Farmakológiai és Gyógyszerkutatás-fejlesztési Központ néven új szervezeti egység jött létre. Két új mesterképzési szak indul az Egészségügyi Közszolgálati Kar Egészségügyi Menedzserképző Központjának keretein belül. Új munkacsoport alakul az Oktatásigazgatási Hivatal szervezetén belül a 2024-ben bevezetendő új felvételi eljárási renddel összefüggő feladatok ellátására.

A Szenátus tagjai véleményezték az egyetem 2022. évi Számviteli törvény szerinti Éves beszámolóját és közhasznúsági jelentését. A beszámolót független könyvvizsgáló tiszta könyvvizsgálói jelentéssel látta el, az Egyetem Közhasznúsági Felügyelőbizottsága és az egyetemet fenntartó Nemzeti Egészségügyi és Orvosképzésért Alapítvány Felügyelőbizottsága is elfogadta. Dr. Pavlik Lívia kancellár tájékoztatásából kiderült: az egyetem vagyona 127 milliárd forintról 190 milliárd forintra emelkedett; a saját tőke meghaladja a 66 milliárd, a jegyzett tőke pedig a 61 milliárd forintot. Az egyetem adózott eredménye 2022-ben több mint 9 milliárd forint volt.

A szenátorok döntöttek a Tanulmányi és Vizsgaszabályzat (TVSZ) egyes rendelkezéseinek módosításáról, melyet a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény (Nftv) 2022. decemberi módosítása indokolt. Ennek értelmében többek között egységesült és egyszerűsödött a más egyetemekről érkező hallgatók átvétele; a Hallgatói Önkormányzat (HÖK) több javaslatát is elfogadták, például megduplázták a jegymegajánlás lehetőségét; növelték a félévközi számonkérés súlyát, ami immár az aláírás feltétele is lehet; valamint pontosították a tanéven kívül szervezett vizsga (TKSZV) időpontját, mely ezután augusztus 20-27. közé kell essen. Módosultak a TVSZ szakdolgozatot érintő pontjai is, többek között az Nftv-nek megfelelően a szakdolgozatoknak elérhetővé és mindenki számára megtekinthetővé kell válniuk egy központi felületen.

Elfogadta a testület a 2024-ben bevezetendő új felvételi eljárási renddel összefüggő feladatokkal kapcsolatos előterjesztést. A 2024-ben induló felsőoktatási képzések felvételi eljárásrendjében több új pont jelenik meg, amely a nagyobb szabadság mellett számos új feladatot jelent az egyetemeknek, mint például az intézményi pontok adminisztrációja, számítása és az ezekkel kapcsolatos reklamációk kezelése. A változtatások körülbelül hétezer felvételizőt érintenek majd, akik számára az intézménynek szóbeli felvételi vizsgát kell szerveznie, valamint rögzíteni kell adataikat, reklamációikat stb. Ezen feladatok ellátására a Szenátus döntése értelmében hat fővel egy új szervezeti egység áll fel az Oktatásigazgatási Hivatal szervezetén belül. A munkacsoport a felvételi időszakon kívül az órarendszer szerkesztésével foglalkozik majd.

Megszavazták az egyes szakok mintatanterveinek az idegen nyelvi követelmények változásával összefüggő módosítását. Ennek értelmében az egyetem három kara (Egészségtudományi Kar, Egészségügyi Közszolgálati Kar, Pető András Kar) az aktuális záróvizsgára vonatkozóan mentesítést kapott a tavaly decemberben elfogadott Nftv. nyelvvizsgakövetelményekre vonatkozó rendelkezései alól.

Döntöttek a 2023/24-es tanév első félévében szabadon választott tárgyként elismert konferenciák, tudományos szakmai rendezvények és egyéb, tantárgyhelyettesítő önkéntes tevékenységek körének meghatározásáról. A Szenátus korábbi döntése értelmében ezeket minden évben májusban és októberben tárgyalja a testület. A mostani határidőre az ÁOK 1, az ETK 5, a PAK 2 kurzust javasolt a listára, azaz az illetékes dékánok összesen 8 kurzus felvételére tettek javaslatot, amit a Szenátus elfogadott.

A szenátorok döntése értelmében megalapították a Farmakológiai és Gyógyszerkutatás-fejlesztési Központot. Az új szervezeti egység célja a farmakológiai oktatás és kutatás összefogása az egyetemen belül. A Központ a hálózatos működés elve szerint jött létre, közvetlen rektori irányítás alatt, szakmai felügyeletét pedig a tudományos és innovációs rektorhelyettes látja el. A Központ feladata a graduális és posztgraduális képzések összehangolása, kutatási együttműködések során szinergiák azonosítása, core facilitások kialakítása és fejlesztése, valamint szabadalmak és piacközeli fejlesztések támogatása.

Módosult a Szervezeti és Működési Szabályzat (SZMSZ), mely főleg a KFI támogató rendszer átszervezését érinti. A változtatások célja a nemzetközi pályázati források bővítése és a hasznosítható szellemi tulajdon ügymenetének gyorsítása. Pontosították az SZMSZ tanszéki csoport vezetésére, a korábban megalapított Richter jutalomdíjra, valamint a foglalkoztatási követelményrendszerre vonatkozó bizonyos részeit.

Elfogadták a Szenátus által létrehozott és a Gyógyszerésztudományi Karon működő Kreditátviteli és Oktatási Bizottság ügyrendjét.

A testület döntése értelmében az Egészségügyi Közszolgálati Kar Egészségügyi Menedzserképző Központja egészségügyi adattudomány, valamint egészségügyi-minőségügyi és betegbiztonsági menedzsment néven két új mesterképzési szakot indít.

Döntöttek a szenátorok a Doktori Szabályzat módosításáról. Ennek értelmében a doktori képzés új struktúrájában doktori programokból álló tagozatokat hoznak léte; módosult az EDT jogköre; a fokozatszerzés követelményei és a Transzlációs Medicina Központ hatásköre is. Bevezettek egy változtatást a disszertációk formai elővéleményezésével, a nyilvános védés nyelvével és az oktatói munka hallgatói véleményezésével kapcsolatban is.

A testület döntést hozott a Professor Emeritus cím odaítéléséről, az egyetem címerével díszített arany pecsétgyűrű adományozásáról, valamint két vezetői pályázatot is véleményezett.

Szabó Ádám
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.