„Hallgatóként több évet ültem ezekben a padokban, később pedig oktatóként a pulpitus másik oldalára kerültem át” – mesélte dr. Tornóci László a Nagyvárad téri Elméleti Tömb (NET) zöld előadótermében. A Transzlációs Medicina Intézet oktatója, illetve az Oktatásfejlesztési, -módszertani és szervezési Központ (OFMSZK) informatikai vezetője rengeteg meghatározó, a teremhez kapcsolódó élményét idézte fel. „A mai napig szívesen emlékszem vissza dr. Csaba György professzor telt házas előadásaira, aki megmutatta, hogy a szakma határtalan, mindig újabb és újabb dolgokat lehet megtanulni” – emlékezett vissza. Hozzátette: sokat tanult még ezek között a falak között dr. Szollár Lajos professzortól is, akitől a figyelem megragadásának és fenntartásának technikáit lehetett ellesni.

Galéria

5kép

Oktatóként igyekezett ezeknek az elődöknek megfelelni; úgy véli, az ember akkor lesz jó előadó, ha nyomot tud hagyni a hallgatóiban, ha sikerül a szakma szépségét és tiszteletét átadni, ő is erre törekszik. Évtizedekig kórélettant oktatott harmadéveseknek, ez a tárgy köti össze az alaptudományokat a klinikummal. Dr. Tornóci László 1982-ben végzett a Semmelweis Egyetemen, mint mondta, rögtön beleszeretett az oktatásba, önmagát „tanár embernek” tartja. „Szeretek itt az egyetemen dolgozni, mert fiatalokkal vagyok körülvéve, akik nem engedik, hogy begyöpösödjek” – mutatott rá.

A terem nem sokat változott diákévei óta, annyi átalakítás történt, hogy a nagy pulpitust elbontották, így az előadóknak nagyobb mozgástere maradt – ismertette. Hozzátette: informatikai korszerűsítések is történtek, amit ő maga kezdeményezett, ugyanis az oktatás mellett másik „szerelem” nála az informatika. Ezirányú tudását főként a járvány alatt, az OFMSZK-ban tudta igazán kamatoztatni. „Örülök, hogy az e-learning rendszerünk, a Zoom és Kaltura szolgáltatások integrálásával segíteni tudtam fenntartani az oktatást ezekben a nehéz időkben” – mondta.

Bódi Bernadett
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem  (a képek a járványhelyzet előtt készültek)

Cikksorozatunkban egyetemi polgárokat kérünk arra, hogy mutassák meg a kedvenc egyetemi helyszínüket. Az alapítás 250. jubileuma alkalmából indított sorozat további részei megtekinthetők a Semmelweis 250 honlapon.

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.