Tovább bővült azoknak a nőgyógyászati beavatkozásoknak a köre, amelyeket szakmailag indokolt esetben robotasszisztált műtétként végeznek el a Semmelweis Egyetemen. Az első két sikeres, Da Vinci sebészrobot támogatta endometriózis-műtétet múlt év végén hajtotta végre dr. Szabó István, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatóhelyettese, egyetemi docense. Mint hangsúlyozta: a robottechnikát az endometriózis legsúlyosabb eseteiben érdemes bevetni, amikor a beleket, a húgyutakat és a nehezen megközelíthető anatómiai területeket is érinti a betegség.

Olyan érzés robottal operálni nekünk, konzolsebészeknek, mintha bent ülnénk a hasüregben – érzékelteti dr. Szabó István, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika egyetemi docense, hogy milyen érzés a Da Vinci robot segítségével műteni. 

Tíz és félszeres nagyítással, három dimenzióban látunk mindent, tetszőleges irányba mozgatva a kamerát. A hasüregen belül pedig bármerre – az emberi csuklónál lényegesen nagyobb mozgásterjedelemben – forgathatjuk a finom műszereket két »joystick« (master) segítségével

– részletezte. A klinika Üllői úti részlegének műtő- és endoteam vezetője múlt év végén végezte el az első két robotasszisztált endometriózis-műtétet a Semmelweis Egyetemen, miután megszerezte a szükséges nemzetközi tanúsítványt erre a speciális műtéttípusra is.

Az endometriózis Magyarországon mintegy 200 ezer, túlnyomó többségében fogamzóképes korú nőt érint, és igen gyakran áll a meddőség hátterében. A betegség során a normál esetben csak a méhen belül elhelyezkedő nyálkahártya más helyen is megjelenik, így például a hasüregben, a hashártyán, a petefészekben, vagy érintheti többek között a belet, húgyhólyagot is. A legsúlyosabb, ún. mélyen infiltráló endometriózis az esetek kb. ötödét teszi ki.

A robotasszisztált műtét az endometriózis legsúlyosabb formáiban szenvedő pácienseknek jelenthet egy új típusú műtéti lehetőséget. „Elsősorban azokban az esetekben használhatók ki a robot előnyei, amelyekben a legkülönbözőbb hasüregi szervek és/vagy a retroperitoneum (a hasüreg mögött elhelyezkedő tér) is érintettek, és a legmagasabb fokú precizitással, gyakorlatilag milliméteres pontossággal kell tudnunk ellátni az adott területeket” – emelte ki dr. Szabó István. A Da Vinci rendszer alkalmazásával műtét közben a sebész a betegnek beadott kontrasztanyag segítségével, egy kameraszűrő váltással jól elkülönítve (az ún. ICG technikával, más színnel) láthatja az egészséges és beteg szövetek határát, és a szöveti keringés minőségét is. Bélrezekció esetén például ellenőrizhető, hogy sikerült-e teljesen eltávolítani a kóros szövetet, illetve hogy a helyreállított szerv keringése megfelelő-e.

Ezt a technikát rutinszerűen alkalmazzuk pl. méhtestrák esetében is, mivel lehetővé teszi, hogy nagyon pontosan csak a beteg nyirokcsomókat (Sentinel technika) távolítsuk el – mondta dr. Szabó István. Lehetőség van a beteg leleteit, képi dokumentációit egy gombnyomással a képernyő megosztásával megtekinteni műtét közben, anélkül, hogy a sebész akár csak pozíciót váltana a konzolban, ezzel jelentős segítséget nyújtva az operatőrnek.

A robotrendszer multidiszciplináris műtétre is alkalmas, mivel az egyetem dupla konzolos rendszert szerzett be, vagyis ketten is ülhetnek az irányító egységben egymás mellett. Így szükség esetén a másik konzolsebész egy gombnyomással átveheti (átadhatja) az operációt – mutatott rá dr. Szabó István.

Endometriózisos esetekben ez különösen hasznos lehet, ha például a betegség extrém kiterjedtsége miatt más társszakmára (pl. mellkassebész) is szükség van – tette hozzá. A dupla konzolos megoldásnak köszönhetően oktatásra is kiválóan alkalmas, mint a docens fogalmazott, gyakorlatilag minden műtét során ül mellette medikus, rezidens vagy olyan szakorvos, aki szeretne tanulni részletes anatómiát, feltárási módszereket, vagy esetleg Da Vincivel szeretne később operálni.

A beavatkozás közben a konzolsebész a műtőasztaltól néhány méterre foglal helyet az irányító egységben, ugyanakkor fontos, hogy nincs egyetlen olyan mozzanata sem a folyamatnak, amelyet nem ő vezérel. Összesen hét pedál és két master (joystick) segítségével irányítja a műtőasztal felett álló négykarú robotot – emelte ki dr. Szabó István. A betegen ugyanúgy néhány pici metszést ejtenek csak, mint a laparoszkópos műtét esetén, ezeken keresztül vezetik be a robotkarok végén lévő szükséges eszközöket és a kamerát. Amellett, hogy a robotasszisztált technikával a legnagyobb precizitást igénylő esetekben nőhet a műtéti hatékonyság és eredményesség, a Da Vinci az orvos számára is jóval ergonomikusabb, kényelmesebb, ezáltal – főként több órás beavatkozásoknál – még fókuszáltabb munkát tesz lehetővé.

Galéria

8kép

Az első Da Vinci robottal támogatott nőgyógyászati műtétet 2022. július 4-én végezték el a Semmelweis Egyetemen, ezt dr. Lintner Balázs klinikai főorvos hajtotta végre. Azóta több mint 220 ilyen beavatkozás történt ezen a szakterületen elsősorban onkológiai, valamint olyan jóindulatú megbetegedések esetén, amikor szakmailag nehezítő körülmény állt fenn (pl. súlyos elhízás, extrém miomatózis). A decemberi első két endometriózis műtétet januárban további 2 követte, dr. Szabó István azt tervezi, hogy az idén, 20-30 endometriózis műtétet végeznek el az új robot technikával.

Da Vinci a Semmelweis Egyetemen
Hivatalosan 2022 júniusában adták át a Semmelweis Egyetem Da Vinci robotsebészeti rendszerét. A legfejlettebb technológiát képviselő, negyedik generációs Da Vinci Xi robot az egyetem Sebészeti, Transzplantáció és Gasztroenterológiai Klinikáján (STÉG) kapott helyett. A robottechnikát elsősorban hasi sebészeti, nőgyógyászati és urológiai beavatkozásoknál használják jelenleg. Emellett kétkonzolos megoldásának köszönhetően az oktatásban is szerepet kap. Az első Da Vinci robotasszisztált műtét 2022 májusában történt meg az egyetemen, ami egy epehólyag-eltávolítás volt, és dr. Szijártó Attila, a STÉG igazgatója hajtotta végre. Az egészségbiztosító évi 400 robotasszisztált műtét elvégzését finanszírozza jelenleg a Semmelweis Egyetemen.

Dobozi Pálma
Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.