„A titin óriás izomfehérjét atomerőmikroszkóppal nyújtottuk meg, amelynek hatására a molekula szakaszos lépésekben tekeredett ki. Ez az ismétlődő szakaszosság válik hallhatóvá a puskaropogás szerű hangeffektusban. ” – Magyarázza dr. Kellermayer Miklos rektorhelyettes, a Biofizikai és Sugárbiológiai Intézet igazgatója, hogyan jön létre a nanomuzsika. Ilyen zenét hallgathatnak az érdeklődők a Kutatók Éjszakáján a Semmelweis Egyetem Biofizikai és Sugárbiológiai Intézetben.

Hallgassa meg a puskaropogás szerű hangeffektet, a „nanozenét”!
[audio:https://semmelweis.hu/hirek/files/2011/08/nanozene.mp3|titles=nanozene]

A nanotechnológia nagyon fiatal tudományág, de robbanásszerűen fejlődik, és nagy reményekkel kecsegtet az iparban, a diagnosztikában és a gyógyászatban egyaránt. A kutatók éjszakáján a látogatók megismerkedhetnek a nanotechnológia két igen fontos és érdekes eszközével, az atomerőmikroszkóppal és a lézercsipesszel. Ugyanitt háromdimenziós kép készül egy állat anatómiai felépítéséről és élettani folyamatairól – természetesen vágás nélkül. A nanoSPECT/CT egy humán orvosi vizsgálatokban is alkalmazott módszer és műszer kicsi élőlények vizsgálatához kifejlesztett, jobb felbontású változata.

Kiderül, milyen egy lézer belülről, és hogyan lehet beállítani, milyen az, amikor egy láthatatlan lézersugár eltalál valamit, és hogyan lehet a villanó és folytonos fényű lézerek színes világát az emberi testet alkotó molekulák vizsgálatában felhasználni.

Szeptember 23-án bepillantást nyerhetünk a parányok világába egy lézeres konfokális pásztázó mikroszkóppal, és egy lézeres kétfotonos pásztázó mikroszkóppal. Igazi molekuláris kifestőkönyvek, ahol a kutatók maguk válogatják a megjelenítéshez a színeket, festékeket.

 

Sz.Zs.

A Semmelweis Egyetem programjai a Kutatók Éjszakáján