Augusztus 16-21. között tartják a Semmelweis Egyetem 52. gólyatáborát, a hagyományokhoz híven ismét a Tatai Ifjúsági Táborban. A 23 csapatra osztott 820 gólyát, köztük mintegy 30 külföldi hallgatót fogadó program harmadik napjára, a sportnapra dr. Merkely Béla is ellátogatott. A rektor köszöntőjében azt kívánta a leendő Semmelweis Polgároknak, hogy életük legszebb időszaka legyen az egyetemen töltött idő.

„Nagyon jól érzem magam itt, nem gondoltam volna, hogy felszabadult leszek ismeretlen emberek között, s noha egyedül jöttem, már többekkel sikerült összebarátkozni – válaszolta kérdésünkre egy Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből érkezett, frissen felvett hallgató. Viczek Viktória Napsugár először orvosnak készült, ám elsőre nem sikerült bejutnia, az elmúlt évben pedig rájött, hogy inkább a mentőtiszti hivatás való neki, ezzel szeretne foglalkozni. 

Gyerekkora óta gyógyszerész szeretne lenni a pécsi Pietra Emma, aki gyógyszerészcsaládban nevelkedett, szavai szerint a patika volt a második otthona. Bár Pécsen éltek, édesanyja és nagymamája is a Semmelweis hallgatója volt, mint elmondta, ők is arra biztatták, itt tanuljon tovább, mert nagyon jók a tanárok.

Konyári Eszter még az általános iskolában határozta el, hogy orvos lesz, ezért választotta a biológia-kémia szakot. „Debreceni vagyok és azért voksoltam a Semmelweis mellett, mert jókat hallottam róla, a családban is van, aki ide járt, nem utolsó sorban szerettem volna kiszakadni otthonról” – magyarázta kérdésünkre Eszter, aki elmondta, hogy nagyon jól érzi magát a táborban.

„Kedves Gólyák, kedves leendő Semmelweis Polgárok, azt látom, hogy a hangulat már most is nagyon jó, de lesz ennél is jobb” – kezdte beszédét a gólyák köszöntésére érkező rektor. Dr. Merkely Béla gratulált minden jelenlévőnek, hogy sokáig, kötelességtudóan és lelkesen tanultak azért, hogy a Semmelweis Egyetem hallgatói legyenek.

 Azt gondolom, hogy az igazi feladat most jön. Komoly 5-6 év áll előttetek, de a hivatás, amit választottatok megéri azt a fáradozást, közös tanulást, amit együtt, csapatban a következő években teljesíteni fogunk

– emelte ki az egyetem rektora.

Úgy fogalmazott: a világ egyik legjobb egyetemére jöttek a leendő elsőévesek, és hangsúlyozta: a különböző rangsorok szerint a Semmelweis Egyetem az utóbbi időben egyre jobb pozíciót foglal el, benne van a világ felsőoktatási intézményeinek első 1 százalékában. A cél világszinten a top 100, európai szinten pedig a legjobb öt gyógyító egyetem közé kerülés – mondta a gólyáknak a rektor, biztosítva őket arról, hogy a Semmelweis Egyetemen a legjobb képzést kapják.

A gyógyítás csapatmunka, egy beteg élete soha nem egyéni teljesítményen múlik, a csapatnak ki kell egészítenie egymást – emelte ki beszédében dr. Merkely Béla, arra kérve a hallgatókat, hogy legyenek egymásnak társai.

„Érezzétek nagyon jól magatokat a Semmelweisen, és kívánom, hogy az itt töltött idő életetek legszebb időszaka legyen” – fejezte be köszöntőjét a rektor, aki a megnyitó után ajándékcsomagot adott át a gólyáknak, amelyben kulacs, kalap, esőkabát és egyéb apróságok voltak.

A rektor a nemzetközi képzésben részt vevő hallgatókat külön is köszöntötte, hangsúlyozva, hogy a lehető legjobb minőségű oktatást kívánják biztosítani. Kiemelte, idén valamennyi kar a korábbi éveket meghaladó létszámmal indul; a német nyelvű képzésen 20 százalékkal, az angol nyelvűn 10 százalékkal több a felvett diákok száma mint tavaly.

A felvételt nyert külföldi hallgatók többsége általános orvosi és fogorvosi karra jelentkezett, de van a hallgatók között gyógyszerész szakos tanuló is. Viszonylag kevés a közös óra az egyes képzési nyelvi programok hallgatóinak, de a jövőben ezek száma nőhet.

Az egyetem teret ad egyéni kutatómunka végzésére is. Fontos, hogy a folyamatos tanulás mellett kutassanak is a hallgatók, ebben valamennyi oktató és az egyre modernebb infrastruktúra is támogatja őket. A rektor a hallgatókat arra is biztatta, hogy vegyenek részt az egyetemi sportéletben, és ha tehetik, induljanak a hazai orvosképző egyetemek közötti Medikus Kupán, melyet tavaly – az elmúlt húsz évben először – a Semmelweis Egyetem nyert el. 

A rektor a sportnap keretében bíráskodott egy focimeccsen, vért adott és a Semmelweis Egészségfejlesztési Központ tábori pontjához is ellátogatott.

