Eszközökkel és szolgáltatásokkal, önkéntes munkával és egy új digitális labor kialakításával támogatja a Semmelweis Egyetem Alapítványon keresztül a Gyermekgyógyászati Klinika Bókay utcai és Tűzoltó utcai részlegeit a 4iG Csoport.

A célunk az, hogy a jövő orvosgenerációi messze túlszárnyalják a mai tudásunkat, köszönhetően a digitalizáció kínálta lehetőségeknek a kutatásban, a diagnosztikában, a terápiában, a betegoktatásban és a betegek távfelügyeletében is – jelentette ki dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora. Elmondása szerint ehhez nyújt jelentős támogatást a 4iG Csoport mintegy 50 millió forint értékű eszköz-, és informatikai, valamint digitalizációs szolgáltatás adománya, amelyet az egyesített Gyermekgyógyászati Klinika két részlege, a Bókay utcai és a Tűzoltó utcai telephelye kapott. A rektor hangsúlyozta, hogy mind a Gyermekklinika, mind az egyetem kiemelkedően teljesít a betegellátás és oktatás terén is, utóbbi fejlesztéséhez pedig minden lehetőséget megragad az intézmény. A 4iG nagylelkű adománya a klinika betegeinek, dolgozóinak és az egyetem hallgatóinak szól, és bár hosszú út vezet az orvoslásban a mesterséges intelligenciával működő döntéstámogató rendszerekig, most közösen indulunk el ezen az úton – jelentette ki a rektor.

Dr. Szabó Attila, klinikai rektorhelyettes az adomány kapcsán azt hangsúlyozta, hogy nemcsak a Gyermekklinika falai között évente megforduló mintegy 1400 orvos-, fogorvos- vagy egészségtudományi hallgató oktatásához járul majd hozzá, hanem a középfokú ápolóképzés mellett az osztályokon olykor hónapokig gondozott beteg gyermekek oktatásához is. A rektorhelyettes beszámolt róla, hogy 2022-ben közel 20 ezer fekvőbeteget látott el a klinika, miközben több mint százezer volt a járóbetegek száma. Sok esetben pedig a tartós otthoni betegellátáshoz kapcsolódóan a szülők képzésére is szükség van, és ebben a jövőre elkészülő digitális oktatócentrumnak is hasznára lesz a most kapott adomány.

A csoport mindig is fontosnak tartotta az egészségügy fejlesztését és a jövő digitális nemzedékének támogatását, ezért is döntöttünk úgy, hogy a teljes 2023-as karácsonyi ajándékozási keretet, mintegy 50 millió forintot jótékony célra, a Gyermekklinika fejlesztésére, támogatására fordítjuk. Bízunk benne, hogy az átadott eszközök és szolgáltatások hozzájárulnak ahhoz, hogy a Semmelweis Egyetem és a klinika életeket mentsen – mondta Fekete Péter, a 4iG Csoport vezérigazgatója. Majd átnyújtotta dr. Merkely Béla rektornak a támogatásról szóló adománylevelet.

Fekete Péter honlapunknak elmondta, hogy az adományozott összeg kétharmadából IT eszközöket, laptopokat, monitorokat, a kutatási és betegellátási munkát segítő VR-felszerelést, valamint a betegirányítást segítő display-eket és a tévékészülékeket kapnak a klinika telephelyei, a fennmaradó hányadból pedig a beüzemelést és a későbbi működést segítő szolgáltatásokat kap az intézmény. Az IT- és VR-eszközöket már decemberben megkapja a klinika, 2024 első negyedévében pedig korszerűsítik az intézmény digitális tájékoztató felületeit a járóbeteg-ellátás várótermeiben, és az új digitális oktatóterület teljes körű informatikai fejlesztését is elvégzik. Hozzátette, hogy munkatársaik önkéntes munkával is támogatták az itt zajló gyógyító munkát, a klinikával egyeztetve a Bókay és a Tűzoltó utcai épületekben dolgozók és gyógyulók ünnepi hangulatának megteremtéséhez járultak hozzá karácsonyi díszek készítésével és kihelyezésével.

A most átadott 3 új VR-készülékkel és a kapcsolódó laptopokkal már karácsony előtt megkezdhetjük a Bókay utcában – akár hetente 10 gyermek számára is – az MR-vizsgálatok, vagy a kezelések jelentette stressz leküzdéséhez kidolgozott játékos terápiát – mondta dr. Horváth Klára adjunktus, a Gyermekgyógyászati Klinika gyermekgyógyásza, gyermek intenzív terápiás szakorvosa. A klinika kutatócsoportja már korábban megállapította, hogy a virtuális valóság segíthet enyhíteni a súlyos beteg gyermekek kezeléseinek pszichológiai hatásait. Az egyik játékprogram az MR vizsgálatokra készíti fel a kis pácienseket: Mandy sárkány segítségével bejárják a berendezésnek helyet adó termet, előre megismerkedhetnek a vizsgálat menetével, az MR-készülék hangjával, így az később nem éri meglepetésként őket. De abban is segít, hogy a vizsgálatra való várakozás alatt elüssék az időt. Egy másik játékban az onkológián állapotuk súlyosságától függően akár hónapokat töltő gyerekek a daganatos sejtek, vagy a baktériumok ellen harcolhatnak, ezzel is támogatva a saját megküzdési stratégiájukat. A játékokat a kapott laptopok segítségével a szülők számára is közvetítik, így közös élmény lesz, ráadásul segíteni is tudnak a gyermekeknek, ha elakadnak a játék során. A VR-szemüveg arra is alkalmas, hogy az orvosokat felkészítsék a sürgősségi esetekre.

Kiss Melinda Katalin
Fotó: Czerkl Gábor – 4iG Csoport

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.