Dr. Veres Gábor

Dr. Veres Gábor, az I.sz. Gyermekklinika gasztroenterológus docense elmondta, hogy nagy várakozással tekintenek az intelligens sebészeti eszköz endoszkópiás tesztelésére. Korszakos jelentőségű lenne, hogy akár a gyomortükrözésnél, akár a vastagbél endoszkópiás vizsgálatánál azonnal meg lehetne ítélni, hogy az adott gyermeknél a kóros nyálkahártya csak egy közönséges, gyorsan múló fertőzés, vagy egy krónikus gyulladás (Crohn betegség, colitis ulcerosa) következménye. Bár a daganatos bélbetegségek gyermekkorban ritkák, az elmúlt héten egy 16 éves lánynál találtak daganatra utaló elváltozást. Ilyenkor fontos, hogy ne teljenek el hosszú napok addig, amíg a hagyományos szövettani eredmény megérkezik.

Dr. Takáts Zoltán

Az intelligens sebészeti eszköz segítségével a sebész már műtét közben tudja, milyen rákfajtával áll szemben. Műtét közben, helyben és valós időben végezhető a szövetazonosítás a sebészeti szikéhez kapcsolt eszközzel.
Takáts Zoltán, a Semmelweis Egyetem kutatója az onko-kés működését ismertetve elmondta, hogy a sebészek ma még kénytelenek a műtét előtt elvégzett képalkotó vizsgálatok eredményeire hagyatkozni, amikor vágnak. Ha azonban közben kérdések merülnek fel, akkor mintát kell venniük, a műtét közbeni szövettani vizsgálat pedig akár fél óráig is tarthat. Ha többszöri mintavételre van szükség, akkor nagyon megnyúlik a műtét ideje. A szöveteknek a kémiai összetétele is különbözik, ha tehát sikerül műtét közben elvégezni a kémiai vizsgálatot, akkor a sebész azonnal tudja, hogy mivel áll szemben.
Takáts Zoltán hangsúlyozta: az eszköz hatékonysága megegyezik a hagyományos, műtét közbeni vizsgálati módszerek hatékonyságával, vagyis nem ad hamis negatív eredményt. Ez azt jelenti, hogy minden beteg szövetet biztosan jelez – közölte
Az intelligens eszköz használható egyrészt úgy, hogy a normális sebészeti beavatkozás során figyelmeztető jelzést tud adni a sebésznek, ha túlságosan megközelíti a rákos daganatot, másrészt olyan esetben is segít, amikor a sebész valami gyanús dolgot lát a műtét során, és azt azonnal azonosítania kellene.
Takáts Zoltán szerint az endoszkópiás műtéti eljárások során a test belsejében is képesek lennének azonnali diagnózishoz juttatni az orvost. Nemcsak daganatokat jelezhetünk, hanem gyulladásos bélbetegségeket, fertőzéseket, szövetelhalást, mégpedig bárhol, akár a nyálkahártyán is. Mint mondta, az eszköznek hasznát vehetik a nőgyógyászaton, az érsebészetben, illetve a bőrgyógyászati és a plasztikai sebészetben is. Jelenleg a Semmelweis Egyetem I. számú Sebészeti és I. sz. Gyermekgyógyászati Klinikáján és Debrecenben tesztelik az eszközt.

T-Sz.Sz.