Miként állnak helyt a 21. század egészségügyi dolgozói a családban és a munkahelyen egyaránt – a Semmelweis Egyetem portré-sorozata, a Hugonnai Vilma nyomában az egyetemhez kötődő, szakterületükön kimagasló eredményeket elért nőket mutat be.

Az egyetemhez kötődő, szakterületükön kimagasló eredményeket elért nőket bemutató Hugonnai Vilma nyomában portré-sorozat következő epizódjának főszereplőjét, dr. Sebők Szilviát egy véletlenül elcserélt diagnózis állította a gyógyszerész pályára. Eredetileg kertész vagy tájépítészmérnök szeretett volna lenni – derült ki a vele készült beszélgetésből.

Dr. Sebők Szilvia 2006-ban végzett a Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Karán gyógyszerészként, ezt követően kórházi gyógyszerészként helyezkedett el. Később tett egy kitérőt a közforgalmú gyógyszerészet felé, de ez idő alatt is hiányozott neki a kórházi munka. 2010-ben lépett be a Semmelweis Egyetemre osztályvezetőként az intézeti gyógyszertár gyári készítményekkel foglalkozó osztályára. 2020 augusztusa óta az egyetem megbízott főgyógyszerésze, ami a teljes egyetemi gyógyszerellátás szervezését, felügyeletét magában foglalja. Munkája mellett 2020 óta az egyetem Egészségügyi Közszolgálati Karának egészségügyi menedzser szakos hallgatója. A videóban betekintést nyerhetünk az egyetemi gyógyszertár magisztrális laborjába, ahol azok a termékek készülnek, amelyek nincsenek gyári forgalomban, illetve amelyeket a klinika rendel meg. Kollégái elárulják, hogy Szilviát egy következetes szigor jellemzi, a döntések mindig szakmai érvek mentén születnek, ugyanakkor nagyon szerény és alázatos, akivel könnyű együtt dolgozni, mindenkit egyenlő partnerként tekint, új feladatokkal inspirál a fejlődésre. A vele készült beszélgetésből kiderül, kevés szabadidejét aktívan tölti, eredeti szakmája, a porcelánfestés megmaradt hobbinak, emellett gombászik is.

Bódi Bernadett

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.