Pro Scientia aranyérmet nyert az orvos- és egészségtudományi szekcióban kiváló tudományos munkájáért a Semmelweis Egyetem három korábbi Tudományos Diákköri hallgatója, dr. Száraz Lili, dr. Fésü Dorottya és dr. Orbán Gábor. Két témavezető-mentor, dr. Székely Andrea és dr. Mayer Ágnes mestertanári aranyérmet vehetett át az utánpótlás-nevelésben elért eredményei elismeréseként. A kitüntetéseket az Országos Tudományos Diákköri Tanács ünnepi ülésén adták át a Zeneakadémia Nagytermében.

Az Országos Tudományos Diákköri Konferencián (OTDK) első helyezést elért egyetemi hallgatók pályázhattak a Pro Scientia aranyérem kitüntetésre. Az odaítélésekor a bizottság figyelembe veszi a pályázó hazai és külföldi konferencia-részvételeit, tudományos publikációit, egyetemi demonstrátori és egyéb TDK-hoz kapcsolódó tudományos és önkéntes tevékenységeit, a korábban elnyert kitüntetéseket és ösztöndíjakat. Az Országos Tudományos Diákköri Tanács (OTDT) által 1988-ban alapított kitüntetéseket kétévente ítélik oda, tudományterületenként legfeljebb öt főnek

Dr. Freund Tamás professzor, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke kiemelte, a tudományos diákkörök évtizedek óta az állandóságot, a szakszerűséget, a hivatástudatot és a tanítvány–mester kapcsolatot biztosítják. A díjazott hallgatókkal együtt felkészítő mentorokat, témavezetőket is aranyéremmel és oklevéllel ismertek el. Az MTA elnöke az oktatóknak, mentoroknak megköszönte a magyar tudományosság utánpótlása érdekében végzett munkájukat.

Az OTDT szakmai bizottságának döntése alapján 2023-ban mestertanár aranyérmet és oklevelet vehetett át:

  • dr. Mayer Ágnes, az Egészségtudományi Kar főiskolai docense,

az OTDT Elnökségének javaslata alapján mestertanár aranyérmet vehetett át:

  • dr. Székely Andrea, az Általános Orvostudományi Kar (ÁOK) egyetemi tanára.

 

Pro Scientia aranyérem és oklevél elismerésben a Semmelweis Egyetem három tudományos diákköri kutató-hallgatója részesült az orvos- és egészségtudományi szekcióban:

  • dr. Száraz Lili (az Orvosi Képalkotó Klinikán készítette OTDK-munkáját),
  • dr. Fésü Dorottya (Pulmonológiai Klinikán készítette OTDK-munkáját),
  • dr. Orbán Gábor (Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán készítette OTDK-munkáját).

 

A díjakat a 36. Országos Tudományos Diákköri Konferencia záróeseményén adták át a Zeneakadémián. Az ünnepség zárásaként egyben meghirdették a 2025-ben sorra kerülő 37. Országos Tudományos Diákköri Konferenciát.

Tasnádi Róbert
Forrás: otdk.hu; Szidor N. Gábor, Farkass Ábel (fotó)

Galéria

10kép

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.