Miként állnak helyt a 21. század egészségügyi dolgozói a családban és a munkahelyen egyaránt – a Semmelweis Egyetem portré-sorozata, a Hugonnai Vilma nyomában az egyetemhez kötődő, szakterületükön kimagasló eredményeket elért nőket mutat be.

Dr. Sebestyén Anna biológus, a Semmelweis Egyetem Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézetének tudományos főmunkatársa, a Tumorbiológiai és a Sejt- és Szövettenyésztő Laboratórium kutatóprofesszora, az MTA nagydoktora. Munkatársaival az országban elsőként vezették be az élősejtes, 3D humán tumormodellek bionyomtatását, amelyekkel az emberi szervezetben található daganatsejtekben zajló anyagcsere-folyamatokat a valóságnak megfelelően, három dimenzióban tudják vizsgálni. Dr. Sebestyén Anna az egyetemhez kötődő, szakterületükön kimagasló eredményeket elért nőket bemutató Hugonnai Vilma nyomában portrésorozat legfrissebb epizódjának főszereplője.

A vele készült beszélgetésből kiderül, hogy bár a családja teljesen más területen, a vendéglátásban ért el kiemelkedő eredményeket, ő biztos volt benne, hogy kutató szeretne lenni. Számos hazai elismerésben részesült, pályáját genovai, heidelbergi és göttingeni ösztöndíjak segítették a rákkutatás területén. Mint mondja, azt éli meg igazán sikerként, ha egy kísérletet végig tud vinni, és akár még közlemény is születik belőle.

Bár a munka nagy figyelmet igényel, a kutatónőnek mindig van ideje a tanítványaival foglalkozni, az eredményeket illetve feladatokat átbeszélni, sőt, közös, intézményen kívüli programokat szervezni. Dr. Sebestyén Anna négy gyermek édesanyja. Kedvenc időtöltésük a sport és az utazás, ami teljesen kikapcsolja. Mint elmondja, rengeteg energiára, kitartásra és türelemre van szükség ahhoz, hogy a munkát és a magánéletet össze tudja egyeztetni – de környezetétől is nagyon sok támogatást kap ehhez, és ez segíti a mindennapokban.

Tasnádi Róbert

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.