A Fogorvostudományi Kar 150 dolgozójának ítélték oda a Semmelweis Hőse oklevelet és porcelán plakettet a koronavírus-járvány ideje alatt végzett munkájukért. A kitüntetést dr. Szabó Attila klinikai rektorhelyettes, a Klinikai Központ elnöke, dr. Hermann Péter oktatási rektorhelyettes és dr. Gerber Gábor, a kar dékánja adták át.

A Semmelweis Egyetem munkatársai az elmúlt másfél évben bebizonyították, hogy együtt bármire képesek és összefogással semmi sem lehetetlen – fogalmazott beszédében dr. Szabó Attila. A klinikai rektorhelyettes, a Klinikai Központ elnöke emlékeztetett rá, hogy a Semmelweis Egyetem már a járvány kezdetén a vírus elleni harc élére állt, egy év alatt mintegy 6 ezer fekvő- és ugyanennyi járóbeteget láttak el a koronavírussal összefüggésben. A második és harmadik hullámban 1200 ágyat működtettünk, melyen a harmadik járvány csúcsán 900 COVID-beteget ápoltunk egyidőben, ezzel nemcsak hazánk, hanem Európa egyik legnagyobb koronavírus betegellátó intézményeként vettük részt ebben a harcban – mutatott rá, kiemelve, hogy az egyetem munkatársai a közvetlen betegellátás mellett részt vállaltak a PCR-szűrésekben valamint az oltópontokon való munkavégzésben is. 2020. december 26. óta a mai napig több mint 380 ezer oltást adtunk be, többek között mi végeztük az oltási feladatokat a főváros összes szociális intézményében is – emlékeztetett. A rektorhelyettes felidézte az első hullám során megvalósult országos, reprezentatív koronavírus-szűrővizsgálatot, a H-UNCOVER-t is, mellyel a magyarországi átfertőződöttséget mérték fel.

„Büszke vagyok rá, hogy több mint nyolcezer Semmelweis Polgár vett és vesz részt a mai napig a járvány elleni küzdelemben. Igazi hősök Önök, akik ilyen szélsőséges körülmények között, kilépve a komfortzónájukból gondolkodás nélkül vállalták a plusz feladatokat” 

– fogalmazott dr. Szabó Attila.
 
A Fogorvostudományi Kar munkatársai nem klasszikusan a COVID-elleni küzdelem első vonalában harcoltak, ám mégis az első vonalba kényszerültek – idézte fel dr. Hermann Péter. Az oktatási rektorhelyettes emlékeztetett rá, a fogorvosi ellátás eljárási rendjének 2020. márciusi megváltoztatását követően a kar dolgozói rendkívüli szerepet vállaltak Budapesten és Pest megyében a lakosság fogászati ellátásában. A járvány ideje alatt minden hozzánk forduló beteget folyamatosan ellátunk – szögezte le. Emlékeztetett rá, hogy a kar munkatársai is részt vállaltak a H-UNCOVER mellett a PCR-szűrésekben valamint az oltópontokon végzett munkában egyaránt. Dr. Hermann Péter hangsúlyozta, a kar a felkért feladatokat a legjobb tudása szerint igyekezett ellátni, úgy, hogy közben – gyakorlatorientált képzőhely révén –2020-ban 49 nap kivételével végig jelenléti oktatás zajlott, mellette pedig a tudományos munka sem állt le. Ennek is köszönhető, hogy ilyen mostoha körülmények között is a magyar képzőhelyek közül elsőként és egyedüliként a Fogorvostudományi Kar bekerült a világ legjobb 150 és 200 fogorvosképző intézménye közé. Háláját fejezte ki kollégáinak a hozzáállásukért, munkájukért és helytállásukért.

A Semmelweis Hőse elismerést – amely oklevéllel és porcelán plakettel jár – dr. Szabó Attila klinikai rektorhelyettes, a Klinikai Központ elnöke, dr. Hermann Péter oktatási rektorhelyettes és dr. Gerber Gábor, a kar dékánja adta át a 150 díjazottnak, akik munkájukkal segítették a koronavírus elleni harcot.

Az átadó után dr. Gerber Gábor dékán mondott köszönetet a díj életre hívásáért, továbbá háláját fejezte ki a díjazottaknak munkájukért, kiemelve azt a csapatmunkát, amiben a betegellátás mellett az adminisztratív területen dolgozók is kivették a részüket.

A díjazottak teljes névsora ide kattintva letölthető.  

Bódi Bernadett
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.