Több felvételt nyert hallgató Európán kívülről érkezett. Shanti Chang (Dél-Korea) indiai tanulmányait befejezve keresett egyetemet. “Az Egyesült Államokbeli képzések túlárazottak és egyébként sem akartam az USA-ban tanulni. Számos intézményt megnéztem világszerte. A Semmelweis Egyetem kiváló ösztöndíj-lehetőséget ajánl nemzetközi hallgatóknak, amit el is nyertem. Mivel nem akartam szüleimet terhelni a tandíjjal, ez fontos szempont volt a választáskor” – mondta.

Emre Mustafa Kizilirmak török hallgató az Általános Orvostudományi Kar angol nyelvű képzését kezdi szeptemberben. “Fontos volt számomra a közösség, és hogy egy élhető varosban tanuljak, mindkettőről jókat hallottam ismerőseimtől. Emellett az itt szerzett diploma presztízse miatt is döntöttem az egyetem mellett.”

A több mint 800 frissen felvett hallgató a budapesti Bikás Parkban tartott gyülekező után indult el a Semmelweis 250 matricával feldíszített különvonattal a Tatai Ifjúsági Táborba. A szervezők idén is a Semmelweis Egyetem Hallgatói Önkormányzata (HÖK) és az Instruktor Öntevékeny Csoport (IÖCS) voltak. Az első napon a gólyákat Tripolszky Bálint HÖK-elnök és Kismarjai Kata IÖCS-elnök köszöntötték.

Tripolszky Bálint kiemelte: legyenek bármilyen különbözőek is a jelenlévő frissen felvett hallgatók, legalább egy dolog biztosan összeköti őket: az, hogy Semmelweis Polgárrá fognak válni. Szólt arról is, az egyetem és a HÖK is azon dolgozik, hogy a legmagasabb szintű oktatásban részesülhessenek és egy kiváló közösség tagjai lehessenek. Az idei tábor cyber-tematikára épül, a dekoráció, a csapatnevek, a pólók is ezt tükrözik, és az instruktorok is ennek szellemében írták az indulókat, lelkesítőket – tájékoztatott Kismarjai Kata IÖCS elnök. A 23 csapatba osztott gólyák első napjukon megismerkedtek a tábori szabályrendszerrel, tűzijátékon, gólyaavatáson vettek részt, a második napon pedig a HÖK-kel közösen szervezett fórum keretében a karok oktatóitól is hallhattak előadásokat az oktatás tematikájáról, emellett kisebb körben a már végzettekkel is beszélgethettek.

A főszervezők az IÖCS részéről Apáthy Gergely Tege és Siklós Fanni voltak, míg a HÖK-ben a szervezői feladatokat Nyirády Loretta és Bakó Benedek látta el. 

Az idei eseményen a tavalyinál is több elsőéves hallgató vesz részt, a tatai tábort teljesen meg lehetett tölteni – mondta el Apáthy Gergely Tege és Siklós Fanni.  Összesen több mint 800 gólya látogatott el a hatnapos rendezvényre, a nemzetközi hallgatók száma pedig 2021-hez képest szinte megduplázódott: közel 30-an jelentkeztek a táborba.

„A gólyatábor napok szerinti felosztását és programját annak idején a Magatartástudományi Intézettel közösen alkottuk meg, ettől a főbb pontokban azóta sem térünk el, hiszen az esemény íve az első naptól az utolsóig egy jól kidolgozott rendszer szerint azt szolgálja, hogy a gólyák ne csak a saját csoportjukkal és közvetlen társaikkal ismerkedjenek meg, de az egész Semmelweis Egyetemmel. Így a hat nap alatt közelebb kerülhetnek az intézmény valamennyi karához, mindenhonnan szerezhetnek ismerősöket” – magyarázta Apáthy Gergely Tege, az Általános Orvostudományi Kar negyedéves hallgatója. „Az én szívemhez legközelebb leginkább az ötödik, kooperációs nap programjai állnak: ez a különböző karok hallgatóit hangolja arra, hogy valódi csapatként együtt dolgozzanak – ezzel is felkészülve, milyen egy egészségügyi team tagjának lenni” – emelte ki. Siklósi Fanni, az Egészségtudományi Kar harmadéves hallgatója a kooperációs programok mellett a musical előadást emelte ki.

„Nagyon inspiráló az a kreativitás és energia, amit a szervezők és rendezők ebbe beletesznek. Nemcsak ők írják és koreografálják a táncot, de a jelmezeket is maguk állítják össze” – mutatott rá. Mint elmondta, a tábor alatt rengeteg résztvevőtől kapott pozitív visszajelzéseket, az pedig, hogy a hallgatók jól érzik magukat, nagyon sok motivációt ad. „Nincs jobb érzés, mint amikor egy gólya odajön hozzánk, megköszöni a programokat és elmondja, mennyire jól érezte magát” – fogalmazott. Siklósi Fanni kiemelte: a gólyatábor szervezése decemberben kezdődött, a hatnapos esemény 3-400 ember összefogásával valósulhatott meg, az IÖCS tagjai pedig mindezt a munkát évről évre önkéntesként végzik.

Szepesi Anita, Szabó Ádám, Végh Zsófia, Dobozi Pálma
Fotó: Barta Bálint, Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.