Az egyetem munkatársai által beadott védőoltások száma - 2022. november 28.
543542 Összes oltás

Miért van szükség klinikai kutatásra?

Az orvostudományok és a technológia fejlődésének köszönhetően ma már nagyon sok betegség kezelhető eredményesen gyógyszeres terápiával. A gyógyszerek nagy száma ellenére azonban még ma is vannak olyan betegségek, melyek komoly kihívások elé állítják az orvostudományt.

A klinikai kutatások lehetőséget teremtenek új, hatékony terápiás lehetőségek keresésére, felfedezésére, esetenként a már ismert gyógyszer molekulák új indikációkban való alkalmazására.

Ezek a kutatások azonban nem lehetnének eredményesek önkéntesek részvétele nélkül, hiszen csak embereken lehet bizonyítani, hogy a vizsgált szer valóban hatásos-e, csak így lehet a vizsgált molekulából gyógyszer.

A klinikai vizsgálatok szerepe

A gyógyszerek hatásosságának, biztonságosságának javításában, az új gyógyszerek fejlesztésében a klinikai vizsgálatok nagyon fontos szerepet játszanak.

Egy hatóanyag emberen történő kipróbálásáig rendkívül bonyolult és összetett fejlesztési munkát kell végezni. A hatóanyag vagy hatóanyag kombináció kiválasztása után először laboratóriumi vizsgálatokat, állatkísérleteket végeznek, melynek eredményei klinikai vizsgálatok nélkül nem vonatkoztathatók közvetlenül az emberre.

A klinikai vizsgálat olyan emberen végzett orvostudományi kutatás, amelynek célja egy gyógyításra szánt hatóanyag tulajdonságainak, hatásainak, illetve az általa kiváltott nem kívánatos hatásoknak a feltárása, a gyógyszeres terápia fejlődése, egyre hatásosabb és biztonságosabb gyógyszerek kifejlesztése. Fontos kiemelni, hogy csak olyan hatóanyagok kerülnek emberi alkalmazásra, melyek biztonságossága és hatásossága az előzetes vizsgálatok során megfelelőnek bizonyult.