Miként állnak helyt a 21. század egészségügyi dolgozói a családban és a munkahelyen egyaránt – a Semmelweis Egyetem portré-sorozata,  Hugonnai Vilma nyomában címmel az egyetemhez kötődő, szakterületükön kimagasló eredményeket elért nőket mutat be.

Tüdőgyógyász, klinikai onkológus és infektológus, egyetemi tanár, gyakorló klinikus, a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának igazgatója, valamint az MTA doktora. Dr. Müller Veronika az egyetemhez kötődő, szakterületükön kimagasló eredményeket elért nőket bemutató Hugonnai Vilma nyomában portré-sorozat legfrissebb epizódjának főszereplője. A beszélgetésben elmondja, annak idején külföldön kezdte a kutatómunkát, férjével, család mellett, miközben megszületett két gyermekük. Úgy véli, fontos támogatni az anyaság mellett kutatói pályára készülőket  – volt is olyan tanítványa, aki anyaság mellett írta a PhD-t.
Mint mondja, szenvedélye, szerelme, hobbija is az oktatás és a kutatás. Már több éve dolgozik együtt a mentoráltjaival. A tudományos munkán túl, személyes jó kapcsolat is kialakult közöttük, és mint a tanítványok szavaiból kiderül, inspiráló személyisége lelkesíti őket. „Ez egy nehéz szakma, úgyhogy a legnagyobb tiszteletem a fiataloké, hogy vállalkoztak erre a szakmai kihívásra” – fűzte hozzá. A klinikai eredmények közt említi, hogy szakterületükön már az európai referenciacentrumok közé sorolják őket. Hozzáteszi, jó dolog egy ilyen nagy csapatban dolgozni, tudva, hogy a munkájuk nem az egyéni, hanem a közös teljesítményről szól.

Tasnádi Róbert

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.