Miként állnak helyt a 21. század egészségügyi dolgozói a családban és a munkahelyen egyaránt – a Semmelweis Egyetem portré-sorozata, a Hugonnai Vilma nyomában az egyetemhez kötődő, szakterületükön kimagasló eredményeket elért nőket mutat be.

Dr. Buzás Edit immunológus, sejtbiológus, egyetemi tanár, a Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet igazgatója az egyetemhez kötődő, szakterületükön kimagasló eredményeket elért nőket bemutató Hugonnai Vilma nyomában portré-sorozat legfrissebb epizódjának főszereplője. A Széchenyi-díjas professzor 1987 és 1989 között a kanadai McGill University, majd 1997 és 1998 között a chicago-i Rush University Medical Center vendégkutatójaként dolgozott. 1998-tól a Semmelweis Egyetem Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézetének adjunktusa, 2001 óta kutatócsoport vezető, 2011-től egyetemi tanár a Semmelweis Egyetemen, 2012 óta pedig a Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet Intézet igazgatója. Az extracelluláris vezikula kutatást világszinten összefogó tudományos társaság, az International Society for Extracellular Vesicles (ISEV) elnöke. Neve az extracelluláris vezikulák, a sejtek közötti kommunikáció újonnan felfedezett szereplőinek kutatási területén vált ismerté.

Az interjúban mesél arról, hogy néz ki egy napja, kitérve arra is, hogy mit jelentett számára, hogy vezetővé választották, mire a legbüszkébb, továbbá kollégái is megszólalnak arról, hogy vezetőként milyen erősségei vannak. Dr. Buzás Edit elmagyarázta, hogy mi is az az extracelluláris (sejten kívüli) vezikula (membránnal határolt gömb), milyen jelentőségük van. „Ma már tudjuk, hogy nagyon fontos részei a sejtek közötti kommunikációnak, nemcsak szervezeten belül, de általuk különféle sejtek különféle szervezetekből is tudnak egymással kommunikálni. Amiatt is élénk tudományos érdeklődés övezi ezt a területet, világszerte sok klinikai vizsgálat zajlik jelenleg is, hiszen a jövőben az extracelluláris vezikuláknak a diagnosztikában és a terápiában is fontos szerepe lehet” – fogalmazott.

Bódi Bernadett

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.