Hazánkban elsőként az Ortopédiai Klinikán hajtottak végre a társadalombiztosítás által finanszírozottan robotasszisztált térdízületi artroplasztikát dr. Bejek Zoltán, az Ortopédiai Klinika egyetemi docensének vezetésével. Az egyetem robotsebészettel foglalkozó klinikái a műtéthez kapcsolódóan nyílt napot is szerveztek a Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika (STéG) előadótermében, ahol bemutatták azt a három területet, a sebészetet, az urológiát és nőgyógyászatot, ahol már sikeresen alkalmazzák a robottechnikát. Egy workshop keretében pedig különböző munkaállomásokon lehetőség nyílt kipróbálni a 3D-s térd, illetve csípő tervezést, valamint a résztvevők tesztelhették az ortopédiai műtét elvégzésére alkalmas CORI robotot is.

Dr. Bejek Zoltán, az Ortopédiai Klinika egyetemi docense a térdprotézis műtétek esetében bevethető legújabb technológiát bemutatva elmondta, a Smith & Nephew által tervezett CORI egy olyan újabb generációs mozgásszervi robot, melynek nagy előnye a lényegesen könnyebb súly és a kisebb méret, ezáltal mozgatható is a műtők között. A robot egy számítógépes navigációs rendszert használ, aminek Magyarországon már több mint két évtizedes múltja van: az Ortopédiai Klinika 2002-ben kapott először ilyen gépet, az országban elsőként. Az újabb generációs mozgásszervi robot abban különbözik a Da Vincitől, hogy itt a sebész nem egy konzolból irányítja a szerkezetet, hanem a kézi műszert tartva maga a robot végzi a sebész által megtervezett beavatkozást.

Dr. Bejek Zoltán elmondta, a robotokat elsőként a térdre fejlesztették ki, ugyanis ez a beavatkozás pontosságát illetően az egyik legkényesebb ízület, így itt indokolt leginkább a robotasszisztált beavatkozás. A térd mellett már csípőműtétek is végezhetők robottal, de a műtéti kört hamarosan kiterjesztik a vállra, a bokára, illetve a könyökre is. A docens felhívta a figyelmet arra, hogy a manuális ortopédiai műtétek, így a térdsebészeti implantációk esetén a páciensek mintegy húsz százalékánál léphetnek fel kisebb-nagyobb panaszok – már 2-3 milliméter eltérés is örök életre panaszt okozhat a betegnek – ezt a rátát pedig pontossága révén a robot jelentősen javítja, fél milliméterre redukálva az eltérést. Ráadásul az így végzett műtétek rövidebb ideig tartanak, tehát ebből a szempontból is csökken a páciensek megterhelése. A robotasszisztált technológia további előnye, hogy segítségével a speciális anatómiájú betegeket is el tudják látni.

Galéria

7kép

A gyógyítás mellett az oktatást is nagyban segíti a készülék, használatával a rezidensek beteg nélkül is gyakorolhatják a tervezést, emellett a kutatásban is hasznosítható, mivel a robot működtetői automatikusan csatlakoznak egy nemzetközi orvosi hálózatba, amely szereplői között folyamatos eszmecsere zajlik az alkalmazásról. A gép technikai adatokat gyűjt a műtétekről, így folyamatosan fejlődik.

Az első, tb-finanszírozott robotasszisztált térdműtétet dr. Bejek Zoltán végezte el az Ortopédiai Klinikán dr. Krzysztof Modzelewski lengyel specialista felügyelte mellett. A CORI mozgásszervi robot a gyártó cég jóvoltából két hétig lesz a Semmelweis Egyetemen, ez idő alatt 6 térdműtétet végeznek el, de az egyetem célja, hogy beszerezzen egy saját robotot is, ezzel lefedve a teljes robotsebészeti palettát – hangsúlyozta dr. Bejek Zoltán.

