Rekordszámú kutatást mutattak be az idei Tudományos Diákköri Konferencián.

„A versenyzés lehetőséget nyújt arra, hogy a legjobbat hozzuk ki magunkból” – idézte Csíkszentmihályi Mihály szavait dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a Tudományos Diákköri Konferencia megnyitóján. Az idén beérkezett rekordszámú előadásterv miatt kétnapos, és két helyszínen megrendezett eseménnyel kapcsolatban elmondta, a konferencia egy lehetőség minden, kutatás iránt elkötelezett oktató és hallgató számára. Mint fogalmazott, lélekben még mindig egykori Tudományos Diákkörösként követi a rendezvényt, ezért pontosan tisztában van azzal, milyen izgatottan készülnek a hallgatók az előadásukra.

„TDK-s alapok nélkül, a mentoraim nélkül én magam sem tudtam volna elérni azt a szívgyógyászatban, ahol most tartok. De önök még nálunk, a mentoraiknál is jobbak lehetnek” – hangsúlyozta a rektor, hozzátéve: a Semmelweis Egyetem a THE-rangsorban a 236. helyet szerezte meg és Kelet-Közép-Európa legjobb egyetemévé vált így most a legjobbak közül is a legjobbak mérhetik össze tudásukat a Tudományos Diákköri Konferencián. Szavai szerint a versenyhez a legnagyobb hajtóerőt mégsem a siker jelenti, vagy az, hogy másokhoz mérten jobbak legyünk, hanem hogy önmagunkat legyőzzük.

A valódi versenyt önmagukkal vívjuk. Többet, jobban tudni. Többet, jobban tenni, mint korábban – ez hajtja a kiválóságra törekvő orvost, az egészségügyi szakembert, a kutatót. És ez hajtja a TDK-hallgatóinkat is”

– mondta dr. Merkely Béla, egyúttal gratulált az önálló kutatást végző hallgatóknak, és a díjazott oktatóknak is.

Az idén minden eddiginél több, 424 előadással pályáztak a hallgatók a konferenciára, ami éppen százzal több, mint ahányat öt éve bejelentettek – hívta fel a figyelmet dr. Szijártó Attila a Tudományos Diákköri Tanács elnöke. Ezt elsősorban a hallgatói aktivitás növekedésének, illetve a példaértékű tehetséggondozásnak tudta be. Úgy fogalmazott, hogy a TDK tevékenység nemcsak magányos kutatás a laborban, vagy a betegágy mellett, hanem egyre inkább közösségformáló erő is az egyetemen – ezt bizonyítja a résztvevő hallgatók egyre nagyobb száma is. Tavaly 396-an, a megelőző évben pedig mintegy 340-en jelentkeztek a konferenciára.

Immár második alkalommal szervezik úgy a TDK-t, hogy az egyetem mind a hat kara egyszerre vesz részt az eseményen – ennyi előadással azonban a rendezvény kinőtte a Nagyvárad téri Elméleti Tömb kereteit, így számos előadást az Egészségtudományi Kar Vas utcai épületében hallgathattak meg az érdeklődők. Az elnök egyúttal örömét fejezte ki, hogy az elmúlt éveket követően ismét élőben rendezték meg a konferenciát. Beszámolt arról is, hogy a párhuzamosan zajló, 12. alkalommal megrendezett nemzetközi TDK-ra közel 10 egyetemről érkeznek külföldi hallgatók, akik összesen közel száz előadást neveztek. Felhívta a figyelmet arra is, hogy 2023-ban a Semmelweis Egyetem ad helyet a 36. Országos Tudományos Diákköri konferencia Orvos- és Egészségtudományi szekciójának április 18-21. között.

A megnyitón a hagyományoknak megfelelően átadták a Semmelweis Egyetem Kiváló Tudományos Diákköri Nevelője, a Semmelweis Egyetem Kiváló Diákkörösei, illetve a 2022. évben elsőszerzős publikáció megjelenéséért járó kitüntetéseket is.

A rektori pályázat díjátadóját egy későbbi időpontban tartják majd, a megnyitón azonban ismertették a díjazottak és mentoraik névsorát, amely ide kattintva érhető el.

Emellett átadták a „Semmelweis Egyetem Tudományos Diákkörének Kiemelt Támogatója” címet a Richter Gedeon Nyrt. képviselőjének.

