Az Igazságügyi és Biztosítás-orvostani Intézet bonctermének galériája dr. Magyar Lóránt egyik kedvenc helye az egyetemen. Itt rendeztek be ugyanis néhány évvel ezelőtt egy gyakorlati helyszínt a hallgatók számára halottvizsgálathoz az ő ötlete nyomán. A tanulmányi felelősként is dolgozó szakorvos oktatási fundamentalistának vallja magát: legfontosabb számára az ismeretelemek hangsúlyozása radikális és figyelemfelkeltő formában. A helyszínen egy 8. kerületi lakásnak berendezett helyiségben kell a hallgatóknak csoportmunkában nyomokat keresniük, és a halottvizsgálatról tanultakat bemutatniuk, egy valós elemekből összeállított szituációban. A gyakorlatot elméleti oktatás előzi meg, de a halottvizsgálati szimulációs gyakorlaton már csak szükség esetén kapnak segítséget, alapvetően egyedül kell boldogulniuk – magyarázta dr. Magyar Lóránt. Később a szimulációs gyakorlatot valódi holttestek vizsgálata követi, mint kiemelt kompetencia az igazságügyi orvostan tantárgy keretei között.

A galérián szimulációs helyiséget rendeztek be a helyszíni halottvizsgálat gyakorlásához.

Galéria

4kép
A galérián szimulációs helyiséget rendeztek be a helyszíni halottvizsgálat gyakorlásához.
A galérián szimulációs helyiséget rendeztek be a helyszíni halottvizsgálat gyakorlásához.

A 60 perces terepgyakorlat a blokkrendszerű oktatáshoz kapcsolódik, gyakorlati szemléletű, a hallgatóknak oda kell figyelniük minden részletre a megoldás során

– foglalta össze. A COVID pandémia mellett, az új kurrikulumhoz kapcsolódó hibrid oktatás keretei között a bonctermi gyakorlatok kis hallgatói létszámmal (maximum 5 fő) változatlanul, hétről hétre megtartásra kerülnek. Hozzátette, hogy a korábbi tapasztalataik szerint az elméletben megtanított ismertek használata éles helyzetben nem megy jól a hallgatóknak, ezzel és a további gyakorlatokkal (halottvizsgálat, látlelet, sérülések felismerése, leírása, értékelése, orvosi iratok elemzése, EESZT gyakorlati oktatás) viszont fel lehet készíteni őket a valós szituációkra.

Dr. Magyar Lóránt 1998-ban nyert felvételt a Semmelweis Egyetemre. 2004-ben diplomázott, és azóta is az Igazságügyi és Biztosítás-orvostani Intézetben dolgozik, ahol a kezdetektől fogva részt vesz az oktatásban is. „A magyar dr. Csont” kiemelt szakterületeként csontmaradványok alapján történő személyazonosítással is foglalkozik, de az országban egyedüliként saját maga által kidolgozott személyazonosítási módszerével olyan vizsgálatokat is végez, amelyek során kamerafelvételeket vet össze az általa vizsgált személlyel: mint mondta, volt már olyan eset is, amikor egy visszeres láb egyedi visszérrajzolata alapján sikerült azonosítani valakit a rossz minőségű biztonsági kamera felvétel alapján.
Dr. Magyar Lóránt feleségét – akivel 2009 óta házasok és két gyermekük van – is az egyetemen ismerte meg, az Instruktor Öntevékeny Csoporton keresztül, a Markusovszky kollégiumban.

Keresztes Eszter
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem (korábban készült képek)