A Semmelweis Egyetem majd negyedévszázados múltra visszatekintő gólyatáborának a hagyományoknak megfelelően idén is a Tatai Ifjúsági Tábor ad otthont. A hat kar frissen felvett hallgatói számára augusztus 15. és 20. között rendezett programsorozat az egyetemi évek várva várt nyitánya, elsősorban az ismerkedésről és a tartalmas szórakozásról szól.

Az Instruktor Öntevékeny Csoport (IÖCS) és a Hallgatói Önkormányzat (HÖK) társszervezésében megvalósuló rendezvény változatos programokkal várja az elsőéveseket. A tábor egészének programjait, tematikáját az IÖCS szervezi, míg a fórumnap és az esti bulik koordinálásáért a HÖK felel.

Varga Sára, a HÖK rendezvénykoordinátora kiemelte, a tábor második napján, a hagyományos fórumnap keretében dr. Merkely Béla rektor is ellátogat a táborba, és az egyetem összes karáról érkeznek majd vezetők, oktatók, akik oktatási ügyekben és más témákban is segítenek eligazodni a hallgatóknak a rájuk váró feladatok között. A nagy fórum keretében előadásokon vehetnek részt, míg a kis fórumon közvetlenebbül, egy kiválasztott oktatóval vagy vezetővel ismerkedhetnek meg és tehetik fel kérdéseiket a gólyák. A fórumnap célja, hogy első kézből nyújtson naprakész, hiteles információt akár a kollégiumi jelentkezéssel, ösztöndíjakkal, akár a hallgatókra váró praktikus feladatokkal és tanulmányi követelményekkel kapcsolatban – mondta el Varga Sára, hangsúlyozva, hogy sok esetben a hallgatók fejében élő tévhitek eloszlatására is szükség van, amire különösen jó alkalom a gólyatábor, hiszen itt oldott, barátságos körülmények között, játékosan, szórakoztató módon lehet ezt megtenni.

Orbán Dorottya, az IÖCS táborszervezője úgy fogalmazott, a cél, hogy a gólyatábor résztvevői minél jobban megismerjék egymást, minél több barátot gyűjtsenek, ezért igyekeznek még a korábbinál is több lehetőséget biztosítani az ismerkedésre. Hangsúlyozta, hogy az instruktorok már a gólyatábort megelőzően felveszik a kapcsolatot a hallgatókkal, és ott vannak mellettük nemcsak a tábor ideje alatt, de azután is, segítve őket a beilleszkedésben és az egyetemista élet kezdetének praktikus teendőiben egyaránt. Orbán Dorottya elmondta azt is, hogy az IÖCS több száz instruktora készül november óta a gólyatáborra és minden egyes napnak külön felelőse van.

Ábrahám Réka, az IÖCS táborszervezője azt emelte ki, hogy nemcsak a leendő szaktársaknak, hanem a tanulmányaikat különböző karokon megkezdő hallgatók számára is fontos, hogy megismerjék egymást, erre is gondolva szervezik majd a programokat. Elmondta, hogy a korábbi években már bevált tematikus napokat – így a fórumnapot, a sportnapot, strandnapot és a kooperációs napot idén is megrendezik, de számos újdonsággal is készülnek, például az idei résztvevőknek egy másfél perces videóklipet kell majd készíteniük. Ábrahám Réka azt is elárulta, hogy idén a „tábor az Olümposzon” tematikára épül majd az egész gólyatábor.

Kozma Márk, a HÖK koordinátora, az esti bulik szervezője elmondta, ezen a téren is a különböző tematikák dominálnak majd. A headliner fellépők Sterbinszky x Mynea, Wilcox és a Groovehouse lesznek, de a HÖK és az IÖCS saját DJ-i is zenélnek majd – tette hozzá. Mint elmondta, meglepetéssel is készülnek az esti programokon, erről annyit árult el, hogy festékből nem lesz hiány, illetve hogy a gólyáknak a fehér ruhadarabokat is érdemes bekészíteni a bőröndökbe. 

A gólyák augusztus 15-én reggel 9 órakor a Bikás parknál gyűlnek össze, hogy Kelenföld vasútállomásról különvonattal, közösen induljanak Tatára, a tábor helyszínére. A gólyatábor létszáma már betelt, viszont a várólistára még lehet jelentkezni erre a linkre kattintva.

Pogrányi Péter
Fotó: Barta Bálint, Kovács Attila – Semmelweis Egyetem 
(A képek a Semmelweis Egyetem 2022-ben rendezett gólyatáborában készültek.)

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.