A díjátadást követően dr. Kiss Orsolya, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika egyetemi docense, egyúttal frissen díjazott Kiváló Tudományos Diákköri nevelő tartotta meg az Élsportolók terhelésélettani vizsgálatait ismertető díszelőadását. Ezek a vizsgálatok amellett, hogy hozzájárulnak a sportolók teljesítményének, versenyeredményeinek javításához, akár életmentőek is lehetnek – hívta fel a figyelmet az előadó, aki a Városmajori Klinikán 15 éve foglalkozik élsportolók vizsgálataival. Az élsportolók, noha alapvetően egészségesen élnek, a szív- és érrendszerük folyamatosan fokozott terhelésnek van kitéve, amelyhez a szív szövetei alkalmazkodnak – például a szívüregek és a szívizomzat tömege megnövekedik, ez pedig már nyugalomban is funkcionális változásokat, és az EKG-n is sajátos eltéréseket mutat. Mivel náluk is előfordulhat szívizomgyulladás, vagy akut miokardiális infarktus, ezek a betegségek esetükben is súlyos következményekkel járhatnak, akár hirtelen halálukat is okozhatják. Másrészt a nagyon nagy intenzitású terhelés okozhat jobb kamra diszfunkciót is.

A vérvétel jó eszköz az állapotfelméréshez, példaként egy maratonfutás után egy órával vett minta laboreredményeit mutatta be a docens, amelyből a szívizom átmeneti érintettsége is kiolvasható a kardiális nekroenzimek mennyiségét elemezve. A testizomtömeg-mérés mellett a klinikán elsősorban a bioimpedencia-alapú méréseket használják, a terheléses és az edzés közbeni vizsgálatok mellett. Utóbbival szűrték ki például egy panaszmentes huszonéves labdarúgónál az edzés közbeni szupraventrikuláris szívritmuszavart, amelyet egy katéterablációs beavatkozással kezeltek.

Az aktuális edzettségi állapotról a legjobb képet a spiroergometriás vizsgálatok adják, amelyek ma már izomoxigén szaturációs vizsgálatokkal is kiegészíthetőek – mondta dr. Kiss Orsolya. Az előbbiek patológiás eseteknél is hasznosak lehetnek: példaként egy 25 éves válogatott birkózót említett, aki edzőtáborban kapott miokardiális infarktust, viszont a gyors ellátás következtében minimális szívizom-károsodással megúszta. A vizsgálatok tanúsága szerint tökéletes szívfunkcióval rendelkezett, és a fokozatosan visszatérhetett a terhelésbe. A sportoló jelenleg teljesen panaszmentes, tavaly pedig világbajnoki ezüstérmes lett – tette hozzá dr. Kiss Orsolya.

Nagyon eredményes konferenciát zárhatunk: másfél nap alatt a beterjesztett 424 előadásból 412-t hallgattak meg az érdeklődők összesen 54 szekcióban. Végül a legjobb teljesítményt nyújtó hallgatóknak 94 első díjat, 71 második és 54 darab harmadik díjat ítéltek meg a bírálók – ismertette a konferencia zárásakor dr. Szijártó Attila. A kétévente megrendezett Országos Diákköri Konferencia Orvos- és Egészségtudományi szekciójára közel 180 előadást nevez az egyetem, amelyből mintegy 90-et a tavalyi, 90-et pedig a mostani TDK első helyezést elért díjazottaiból terjesztenek fel.

Az egyik legjobb érzés a mostani konferencia kapcsán, hogy mind az 54 szekcióvezető arról számolt be, hogy elképesztően jó előadások hangzottak el, többször előfordult, hogy fél pont különbség volt az első és a második helyezettek között”

– emelte ki dr. Szijártó Attila. Egyúttal köszönetet mondott a konferencia szervezőbizottsága, a doktori tanácshoz rendelt hallgatók mellett a Hallgatói Önkormányzatnak és a lebonyolításban közreműködő önkénteseknek is.

Az előadássorozatot követően az Egészségtudományi Kar hat nívódíja mellett összesen mintegy 200 elismerést adtak át a rendezvényen. A díjazott hallgatók névsora erre a linkre kattintva érhető el. 

A Doktorandusz Önkormányzat különdíját az utolsó éves Orbán Gábor nyerte el, miután már a negyedik TDK első helyezését érte el, és emellett OTDK eredménye is van.

