A Semmelweis Egyetem hallgatói az elmúlt hónapokhoz hasonlóan továbbra is több helyszínen vehetik igénybe az egyetem által ingyenesen biztosított PCR típusú koronavírus szűrővizsgálatot, amelyre egy online felületen lehet jelentkezni. A hallgatók a Neptunon keresztül többször is tájékoztatást kaptak arról, hogy milyen esetekben szükséges negatív PCR-teszteredménnyel rendelkezniük saját és környezetük egészsége érdekében. Mindez most kiegészül azzal, hogy a hamarosan kezdődő záróvizsgák esetében egy hétnél nem régebbi, negatív PCR-teszt eredmény szükséges azoknak, akiknek vizsgája gyakorlati elemet is tartalmaz. A 2020. május 28. és június 15-i adatok alapján az egyetem kétszer annyi kapacitást biztosít az ingyenes szűrésekre, mint amit a hallgatók kihasználnak, a visszajelzések alapján ugyanis folyamatosan bővült a szűrésre megadott időpontok száma.

A Laboratóriumi Medicina Intézetben az új típusú koronavírus kimutatására március első felétől van lehetőség az egyetemen, azóta folyamatosak a hallgatók körében végzett szűrések – mondta dr. Varga Péter, a Semmelweis Egyetem ellátásszervezési igazgatója. Jelenleg négy helyszínen várják a hallgatókat mintavételre: a Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikán, a Pulmonológiai Klinikán, a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikán, valamint a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán. A hallgatók számára ingyenes PCR-vizsgálatokra előzetes, online időpontfoglalással lehet jelentkezni.

Dr. Varga Péter kiemelte, elegendő időpont áll rendelkezésre ahhoz, hogy minden olyan hallgatón időben elvégezhessék a tesztet, akinek erre a hallgatói tájékoztatásként is kiküldött szabályok szerint szüksége van. Sőt, a 2020. május 28. és június 15. közötti időszakra elvégzett elemzés szerint a hallgatók csupán a rendelkezésre álló kapacitás alig több mint felét használták ki: az online felületen meghirdetett időpontok 54 százalékán jelentek meg. Ugyanakkor az is többször előfordul, hogy valaki egyszerre több helyszínen, több időpontot is foglal, elvéve ezzel mások elől a jelentkezési lehetőséget – magyarázta dr. Varga Péter.

A hallgatói igényeket folyamatosan monitorozták dr. Varga Péter munkatársai, és ennek megfelelően alakították ki a szűrést végzők létszámát és nyitottak adott esetben új helyszínt a szűrésre. Jelenleg szűrési céllal átlagosan naponta 160-200 vizsgálatot végeznek, ezek eredménye 24 órán belül elkészül. Azok, akiknek a mintája pozitív lesz, minden esetben 24 órán belül értesítést kapnak, és felveszi velük a kapcsolatot a Kórházhigiénés Osztály, elindul a szokásos járványügyi eljárás. A 2020. május 28. és június 15. közötti időszakban 1525 hallgatói szűrővizsgálat  történt, ezek közül egyetlen esetben lett pozitív a teszt eredménye.

A Semmelweis Egyetem hallgatói a Neptunon keresztül többször is tájékoztatást kaptak a szűrés részleteiről és arról, milyen esetekben és kiknek van szüksége PCR-teszt elvégzésére – hangsúlyozta dr. Hermann Péter oktatási rektorhelyettes, kiemelve, hogy a tájékoztató levélben meghatározott hallgatók körének saját és környezetük egészsége védelme érdekében írták elő a vizsgálatot.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium előírásának megfelelően a külföldről hazaérkezett, illetve a külföldi hallgatók számára minden esetben szükséges a PCR-teszt, továbbá az egyetem úgy rendelkezett, hogy az Európai Unión kívülről, valamint egyes meghatározott EU országokból érkezőknek minimum 48 óra különbséggel 2 PCR-tesztet is kell elvégeztetniük. Szükség van a tesztre azoknak is, akik korábban más egészségügyi intézményben végeztek önkéntes munkát vagy gyakorlatot. Az említett hallgatói tájékoztatók tovább részletezik, hogy a hallgatóknak pontosan mely esetekben van szükségük PCR-vizsgálatra. A járványügyi tendenciákra tekintettel a betegek és az egyetem munkavállalóinak védelme érdekében az egyetem vezetése úgy döntött, hogy mindezeken felül a hamarosan kezdődő záróvizsgák esetében hét napnál nem régebbi, negatív PCR-teszt eredménnyel kell rendelkezniük azoknak, akiknek vizsgája gyakorlati elemet is tartalmaz.

Dr. Hermann Péter oktatási rektorhelyettes hangsúlyozta azt is: a járvány időszakában kiemelten fontosnak tartották, hogy az egyetemi hallgatók, akik a jövő orvosai és egészségügyi dolgozói lesznek, naprakész információkat kapjanak a járvány alakulásával kapcsolatban. Éppen ezért két átfogó online járványügyi konferenciát szerveztek – magyar és nemzetközi hallgatók számára egyaránt – az elmúlt hónapokban, a rektor pedig több élő online fórumon válaszolt a hallgatók kérdéseire.

Dobozi Pálma, Szabó Ádám
Kiemelt kép (illusztráció): Kovács Attila – Semmelweis Egyetem