Húsz szervezeti egység több, mint 300 munkatársa vehette át a Semmelweis Hőse emlékérmet a koronavírus-járvány ideje alatt végzett munkájáért. Az oklevéllel és porcelán plakettel járó elismerést a díj alapítói, dr. Merkely Béla rektor, dr. Pavlik Lívia kancellár, valamint dr. Szabó Attila klinikai rektorhelyettes, a Klinikai Központ elnöke adták át az egyetem Nagyvárad téri Elméleti Tömbjében megrendezett két egymást követő ceremónián. 

„Ma két esemény keretében mondunk köszönetet azoknak az egyetemi polgároknak, akik az elmúlt több mint két évben kiemelten helyt álltak a COVID-19 elleni küzdelemben” – nyitotta meg a Semmelweis Hőse emlékérmek átadása kapcsán rendezett első díjátadó ceremóniát dr. Merkely Béla rektor.

Az egyetem Nagyvárad téri elméleti tömbjének dísztermében elsőként a Biztonságtechnikai Igazgatóság több mint 150 munkatársa vehette át az elismerést. A szakemberek, amint dr. Merkely Béla beszédében fogalmazott, nap, mint nap azért dolgoznak, hogy gyógyítók és betegek, oktatók és hallgatók, az egyetem valamennyi munkatársa és polgára egyformán biztonságban legyenek.

„Amennyi rendkívüli feladatot rótt ránk a világjárvány, olyan összetett a biztonság folyamatos fenntartása is. Ebben pedig a megelőzés, a felkészülés épp olyan fontos, mint a gyors reagálás” – emlékeztetett a rektor, aki hozzátette: az igazgatóság munkatársai kiválóan vizsgáztak mind a munkavédelem terén, mind pedig a különböző zónák kialakításakor vagy az oltópontok adta feladatokkal kapcsolatban.

A Biztonságtechnikai Igazgatóság munkatársai után még további tizenkilenc szervezeti egység szakemberei vehették át a Semmelweis Hőse emlékérmet, amellyel – amint a második átadót megnyitó köszöntőjében dr. Merkely Béla emlékeztetett: azokat az egyetemi polgárokat ismerik el, akik a hivatásukat odaadással, hűséggel végzik a mostani rendkívüli időkben is.

„Függetlenül attól, hogy melyik szervezeti egységben, milyen munkakörben dolgoznak, mindannyian az emberek egészségéért, a magyar társadalom jólétéért munkálkodnak. Azért, hogy közel két év megfeszített munka után legyőzzük a fertőzést és magunk mögött hagyhassuk a pandémiát” – ­­fogalmazott a rektor, aki kiemelte: ahogyan a Pulmonológiai Klinika a kezdetektől az egyetem COVID-ellátásának egyik központja, ugyanakkor a támogató területeken dolgozók szintén kulcsszerepet játszanak a járvány leküzdésében, mivel ők biztosítják, hogy a magas színvonalú munka a rendhagyó helyzetben is zavartalanul és biztonságban folytatódhasson. Stabil hátteret adnak ahhoz, hogy a klinikumban dolgozó munkatársak minél inkább a gyógyító feladatukra koncentrálhassanak.

„A koronavírus elleni küzdelem megmutatta, hogy a hatékony védekezéshez minden területen felkészült, feladatukat magas színvonalon ellátni kész emberekre, mindennapi hősökre, és az ő együttműködésükre van szükség

– mutatott rá a rektor.

Zárszavában dr. Merkely Béla emlékeztetett: a Semmelweis Egyetem a kezdetektől a járvány elleni küzdelem frontvonalában áll, ami megsokszorozza a feladatokat és a felelősséget is, a megelőzés, a gyógyítás és a kutatás minden területén.

„Megfeszítetten dolgozunk, hogy mentsük, védjük, ami a legfontosabb: az emberi életet!” – összegezte dr. Merkely Béla.

A két ceremónián Semmelweis Hőse elismerésben részesültek listája itt olvasható. (pdf)

A korábban a Semmelweis Hőse elismerés kapcsán született cikkek itt olvashatóak.

Fekete-Obreczány Éva

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.