Egy speciális, vezeték nélküli EMG-készüléket adományozott az Ortopédiai Klinikának a Török Együttműködési és Koordinációs Ügynökség Budapesti Programkoordinációs Irodája (TIKA). A járásanalitikai vizsgálatokhoz használható eszközt a Semmelweis Szalonban, a török államfő feleségének, Emine Erdogannak a részvételével megvalósult programon vehette át dr. Bánhidy Ferenc általános rektorhelyettes és dr. Szőke György klinikaigazgató.

Dr. Szőke György beszédében emlékeztetett arra, hogy a klinika a sérült gyerekek ellátásának hazai legnagyobb mozgásszervi centruma. Az itt működő járásanalitikai labor képes arra, hogy a mozgást feltérképezze, mintázza, és ezzel segítséget adjon a sebészeknek a műtét megtervezéséhez. A TIKA által adományozott speciális izomműködés-aktivitást mérő eszköz ennek a labornak a gépparkját bővíti, és lehetővé teszi a rosszul működő izmok aktivitásának mérését is. Ezzel pontosabban tervezhetők meg a műtétek, és a beavatkozások eredményességének megítélésében is segítséget ad a korszerű eszköz, vagyis látható, hogy milyen javulás történt az izomaktivitásban – tette hozzá az igazgató. A vezeték nélküli EMG segítségével egy időben tíz izomról készíthető dinamikus EMG felvétel, ami azt jelenti, hogy járás közben ítélhető meg az elektródákkal vizsgált izmok aktivitása. Dr. Szőke György megtiszteltetésnek nevezte, hogy az adományt a török államfő feleségének jelenlétében és támogatásával vehetik át, aki közismert aktív társadalmi szerepvállalásáról a rászoruló és beteg gyerekek, valamint családjaik megsegítése terén.  

Dr. Bánhidy Ferenc általános rektorhelyettes beszédében kiemelte, hogy a Semmelweis Szalonban rendezett esemény, illetve a TIKA által a török állam és Emine Erdogan támogatásával adományozott orvosi műszer átadása fontos állomása lehet annak az eseménysorozatnak, ami jelzi a török és a magyar kormányok szándékát a két ország közötti kapcsolatok megerősítésére. Kitért arra, hogy az egyetemen jelenleg 30 török hallgató tanul, és kilenc török egyetemmel valósul meg együttműködés. A rektorhelyettes úgy fogalmazott, bízik abban, hogy a mostani találkozó erős alapot teremt a további sikeres együttműködéshez. Dr. Bánhidy Ferenc szólt a nemzetközi kapcsolatok további erősítésének fontosságáról is annak érdekében, hogy az egyetem elérje célját, és tíz éven belül bekerüljön a világ száz legjobb felsőoktatási intézménye közé.  

A rendezvényen kisfilmet mutattak be a török-magyar szervezésben megvalósult kenyai egészségügyi programról, mely keretében 81 orvos osztotta meg tapasztalatait a helyiekkel annak érdekében, hogy javuljanak az egészségügyi szolgáltatások az afrikai országban. A projekt keretében 4500 beteget láttak el Kenya különböző területein, sebészeti beavatkozások, orvosi vizsgálatok történtek és tréningeket is szerveztek.

Emine Erdogan, a török elnök, Recep Tayyip Erdogan felesége beszédében hangsúlyozta, ez a program megmutatta, hogy mennyire sikeres lehet az összefogás, a többoldalú együttműködés az egészségügyben, melynek köszönhetően a magyar és török tapasztalatok eljuthattak Kenyába. Az elnök felesége megtiszteltetésnek nevezte, hogy Magyarország egyik legismertebb oktatási intézményében köszöntheti a program résztvevőt. Szólt a családok fontosságáról, és úgy fogalmazott, hogy tisztelettel adózik Semmelweis Ignác előtt születésének 200. évfordulóján, a róla elnevezett egyetemen.

Ezt követően a kenyai egészségügyi programban részt vevő orvosoknak nyújtottak át plakettet. Emlékplakettet vehetett át a török-magyar együttműködésben való részvételért dr. Bánhidy Ferenc és dr. Szőke György is.

Dobozi Pálma

Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

 

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.