Az „olümposzi” hőség sem tántoríthatta el Atlaszvegasz, Brometeusz, Cerberosz, Hipposzeidón, a Jajgetoszi Jósok, Kalliopé Követői, a Leonidasz Lagzija, Napollón, Rézeusz vagy épp a Spártaiak csapatait, azaz azt a 800 leendő elsőévest, köztük 38 nemzetközi hallgatót, valamint több száz segítőjüket, akik augusztus 15-20. között benépesítik a Semmelweis Egyetem idei gólyatáborát.

A hagyományokhoz híven a frissen felvett hallgatók különvonattal érkeztek a Tatai Ifjúsági Táborba. Az első nap az ismerkedésről szólt, így a gólyák oldott hangulatban vághattak neki a fórumnapnak, amelyen Viola Nóra Virág, az Instruktor Öntevékeny Csoport Egyesület elnöke köszöntötte a leendő elsőéveseken túl az egyetem rektorát, megjelent vezetőit, oktatóit és a felsőbb éves hallgatókat.

Dr. Merkely Béla rektor megnyitó beszédében gratulált az új egyetemi polgároknak, majd így folytatta: „Nagyon büszkék vagyunk Önökre, és Önök is legyenek büszkék magukra, hiszen felvételt nyertek az ország és a régió legjobb egyetemére. Ha egy kicsit körbenéznek, akkor látják az évfolyamtársakat, látják a Hallgatói Önkormányzat képviselőit, az Instruktor Öntevékeny Csoportot, látják leendő tanáraikat. Ezt hívjuk mi Semmelweis-családnak, amely remélhetőleg kitart alumnis korukban is, és ad egy olyan összetartást, amely a Semmelweis-közösséget még tovább előre tudja vinni” – fogalmazott a rektor. Dr. Merkely Béla kiemelte, hogy a frissen felvettek az elkövetkező négy-hat évben nemcsak egy szakmára, hanem egy életre szóló hivatásra készülnek, amelyben az új kurrikulumreformnak köszönhetően a korábbiaknál is nagyobb szerepet kap a gyakorlati képzés.

A sikerhez elengedhetetlen folyamatos tanulást a családias közeg, a gyakori rendezvények és az élénk sportélet segítik. Ezen belül is a Semmelweis Egyetem Sport Klub kiemelt figyelmet fordít a csapatsportokra, hiszen az egészségügyi hivatás gyakorlói is csapatban dolgozva lehetnek képesek eredményes gyógyító munkát folytatni – mondta a rektor, végül az egyetem vezetése nevében egy üdvözlőcsomagot nyújtott át a jelenlévőknek.

Gecsey Csenge, a Hallgatói Önkormányzat elnöke az elsőévesek bizonytalanságára utalva arra bátorította őket, hogy merüljenek el az egyetemi élet sokszínűségében és a tudományok szépségében, amely során a hallgatói érdekképviselet támogatására végig számíthatnak.

A hallgatóság soraiban állt Nádasdy Horváth Hunor, aki orvoscsaládból érkezett, és két éve fogalmazódott meg benne, hogy segítő hivatást választana, emellett az orvostudomány fizikája, biológiája, kémiája, valamint az emberi magatartás aspektusai is vonzzák. Édesapja hatására az aneszteziológiai pályán próbálná ki magát, de szeretne behatóbban megismerkedni a szemészettel is. „Mindenképpen a Semmelweisre akartam jönni, bátyám is ide járt, tőle is sok jót hallottam, és szerintem az egész országban úgy tartják, hogy a Semmelweis a teteje az orvosi képzésnek.” A gólyatáborról egy nagy, befogadó közösségként beszélt, ahol mindent megtesznek azért, hogy senki ne érezze magát idegennek. „Ha egy szóval kellene jellemeznem az első évvel kapcsolatos érzéseimet, akkor a türelmetlenséget választanám, legszívesebben már most elkezdeném” – fogalmazott.

Józsa Tamara az Általános Orvostudományi Karra nyert felvételt, 6 éves kora óta készül erre a pályára, közel áll hozzá a biológia és a kémia. Az első nap tapasztalatai kapcsán kiemelte a segítők munkáját, akik közvetlenségükkel igyekeznek mindenkit bevonni a közösségbe. „Nyilván félek az első évtől, mert keringenek legendák, hogy mennyire durva, de olyan sokan megcsinálják, hogy remélem, valahogyan én is átküzdöm magam.”

„Az interneten rengeteg különféle információ terjeng más egyetemekről, viszont a Semmelweis saját tanulmányi rendszer szerint működik, így a legpontosabb tájékoztatáshoz mindig itt jutnak a hallgatók. Aki itt egyszer megkapja és megjegyzi az információkat, annak sokkal egyszerűbb dolga lesz a beiratkozás után és az egyetem további szakaszában is” – mutatott rá Farkas Enzo, a Hallgatói Önkormányzat Rendezvény Bizottságának tagja, nem mellesleg a HÖK DJ-je, aki bizottsági bemutatót is tart a táborozóknak. Mint elmondta, az elmúlt 1-2 évben jelentősen megnőtt a tábor résztvevőinek létszáma, ezt annak tulajdonítja, hogy a szervezet nagyobb hangsúlyt fektet a rendezvény népszerűsítésére, így promóvideókkal, valamint a Pont Ott Partin a frissen felvett hallgatók közvetlen elérésével sikerült még több érdeklődőt megnyerniük. Az elsőévesek az egyetem valamennyi karáról, alapvetően létszámarányosan érkeznek, ugyanakkor megfigyelhető, hogy a nemzetközi hallgatói közösség és az Egészségtudományi Kar is egyre növekvő létszámmal képviselteti magát.

