Áprilisban elvégezték 150. robotasszisztált urológiai műtétet a Semmelweis Egyetemen, amely egy parciális nefrektómia (részleges veseeltávolítás) volt. A 74 éves beteg a beavatkozást követő második napon távozhatott a klinikáról. A Da Vinci sebészeti rendszert az urológia területén kizárólag onkológiai betegeknél – radikális prosztataeltávolítás és vesetumor rezekció esetén – használják az egyetemen. Ez az a két terület, amely esetében a legnagyobb, milliméter pontosságú precizitásra van szükség, és ezért a beteg szempontjából a legnagyobb mértékben ki tudjuk használni a robot előnyeit – mutatott rá dr. Nyirády Péter, az Urológiai Klinika igazgatója és egyik robotsebésze.

A radikális prosztataeltávolítás Magyarországon évente nagyságrendileg közel ezer férfit érint, a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikáján évi száz ilyen műtétet végeznek szervre lokalizált, vagyis nem áttétes prosztatarák esetén. A vesetumor rezekció ennél még nagyobb számban végzett eljárás, a célja pedig az, hogy a vese funkcióját megőrizve távolítsák el a daganatot – amennyiben az nem terjed ki az egész szervre.

A két beavatkozás közös jellemzője, hogy a műtéti terület nehezen elérhető részen, a kismedence mélyén található, és kiemelten fontos, hogy a sebész milliméter pontosságú precizitással dolgozzon. A prosztata radikális, vagyis teljes mértékű eltávolításánál kiemelt figyelmet kell fordítani az idegek, erek megkímélésére, annak érdekében, hogy a műtét után is zavartalan maradjon a vizelettartási és merevedési képesség – magyarázta dr. Nyirády Péter, az Urológiai Klinika igazgatója. A vesetumor rezekció szintén hatalmas precizitást igényel, a sebésznek a lehető legpontosabban kell kimetszenie a tumort, megőrizve, megóvva ezzel a vese megmaradó részét.

A Semmelweis Egyetemen az urológia területén ezt a két műtétet végzik robotasszisztált beavatkozásként, amennyiben azt a tumor mérete, elhelyezkedése és komplexitása indokolja – hangsúlyozta dr. Nyirády Péter. Hozzátette: a prosztataeltávolítás nemzetközi szinten is az élen van a Da Vincivel végzett beavatkozások között, mivel itt használhatók ki talán legjobban a robot nyújtotta előnyök. A klinikán a legelőrehaladottabb lokális prosztatarákot is tudjuk robotasszisztált módon végezni, ezekben az eseteben kiterjesztett nyirokcsomó eltávolításra is szükség van – jegyezte meg.

Az Urológia Klinika robotsebész csapata: dr. Molnár Péter, dr. Bécsi Áron konzolsebész, dr. Nyirády Péter konzolsebész, dr. Kubik András, dr. Hüttl András

Az első Da Vinci robotasszisztált urológiai beavatkozást 2022. június 22-én hajtották végre, azóta 150 ilyen operáció történt. Az Urológiai Klinika szakembereinek tapasztalata szerint a robotasszisztált műtéteknél jelentős mértékben csökken a vérveszteség, és így a transzfúziós igény, a fájdalomcsillapító igény, és gyorsabb a felépülés. A betegek pedig jellemzően a hagyományos műtéthez képest egy nappal hamarabb, a beavatkozást követő második napon hazamehetnek.

Galéria

7kép

Dr. Nyirády Péter szerint a robottechnikának az oktatásban és az utánpótlás képzésében van a legkiemeltebb, jövőbemutató szerepe. A robottal ugyanis jelentősen rövidebb idő alatt kiképezhető egy legmagasabb színvonalon dolgozó sebész, a hagyományos módszerek (laparoszkópia, nyílt műtét) esetében sokkal hosszabb idő nagy tapasztalatra szert tenni.

Da Vinci a Semmelweis Egyetemen

Hivatalosan 2022 júniusában adták át a Semmelweis Egyetem Da Vinci robotsebészeti rendszerét. A legfejlettebb technológiát képviselő, negyedik generációs Da Vinci Xi robot az egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikáján (STéG) kapott helyet. A robottechnikát elsősorban hasi sebészeti, nőgyógyászati és urológiai beavatkozásoknál használják jelenleg. Emellett kétkonzolos megoldásának köszönhetően az oktatásban is szerepet kap. A robotasszisztált beavatkozás közben a konzolsebész a műtőasztaltól néhány méterre foglal helyet az irányító egységben, ugyanakkor fontos, hogy nincs egyetlen olyan mozzanata sem a folyamatnak, amelyet nem ő vezérel. Összesen hét pedál és két master (joystick) segítségével irányítja a műtőasztal felett álló négykarú robotot.

Dobozi Pálma
Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.