Külföldi szakembereknek tart speciális rendvédelmi egészségügyi képzést közösen a Semmelweis Egyetem és a Terrorelhárítási Központ. A résztvevő egészségügyi végzettséggel rendelkező rendőrök, rendőrtisztek és kommandósok anatómiát, élettant és kommunikációt tanulhatnak, de a vérzéscsillapítás, illetve a mesterséges lélegeztetés technikáját is elsajátíthatják, gyakorolhatják az egyhetes kurzuson. A taktikai medicina-képzésen tizenhárom szakember vesz részt, akik Litvániából, Luxemburgból, Belgiumból, Ausztriából, Írországból, Svédországból és Németországból érkeztek. A jelenlévőket Dr. Gál János klinikai rektorhelyettes, a SE Honvéd-, Katasztrófa- és Rendvédelem Orvostan Tanszék megbízott vezetője köszöntötte a képzés első napján.

RS29843_20150330-KA-20150330-IMG_8635-scrAz Elméleti Orvostudományi Központban rendezett megnyitón Hajdu János rendőr vezérőrnagy, a TEK főigazgatója hangsúlyozta: a képzés magas színvonalára garanciát jelent, hogy az ismereteket a Semmelweis Egyetem orvosai adják át. Mivel a program kidolgozásához és az oktatási anyagok összeállításához a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Terrorelhárítási Tanszéke nyújtott segítséget, a kurzust elvégzők oklevelét mindhárom intézmény vezetője aláírja majd. Ez már önmagában rendhagyó és óriási dolog – emelte ki a főigazgató.

RS29838_20150330-KA-20150330-IMG_8643-scrDr. Kis Norbert, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem továbbképzési és nemzetközi rektorhelyettese elmondta: reméli, hogy nem lesz szükség a képzés során megszerzett tudásra, ám mindig készen kell állni egy esetleges veszélyhelyzetre. Ez az egyik legfontosabb munka, amiben most a Nemzeti Közszolgálati Egyetem részt vesz, hiszen katasztrófahelyzet vagy terrorcselekmény esetén emberek százainak életét mentheti meg – közölte. A beszédeket követően a TEK szakemberei a kurzus tananyagában szereplő ismereteket konkrét szituációban, egy szimulált terrortámadással mutatták be.

A speciális rendvédelmi egészségügyi képzés során a résztvevők olyan elméleti és gyakorlati tudásra tesznek majd szert, ami hozzájárul a katasztrófahelyzetekben szükséges megfelelő orvosi ellátás biztosításához. A szimulált harci helyzetekben elsajátíthatják egyebek mellett a harctéri sebesültszállítás és kimenekítés fogásait, illetve a tömeges sérülések kezelésének legkorszerűbb módszereit is. A műveleti egységekben dolgozó, speciálisan képzett egészségügyi szakembereknek ugyanis extrém körülmények között is képesnek kell lenniük a súlyos, életveszélyes sérülések azonnali ellátására.

Mozer Mária

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem 

Forrás: Semmelweis Hírek