Csák János kulturális és innovációs miniszter, valamint dr. Merkely Béla rektor adta át „A gyakorlati orvosképzés fejlesztése a Semmelweis Egyetemen” című projekt részeként beszerzett legmodernebb Da Vinci Xi robotsebészeti eszközt az intézményben június 25-én tartott ünnepségen. 

A nőgyógyászatban, az urológiai ellátásban, a hasi sebészetben és az onkológiai ellátás területén is használják majd a Semmelweis Egyetem új robotsebészeti eszközét, amely révén az operáló sebész 4 robotkarral dolgozva, az emberi csuklónál lényegesen nagyobb mozgásterjedelemben végezheti el a beavatkozásokat.  A Da Vinci robotsebészeti rendszer a minimálisan invazív sebészeti technikák legmagasabb szintjét képviseli, számos előnye mások mellett a gyorsabb sebgyógyulás, a rövidebb kórházi ápolás, a műtéti hatékonyság és eredményesség növelése, hiszen a beavatkozások a lehető legpontosabban hajthatók végre, mivel a sebész 3 dimenzióban, minimum tízszeres nagyításban látja a műtéti területet.

A Semmelweis Egyetem Da Vinci Xi sebészeti robotja a ma ismert legfejlettebb technológiai háttérrel azonban nemcsak műtétre alkalmas: újszerűsége a két sebészeti konzolos megoldás, amely révén oktatásra, képzésre is lehetőséget teremt, ezáltal biztosítja az orvostanhallgatók és a fiatal szakorvosok képzését is. A műtéteken a hallgatók, vagy azok a kollégák is megtekinthetik a robotkarok mozgását, akik szeretnék elsajátítani az új eljárást.

Csák János kulturális és innovációs miniszter az ünnepségen elmondta:

Az új kormány homlokterében áll – rengeteg tennivalója között – a magyarok biztonsága, gondoskodási képessége és a kötődése, de ezt csak akkor lehet biztosítani, ha megvan az országban az az infrastruktúra, ami kiszámíthatóan rendelkezésre áll, és a szolidaritás jegyében, aki beteg, azt meg tudjuk gyógyítani.

A miniszter kiemelte, hogy ugyan a technológia nagyon gyorsan változik, ám olyan orvosi, élet- és természettudományi szellemi kapacitása van az országnak, hogy a legújabb technológiákat is be tudja fogadni. A Da Vinci robot az egyik legfrissebb példája annak, hogy a magyar orvosok, professzorok, egyetemek oktatni és gyógyítani is képesek. A Semmelweis az ország élen járó egyeteme mind a hallgatók számát, mind a tudományos- és oktatási tevékenység tekintetében. Alapítványi átalakulása óta a Semmelweis hajtotta végre a legnagyobb előrelépést a rangsorokban, listákon. Vannak olyan szakterületek, ahol már az első százban van – ismertette a miniszter.

„A Semmelweisen nagyon sok külföldi hallgató tanul a világ minden tájról, akik elviszik a magyarok jó hírnevét és terjesztik a magyar orvosok szakmai, etikai becsületének hírét. Kívánom, hogy minél több embertársunkat hozzuk vissza az egészséges életbe, hogy szeretteikkel lehessenek, dolgozhassanak és megvalósíthassák a terveiket az életben” – zárta beszédét Csák János.

Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora az Anatómiai Intézet egykori igazgatója, dr. Szentágothai János gondolataival köszöntötte a jelenlévőket.

 Egykori legmerészebb álmaim elemi tankönyvi ismeretté süllyedtek. És ha azt gondolod, nyájas, a tudományon kívüli olvasó, hogy most már be van fejezve a nagy mű s az alkotó pihen, nagyon tévedsz, pár év múlva jobb módszerrel csinálják meg ugyanazt, és mielőtt észrevennéd, nem vagy más, mint ócskavas…

– idézte  a rektor.

Véleménye szerint 20 év múlva már muzeális értéket képvisel majd ez a negyedik generációs Da Vinci Xi robot, ugyanakkor lemaradnának a versenyben az egyetem hallgatói, ha most nem a legmodernebb rendszer állna rendelkezésükre. A rendszer kétkonzolos megoldásával jól mutatja, hogy nem csak kiváló, magas szintű, világraszóló műtéteket tudnak majd ebben a műtőben elvégezni, hanem képezni is tudják az orvostanhallgatókat. 

„Szeretném megköszönni a kormánynak azt a lehetőséget, hogy ma itt állhatunk és a Semmelweis Egyetemnek egy régi álma megvalósult. Talán 8 éve gondolkodunk azon, hogyan tudjuk a robotsebészetet az egyetemi oktatás- kutatás-innováció és a betegellátás mindennapjaiba bevezetni. Ez az eszköz ma a legmodernebb a világon, és rendelkezik minden olyan lehetőséggel, ami a diszciplínákat ki tudja szolgálni” – fejtette ki a rektor.

A Da Vinci Xi robotsebészeti eszköz átadóünnepségén részt vett Orbán Gábor, a Nemzeti Egészségügyi és Orvosképzésért Alapítvány elnöke és dr. Szijártó Attila, a Semmelweis Egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika igazgatója, akik a miniszterrel és a rektorral együtt vágták át a nemzeti színű szalagot.

A gyakorlati orvosképzés fejlesztése a Semmelweis Egyetemen című mintegy 5,56 milliárd Ft támogatási összegű projektben a nagy értékű orvostechnikai eszközök beszerzése mellett (Da Vinci Xi, komissiózó patikarobot), megvalósul a Semmelweis Egyetem Anatómiai, Szövet-és Fejlődéstani Intézetben a hallgatói és oktatási tér bővítése és energetikai korszerűsítése, továbbá az egyetemi oktatástámogatási környezet fejlesztése, dolgozói és hallgatói készségfejlesztés, valamint nemzetköziesítési programok. A 2022 márciusában indult és 2026 áprilisában véget érő projekt a Helyreállítási és ellenállóképességi eszköz keretében valósul meg vissza nem térítendő támogatásként, Magyarország Kormánya megbízásából az Európai Unió támogatásával.

Dávid Orsolya

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.