Kari bontásban folytatódott a fórumnap is, amelyen a rektor mellett dr. Kellermayer Miklós, az Általános Orvostudományi Kar dékánja, dr. Ferdinandy Péter, tudományos és innovációs rektorhelyettes, dr. Alpár Alán, nemzetközi képzésekért felelős rektorhelyettes, az Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet Igazgatója, dr. Ács Nándor, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika intézetvezető igazgatója, Várszegi Kornélia, a Testnevelési és Sportközpont igazgatója, dr. Fogarasi Katalin, a Szaknyelvi Intézet igazgatója, dr. Torzsa Péter, a Családorvosi Tanszék vezetője, valamint dr. Fülöp András, a Tudományos Diákköri Tanács titkára ismertették részletesen az egyetemi élet menetét, a várható követelményeket és a tanmeneten kívüli kutatási, nemzetközi együttműködési és sportolási lehetőségeket. Az előadásokat követően a leendő elsőévesek első kézből kaphattak választ kérdéseikre.

Idén negyedik alkalommal csatlakoznak nemzetközi hallgatók is a táborhoz, akiket instruktorok segítenek a hat nap folyamán. Az angol és német nyelvű képzésre felvett hallgatóknak tartott fórumon az Amerikai Egyesült Államokból, Brazíliából, az Egyesült Királyságból, Hollandiából, Indiából, Iránból, Japánból, Kanadából, Kínából, Lengyelországból, Magyarországról, Norvégiából, Olaszországból, Ománból, Spanyolországból, Szingapúrból, Szlovákiából és Thaiföldről érkeztek résztvevők.

„Édesapám orvos, és budapesti orvos barátai ajánlották figyelmembe a Semmelweis Egyetemet. Minél többet olvastam róla, annál lenyűgözőbb lehetőségnek találtam. Eldöntöttem, hogy megpróbálom. Jelentkeztem, és most itt vagyok” – mesélte Phil Tripoli az Amerikai Egyesült Államokból, aki gyakorló orvosként képzeli el a jövőjét. Hivatásválasztásában egyértelműen a példaképnek tartott édesapja gyakorolt rá legnagyobb hatást, emellett mindig is közel állt hozzá a matematika és más tudományok, a problémamegoldás, a kvantitatív érvelés. Hiszi, hogy a gyógyító hivatás keretében lehet a legeredményesebb  az emberek segítésében. „Otthon is vannak gólyatáborok, de nem ilyen méretűek, úgy látom, Magyarországon ez hagyomány, és ez nagyon menő, több ilyen kellene” – ecsetelte benyomásait az eseményről.

Nima Rahimian Kermánsáhból érkezett Budapestre nyolc hónappal ezelőtt, egy előkészítő képzésen vett részt, ami segített abban, hogy szintén elsőéves nővérével együtt bejuthasson „álmai egyetemére”. Teljesen elbűvölte a város, az egyetemről édesapja ismerősétől hallott, akinek a lánya szintén Semmelweis-hallgató és áradozott az itt folyó oktatásról.

Ábrahám Réka és Orbán Dorottya a Semmelweis Egyetem több mint 30 éve működő diákszervezete, az Instruktor Öntevékeny Csoport idei táborszervezői. Az első ötletelő találkozó során meglepve tapasztalták, hogy mindkettőjük jegyzetében a „Tábor az Olümposzon” tematika szerepelt, így nem is volt kérdés, mi köré szerveződik az idei rendezvény. Mint kifejtették, betűcsoportonként 10-12 instruktor vezeti a gólyákat, akik ezt követően a beiratkozáskor, majd tantárgyfelvételkor is támogatják az elsőéveseket, de az összetartás gyakran folytatódik közös vizsgára készülés vagy akár közös véradás formájában is. A hallgatók tankör, illetve szakirány alapján kerültek az egyes betűkkel jelzett csoportokba, így már ebben a korai szakaszban megismerkedhetnek azokkal, akikkel a későbbiekben együtt tanulnak. Ezen felül a szervezők szívügye volt az is, hogy a karok egymás felé is jobban nyissanak, hiszen munkájuk során is együtt kell majd dolgozniuk, így idén kiemelten hangsúlyos szerephez jut a kooperációs nap. Mint Ábrahám Réka hangsúlyozta, a tábor nem jöhetett volna létre kiszolgáló- és háttérfeladatokat vállaló gebinek nélkül sem. „Itt kiszakadhatnak a hallgatók az online térből, személyesen is kapcsolódhatnak egymással, valódi érzelmek, valódi barátságok születnek, a csapatok, instruktorok is úgy álltak össze, hogy minden gólya megtalálja magának azt, akivel szívesen tölt időt” – emelte ki a személyes találkozó előnyeit Orbán Dorottya. „Örülünk a sok csillogó szempárnak” – fűzte hozzá Ábrahám Réka. 

A fórumnap információdömpingjét sport-, strand- és kooperációs napokon pihenhetik ki a táborozók, erőt gyűjtve a két hét múlva kezdődő tanévre. A következő személyes találkozásra a szeptember 2-i tanévnyitó alkalmával nyílik lehetőség, ahova az egyetem a hallgatókon kívül a családtagokat is várja, hiszen a tanuláson, elhivatottságon, felkészítő pedagógusokon túl a hallgatók sikere az őket támogató szülőknek is köszönhető.

Szabados-Dőtsch Judit
Fotó: Barta Bálint, Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.