„Ez az épület számomra a magyar fogorvostudomány fellegvárát szimbolizálja” – mondta dr. Gerle János a Fogorvostudományi Kar Oktatási Centrumának aulájában. Egyrészt azért, mert ez a legnagyobb fogorvosi kar az országban, másrészt ilyen magas épületünk csak nekünk van – mesélte mosolyogva. A ház történetéről szólva elmondta, az 1955-ben alakult Fogorvostudományi Kar különböző helyeken szétszórva működött – melyek többsége régi bérházból lett átalakítva, tehát nem betegellátásra és nem is oktatásra készült. Ám mindig megvolt az igény arra, hogy legyen egy központi kari épület. Itt korábban egy nyomda állt, amit lebontottak, majd 2006-ban megbízott igazgatóként engem neveztek ki, hogy menedzseljem az építkezést – idézte fel.

Galéria

7kép

Dr. Gerle János szívéhez az egész épület közel áll, de kedvenc helyéül mégis az aulát választotta, mert – mint fogalmazott – itt van egy bizonyos fajta „életérzés”, egy magával ragadó pezsgés, ami annak köszönhető, hogy betegek, hallgatók és kollégák vannak itt együtt. Az aula közepén állva, ha feltekintünk, egy üveg piramis emelkedik fölénk, ami azt szimbolizálja számomra, hogy felfelé, az egekbe törünk – vélekedett. De itt az aulában található az egyetem címerét ábrázoló, alapkőletétel helyét jelző padlórész is.

„Mikor beköltöztünk ide, aggódtunk, hogy vajon a régi épület falaiban rejlő szellemiség is át tud-e költözni velünk együtt; de örömmel tapasztaltuk, hogy igen” – emlékszik vissza az igazgató. Ezt szimbolizálja az a tégla is, amit még Zelles Tivadar professzor – a ház „szülőatyja” – ajándékozott neki. Még a nyomda előtt, valamikor az 1800-as évek végén egy tanoda működött itt. Ez a tégla annak az épületnek az egyik darabja, szimbolizálva az oktatás szellemiségét, azt, hogy elődeink oktatása is ilyen körülmények között zajlott több mint 100 évvel ezelőtt – osztotta meg a történetet.

Dr. Gerle János 1967-ben nyert felvételt a karra hallgatóként, 1972-ben summa cum laude végzett, majd a Szentágothai János által vezetett I. Sz. Anatómaiai Intézetben kezdett dolgozni, 1977-ben került át a Fogpótlástani Klinikára. 12 éve hármas feladata van a házban: vezeti az OC Igazgatóságát, mely az oktatás-gyógyítás és a klinikai kutatás feltételeit menedzseli, a Szak- és Továbbképzési Titkárság vezetője, és a Fogpótlástani Klinika munkatársa.

Bódi Bernadett
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

(A cikk és a fotók a járványhelyzet előtt készültek.)

Cikksorozatunkban egyetemi polgárokat kérünk arra, hogy mutassák meg a kedvenc egyetemi helyszínüket. Az alapítás 250. jubileuma alkalmából indított sorozat további részei megtekinthetők a Semmelweis 250 honlapon.

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.