Az eseményhez kapcsolódó robotikai nyílt napon bemutatták az egyetemen már sikeresen használt robotasszisztált területeket. Dr. Szőke György, az Ortopédiai Klinika igazgatója köszöntőjében hangsúlyozta, a robotsebészetben jelenleg még fennálló hiátust a most bemutatott eszközzel szeretnék pótolni, a robotika mozgásszervi sebészeten belüli alkalmazásával a klinika bekapcsolódhat az egyetem robotikai rendszerébe, amelynek köszönhetően idővel egy regionálisan is egyedülálló oktatócentrum jöhetne létre.

Dr. Szijártó Attila, a STéG igazgatója a „Robotika jelene a sebészetben” című előadásában áttekintette a sebészet fontosabb mérföldköveit, kitért a robotok alkalmazásának elsődleges okaikra. Felhívta a figyelmet az 5G adta új lehetőségekre a távsebészetben, majd röviden felvázolta a Da Vinci robotsebészeti eszköz fejlődését, kiemelve, hogy 2022 júniusa óta a legfejlettebb technológiát képviselő, negyedik generációs Da Vinci Xi robot működik STÉG-en.

Dr. Szücs Ákos, a STéG igazgatóhelyettese, egyetemi docens bemutatta, hogyan, milyen fő irányelvek mentén indult el a sebészeti diszciplínában a robotok alkalmazása. Beszélt arról is, hogy a nehezen megközelíthető régióknál egyértelmű a robotok előnye, a hasi sebészetben ilyen például a máj hátsó szakasza, a mellkasi műtétek, de ilyen lehet a nyelőcső is. Kiemelte, hogy a hasnyálmirigy, a máj és a vastagbél esetében kizárólag a rosszindulatú daganatok operálására használják a Da Vinci robotot. Az előadó rámutatott: mivel Magyarországon jellemzően már a nyitott hasi műtétekben, illetve laparoszkópiában jártas szakemberek végzik ezeket a robotasszisztált beavatkozásokat, így a tanulási görbe (learning curve) is jóval rövidebb más országokhoz képest.

A Da Vinci sebészeti rendszert az urológia területén kizárólag onkológiai betegeknél használják az egyetemen – mutatott rá előadásában dr. Nyirády Péter. Az Urológiai Klinika igazgatója kifejtette, a radikális prosztataeltávolítás és vesetumor rezekció az a két terület, amely esetében a legnagyobb, milliméter pontosságú precizitásra van szükség, ezért a beteg szempontjából a legnagyobb mértékben ki tudják használni a robot előnyeit. Dr. Nyirády Péter kiemelte, a robottal jelentősen rövidebb idő alatt képezhető ki egy legmagasabb színvonalon dolgozó sebész, mint a hagyományos módszerek (laparoszkópia, nyílt műtét) esetében, amelyeknél sokkal hosszabb idő alatt lehet nagy tapasztalatra szert tenni. A Da Vincivel végzett operációknál már az 50. beavatkozás után elérték azt a műtéti időt, amit 550 nyílt műtéttel sikerült.

Dr. Szabó István, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika egyetemi docense a robotasszisztált műtétek nőgyógyászati vonatkozásait mutatta be. Elmondta, hogy már 234 ilyen beavatkozást végeztek a klinikán, melyek közt volt hüvelyképző műtét, miómaeltávolítás, extrém nagy méh eltávolítás, endometriózisműtét, illetve a méhnyálkahártya rosszindulatú daganatának – az endometriumkarcinómának az eltávolítása. Kiemelte, hogy a robottechnikát az endometriózis legsúlyosabb eseteiben érdemes bevetni, amikor a beleket, a húgyutakat és a nehezen megközelíthető anatómiai területeket is érinti a betegség. Da Vinci robottechnikával olyan betegek is bevonhatók, akik valamilyen ok miatt kiesnének a laparoszkópiával műthetők közül, illetve precízebben végezhető a beavatkozás a nehezebb eseteknél is – hangsúlyozta a technológia előnyeit.

A nyílt napon egy workshop keretében különböző munkaállomásokon lehetőség nyílt kipróbálni a 3D-s térd, illetve csípő tervezést, valamint a résztvevők tesztelhették az ortopédiai műtét elvégzésére alkalmas CORI robotot is.

Bódi Bernadett
Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.