Díjak, elismerések a 2023-as TDK-án

A Semmelweis Egyetem Kiváló Tudományos Diákköri Nevelője

egyetemi kitüntetéssel ismerték el

  • dr. Al-Khrasani Mahmoud, a Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézet egyetemi docense,
  • dr. Dósa Edit, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika egyetemi docense,
  • dr. Kiss Orsolya, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika egyetemi docense,
  • dr. Szilárd Zsuzsanna, a Humántudományi Intézet főiskolai tanára,
  • dr. Tóth Gergő, a Gyógyszerészi Kémiai Intézet egyetemi adjunktusa,
  • illetve megosztott díjjal dr. Tárnoki Ádám Domonkos és dr. Tárnoki Dávid László, Orvosi Képalkotó Klinika egyetemi docensei tehetséggondozásban végzett munkáját.

A Semmelweis Egyetem Kiváló Diákkörösei díjazottjai:

  • Dr. Amirreza Alijanpourotaghsara
    Témavezetők: Dr. Tárnoki Ádám Domonkos egyetemi docens Orvosi Képalkotó Klinika, Dr. Tárnoki Dávid László egyetemi docens Orvosi Képalkotó Klinika
  • Dr. Berente Dalida Borbála
    Témavezetők: Dr. Horváth András Attila Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet, Prof. Dr. Kamondi Anita Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet
  • Horváth Zoltánné
    Témavezető: Dr. Balogh Zoltán Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Ápolástan Tanszék tanszékvezető, főiskolai docens, klinikai kapcsolatokért felelős dékánhelyettes
  • Dr. Ladányi Zsuzsanna
    Témavezetők: Dr. Enyedi Balázs, egyetemi docens, Semmelweis Egyetem Élettani Intézet
    Dr. Kovács Attila, egyetemi adjunktus, Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika, Dr. Lakatos Bálint Károly, egyetemi tanársegéd, Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika
  • Dr. Kalabay Márton
    Témavezető: Prof. Dr. Kőhidai László Semmelweis Egyetem Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet
  • Dr. Kotmayer Lili
    Témavezetők: Prof. Dr. Bödör Csaba, Semmelweis Egyetem Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet, Dr. Alpár Donát Semmelweis Egyetem Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet
  • Dr. Major Ábel
    Témavezető: Dr. Nyiri Gábor, vezető kutató, Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet
  • Dr. Nagy Dávid
    Témavezető: Prof. Dr. Radovits Tamás, Dr. Ruppert Mihály Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika
  • Dr. Schulc Klára
    Témavezető: Prof. Dr. Csermely Péter; Dr. Veres Dániel Semmelweis Egyetem, Molekuláris Biológiai Tanszék
  • Dr. Száraz Lili
    Témavezetők: Dr. Maurovich-Horvat Pál, egyetemi professzor; Dr. Györke Tamás egyetemi docens; Dr. Simon Judit, radiológus rezidens; Dr. Czibor Sándor, egyetemi tanársegéd. Semmelweis Egyetem, Orvosi Képalkotó Klinika
  • Dr. Szász Adrienn Zsófia
    Témavezetők: Prof. Dr. Kőhidai László egyetemi tanár, Dr. Lajkó Eszter tudományos főmunkatárs, dr. Takács Angéla tudományos segédmunkatárs Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet
  • Dr. Veress Fanni
    Témavezetők: Dr. Molnár Bálint, egyetemi docens, SE Parodontológiai Klinika,
    Dr. Fazekas Réka, egyetemi adjunktus, SE Helyreállító Fogászati és Endodociai Klinika

A 2022. évben elsőszerzős publikáció megjelenéséért járó kitüntetés díjazottjai

  • Berente Dalida Borbála
    Dr. Horváth András Attila (Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet); Prof. Dr. Kamondi Anita (Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet) diákköröse
  • Dobó Máté
    Dr. Tóth Gergő, egyetemi adjunktus (Gyógyszerészi Kémiai Intézet) diákköröse
  • Fésü Dorottya
    Prof. Dr. Müller Veronika egyetemi tanár (Pulmonológiai Klinika) diákköröse
  • Kerestély Márk
    Prof. Dr. Csermely Péter (Molekuláris Biológiai Tanszék) diákköröse
  • Orbán Gábor
    Dr. Szegedi Nándor klinikai szakorvos (Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika) diákköröse
  • Tom Werber
    Dr. Horváth András (Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet) diákköröse

Kiss Melinda Katalin
Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.