Miként állnak helyt a 21. század egészségügyi dolgozói a családban és a munkahelyen egyaránt – a Semmelweis Egyetem portrésorozata,  Hugonnai Vilma nyomában címmel az egyetemhez kötődő, szakterületükön kimagasló eredményeket elért nőket mutat be.

Dr. Mészáros-Kapuy Orsolya, a Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézet egyetemi docense az egyetemhez kötődő, szakterületükön kimagasló eredményeket elért nőket bemutató Hugonnai Vilma nyomában portrésorozat legfrissebb epizódjának főszereplője. A beszélgetésben elmondja, bár kutatócsaládból származik, nem szülői nyomásra választotta ezt a pályát, de fontos volt számára, hogy látta: szülei hogyan dolgoznak együtt kutatóként egy közös témán. Most ott vagyok, ahol szerettem volna lenni – fogalmaz gyerekkori elképzeléseivel kapcsolatban. Kiemeli, hogy kutatócsoportjával alapkutatást végeznek, vagyis olyan alapfolyamatokat szeretnének a sejtek működésében megérteni, amelyek később segítenek abban, hogy egy gyógyszerfejlesztés hatékonyabban menjen. Arra törekszenek, hogy jobban megértsék, hogyan jönnek rendbe, hogyan élnek túl a sejtek – fogalmaz.

Szót ejtett a családi élet és a munkahely összehangolásának módjáról is, kiemelve, hogy a három gyerek édesanyjaként csak úgy lehet ezt a munkát csinálni, ha az ember hivatásnak tekinti a kutatómunkát. A videóban megszólalnak dr. Mészáros-Kapuy Orsolya tanítványai is, akik a munkamódszerekről, a közös kutatásról is beszélnek. 

Pogrányi Péter

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.