Miként állnak helyt a 21. század egészségügyi dolgozói a családban és a munkahelyen egyaránt – a Semmelweis Egyetem portrésorozata Hugonnai Vilma nyomában címmel az egyetemhez kötődő, szakterületükön kimagasló eredményeket elért nőket mutat be.

Dr. Zelkó Romána, egyetemi tanár, az Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézetének igazgatója, a Gyógyszerésztudományi Kar korábbi dékánja, az MTA doktora az egyetemhez kötődő, szakterületükön kimagasló eredményeket elért nőket bemutató Hugonnai Vilma nyomában portrésorozat legfrissebb epizódjának főszereplője. „Szerettem a kémiát, és azt gondoltam, hogy a gyógyítással kapcsolatos területet választok, a gyógyszerészet ideálisnak tűnt. Ha még egyszer kezdeném, akkor is gyógyszerész lennék” – fogalmaz. A családi hátteréről elmondja: gyógyszerész nem volt a családjában, de nagymamája betegsége miatt korán foglalkoztatni kezdték a gyógyszerek. Művelt, kreatív miliő vette körül, ahol azt is megtanulta, ha értékekkel találkozik, azt meg kell becsülni, és támogatni kell – emeli ki.

A videóban dr. Zelkó Romána egyebek mellett beszél az egyetemi tanulmányairól, a pályakezdéséről, külföldi kutatásáról, mentorairól és a laboratórium felépítéséről is. Bemutatkozik két kutatótársa is, akik az ő témavezetésével szereztek doktori fokozatot, ma pedig már együtt dolgoznak. Kiemelik, hogy megértő és türelmes mentor, akivel dinamikusan lehet haladni a kutatásban. Dr. Zelkó Romána elmondja, hogy a kitartás és a megfelelő háttér is elengedhetetlen ahhoz, hogy pályázatokon sikeresek lehessenek, és komoly kutatási eredményeket érjenek el. A videóban szó esik a legújabb fejlesztési irányokról is.

Pogrányi Péter

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.