22 kutatócsoport és összesen 750 szakember részvételével lezárult a kutatóegyetemi projekt a Semmelweis Egyetemen. A mintegy 3 milliárd forintból négy tudományterületen (diagnosztika, technológia, terápia, prevenció) számos kutatást végeztek, 15 új szabadalom született, köztük az intelligens onko-kés, amely lényegesen felgyorsítja a biológiai szövetek analízisét akár műtét közben, és amelyre már a Harvard Medical School és a World’s Best Technology fóruma is felfigyelt.

Az egyetem olyan csúcstechnológiájú berendezésekkel is kiegészült, amelyek egyedülállónak számítanak az állami egészségügyi intézmények körében. Ezek közé tartozik például az a Spect-CT, mely által jelentősen nő az izotópdiagnosztika megbízhatósága és diagnosztikai pontossága alacsony sugárterhelés mellett is. Működik már a Cardio-CT is, amely minden eddiginél gyorsabb és pontosabb képet tud adni a szív és a koszorúerek állapotáról, így nagyobb eséllyel előzhető meg a szívinfarktus. A műszer – alacsony sugárdózis mellett – két szívdobbanás alatt képes ábrázolni a szívet és a koszorúereket, így az eljárás helyettesítheti az érfestéses szívkatéterezést. Az új berendezés segítségével az egynapos eljárás helyett akár egy óra alatt is kész a vizsgálat, sőt a diagnózis is. A kétfoton mikroszkóppal valós időben és élő szövetekben tudnak megjelölni molekulákat. Ezzel a módszerrel hazánkban és Európában is elsők között vizsgálják a vese folyamatait, de az eredmények számos betegség kezelésében új terápiás célpontokat azonosíthatnak.

A project segítségével tudta a Semmelweis Egyetem a hazai egyetemek közül elsőként megszervezni a biobank hálózatát, amely az intézmény egyik stratégiai jelentőségű kutatási infrastruktúrája. A biobank tulajdonképpen a betegektől levett biológiai mintákat tartalmazó gyűjtemény, valamint az ehhez kapcsolódó klinikai, laboratóriumi és egyéb adatokat tartalmazó adatbázis. Az egyetemen a világon egyedülálló (áttéti) rák DNS-bankot hoztak létre, mely segítségével a rákkal párhuzamosan kialakuló egyéb, gyakran halált okozó betegségek hatékony kezelési módját lehet gyorsabban megtalálni.

A Semmelweis Egyetem a nanotechnológiától a mesterséges biológiai szövetekig terjedő kutatás-fejlesztésben is jelentős eredményeket ért el, a kutatások kapcsán milliós nagyságrendű betegcsoportot érintő szabadalmakat dolgoztak ki. A Biofizikai és Sugárbiológiai Intézetben többfunkciójú nanorészecske-család kifejlesztésén dolgoznak, amely diagnosztikai és terápiás céllal is alkalmazható és jelentős előrelépést jelenthet az egyénre szabott orvoslásban, különösen a célzott daganatterápia területén.

A project révén 367 tudományos publikáció született, és számos szakmai rendezvényt tartottak. A kutatóegyetemi projekt 2010. júniusában indult, Modern Orvostudományi Technológiák címen 95 %-ban a TÁMOP 4.2.1 forrás finanszírozta.

A projekt zárásával elkezdődik a fenntartási időszak, azaz most kell a kutatási eredményeknek tényleges innovációvá válniuk, most kell a piaci illetve a társadalmi hasznosulásban megmérettetniük, most kell az egyetem kutatásait gazdasági eredményekre váltani.