeghi és dr. Clemens Galavics szólaltak fel. Közös beszédükben köszönetet mondtak mindazoknak, akik az elmúlt években lehetővé tették álmukat, hogy orvosnak tanulhassanak, és akik a mai napig támogatták őket, a Semmelweis Egyetemnek, az Asklepios Campus Hamburgnak, az intézmény munkatársainak és oktatóiknak, valamint családtagjaiknak és barátaiknak. Hallgatótársaikat is arra biztatták, hogy mindig ambícióval közelítsenek az orvosi pályán szükséges élethosszig tartó orvosi tanuláshoz.

Galéria

9kép

Dr. Lisa Ernst, az ACH tavaly végzett orvosa rövid köszöntőjében szintén gratulált az új kollégáknak, és tanácsokat adott nekik a közelgő szakmai életbe való belépéshez. Ezt követően dr. Axel Stang hematológus, onkológus és palliatív főorvos, az onkológia és a klinikai genetika tantárgyfelelősének kitüntetése következett. A díjazott elkötelezettségét és kiemelkedő eredményeit dr. Karl-Jürgen Oldhafer, a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karának rektori és dékáni megbízottja méltatta, majd a kitüntetést dr. Merkely Béla rektor személyesen adta át.

„Önök, mikor először beléptek a Semmelweis Egyetem kapuján, már akkor elhatározták, hogy a gyógyításra teszik fel az életüket. Amit meg kellett és lehetett tanulni, azt tudják – ezt bizonyítja a diploma, amit ma kezükbe vesznek” – jelentette ki dr. Merkely Béla, hangsúlyozva, hogy a hallgatók a régió egyik legjobb egyetemén szereztek diplomát, amely a rangsorok szerint a világ 250 legkiválóbb felsőoktatási intézménye közé tartozik.

„Az itt végzett szakembereket a világon bárhol tárt karokkal várják, akár az oktatás, a kutatás vagy a betegellátás területén képzelik el jövőjüket. Ezt támasztja alá a külföldi hallgatók folyamatosan növekvő száma is: a végzős hallgatók felét ők adják. Az egyetem nemzetközi képzési programjának 40 évvel ezelőtti indulása alkalmából szervezett jubileumi ünnepségsorozat szintén meggyőzően mutatja a Semmelweis Polgárok a megbecsültségét és elismertségét” – jegyezte meg a rektor.

Hozzátette: a most átvett diplomán ezt az elismerést, rangot és színvonalat jelzi a Semmelweis Egyetem neve. A diploma azonban csak a szükséges, de nem elégséges feltétele annak, hogy valaki jó orvossá váljon, ahhoz az is kell, hogy jó ember legyen az illető. „Kívánom, hogy Önök a Semmelweis Egyetem küldetéséhez híven ne csak jó szakemberek, hanem tájékozott, érdeklődő, az elesetteket segítő, a gyógyulni vágyókat támogató, empatikus, szolidáris és humánus orvosok legyenek” – mondta dr. Merkely Béla, majd beszédét az alábbi gondolatokkal zárta:

Legyenek hát büszkék önmagukra, és kérem, legyenek büszkék alma materükre is. Mert tanulmányaik befejeztével a minket összekötő kötelék meglazul ugyan, de el soha nem szakad. A mai nappal Önök az orvostársadalom teljes jogú tagjaivá válnak, ám mindig a Semmelweis Család tagjai maradnak. Folytassák örömmel és büszkén a megkezdett utat, és akkor képesek lesznek azt is megtenni, ami ma még lehetetlennek tűnik.

A rendezvény végén dr. Thorsten Thiel, az Asklepios Medical School GmbH ügyvezető igazgatója lépett a pulpitushoz, aki a következő szavakkal bátorította a frissen avatott orvosokat: „Nem azok vagyunk, ami velünk történik, hanem azok, amiként döntünk. Haladjanak mindig előre, segítsenek a jövő alakításában és mentsenek életeket”. Beszéde végén köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett az eseményen. „Maradjanak hűségesek az Asklepios Campus Hamburg és a Semmelweis közösségéhez, osszák meg velünk tapasztalataikat, és adják át majd tudásukat az orvostudomány következő generációi számára” – zárta mondandóját.

A rendezvény végén a friss orvosok az egyetem vezetésével és az ACH munkatársaival együtt – immár hagyományként – a Branderburgi kapu elé vonultak közös csoportkép készítésére, ahol az 55 új orvosdoktor boldogan dobta levegőbe kalapját.

2022 szeptemberében írt alá a Semmelweis Egyetem és az Asklepios Campus Hamburg új kooperációs szerződést, amely a 2008-ban megkötött első megállapodás folytatása. Az új megállapodás létrehozásával az volt a cél, hogy az eddigi sikeres együttműködés még biztosabb alapokra helyezve és új elemekkel kiegészítve még eredményesebbé válhasson.

Szlovák Judit – Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága
Fotó: Asklepios Campus Hamburg

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.