RS31554__ZZS1315-scrA Semmelweis Egyetem Honvéd-, Katasztrófa- és Rendvédelem Orvostan Tanszékének tudományos főtanácsadójává nevezték ki Farkas Bertalant. Az űrhajós a szenátusi teremben tartott rendezvény keretében vehette át az erről szóló oklevelet Dr. Gál János rektorhelyettestől és Dr. Hunyady Lászlótól, az Általános Orvostudományi Kar dékánjától. Az űrhajós 35 évvel ezelőtti űrutazása alkalmából érkezett a Semmelweis Egyetemre egy tízfős, űrhajós társakból álló nemzetközi delegáció kíséretében.

RS31550__ZZS1299-scr„A Semmelweis Egyetem híres arról, hogy nyitott az újításra, és mindig  elől jár az egészségügyet, a kutatást és az oktatást érintő fejlesztésekben. Ennek ékes példája a mai összejövetel” – mondta Dr. Gál János klinikai rektorhelyettes, a Honvéd-, Katasztrófa- és Rendvédelem Orvostan Tanszék vezetője. Mint hangsúlyozta: Farkas Bertalan kinevezése mellett a rendezvényen azt is ünneplik, hogy az egyetem keretszerződést írt alá egy innovatív fejlesztések menedzselésére specializálódott céggel, az NVT Cooperation Nyrt-vel, melynek célja a kutatási és oktatási együttműködés elsősorban a betegek és az egészségmegőrzés érdekében.

A vállalat jelenlegi egyik legnagyobb projektje egy távmenedzselt egészség- és életvédelmi rendszer fejlesztése. A rendszer minőségi ellenőrzését és kontrollálását a Semmelweis Egyetem látja el, emellett kidolgozza és végzi a betegek monitorozást végző személyzet szakmai képzését.

RS31557__ZZS1328-scrA tesztelésben részt vesz Farkas Bertalan is, aki honlapunknak adott interjújában hangsúlyozta: nagy megtiszteltetés számára, hogy segítheti a Semmelweis Egyetemen folyó munkát főtanácsadóként. Kitért arra, hogy komoly nemzetközi kapcsolatrendszere van, amit hasznosítani tud az egyetem és a közös munka érdekében. Az űrrepülés során egyébként számos területen végeztek teszteket, kísérleteket, ezek között kiemelt volt az orvosbiológia és az anyagtechnológia.

Farkas Bertalan 1980. május 26-án indult nyolc napos küldetésre az űrbe első és eddig egyedüli magyarként. A rendezvényen mesélt 35 évvel ezelőtti élményeiről, az űrben készült videófelvételeket is mutatva. Megemlítette többek között, hogy a túlélési gyakorlatok közül a tengeri volt a legnehezebb számára, hangsúlyozta azt is, hogy minden űrhajósnak feladata, hogy megtalálja a saját országát az űrből. Magyarországot könnyű volt felismerni – tette hozzá.

NVT Cooperation Nyrt. fejlesztés alatt álló, PSS nevű egészség és életvédelmi távfelügyeleti rendszerét Laczkó Béla gazdasági igazgató, valamint Soós Krisztina nemzetközi kapcsolatok fejlesztési vezető ismertette a rendezvényen. Az új okos eszköz képes az életfunkciók folyamatos figyelésére és valós idejű elemzésére, ami a veszélyhelyzetek elhárításán túl, prevenciós segítséget is nyújt. Míg a jelenlegi távfelügyeleti rendszerek kizárólag az idősek, illetve folyamatos figyelemre szoruló betegek ellátását végzik, az új alkalmazás ezen felül mindazokat bevonná a szolgáltatási körbe, akik fokozott fizikai terhelés vagy stresszes életmódjuk miatt, egészségtudatos megfontolásból minimálisra akarják csökkenteni a saját állapotukban esetlegesen bekövetkező krízishelyzeteket. 

Dobozi Pálma
Fotó: Szigetváry Zsolt

Forrás: Semmelweis Hírek