A Sürgősségi Betegellátó Osztályon (SBO) alapjaiban változott meg az élet a járvány kitörésével – mondja dr. Czimbalmos Csilla, aki a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika kardiológus rezidenseként a veszélyhelyzet idejére került át az SBO-ra. Cikksorozatunkban bemutatjuk, milyen változásokat hozott az egyetem különböző területeken dolgozó munkatársai életébe a kialakult helyzet.

„Most mindnyájunk munkája kicsit megváltozott, mások a kihívások, amelyek szokatlan helyzetek elé állítanak bennünket, de ebben a megváltozott helyzetben is helyt kell állnunk” – mondja dr. Czimbalmos Csilla, aki a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika kardiológus rezidenseként került át a Külső Klinikai Tömb Sürgősségi Betegellátó Osztályára. A járványügyi helyzet miatt az SBO-n dolgozók körét különböző klinikákról érkező szakorvosokkal, rezidensekkel és ápolókkal bővítették ki. „Ez egy hatékony interdiszciplináris környezetet teremt, ahol egymástól is nagyon sokat tudunk tanulni” – véli a rezidens, hozzátéve, hogy az SBO-k mindenhol a COVID-19 ellátás első vonalának számítanak, egyfajta „kapuként” funkcionálnak, így az itt zajló munka kiemelten fontos a járvány megfékezésében. „Én azt látom a kollégáimon, hogy mindenki elképesztően pozitív hozzáállással és kitartással végzi a munkáját, ami számomra is nagyon inspiráló” – fogalmaz. Kiemelte az önkéntes orvostanhallgatók munkáját is, akik szintén nagyon aktívan csatlakoztak a betegellátáshoz.

Mint mondja, az SBO-n is teljesen megváltozott az élet, létrehoztak egy úgynevezett vörös zónát azon betegek részére, akiknél felmerül a covid infekció gyanúja. „Az ún. vörös zónában a munka sokszor újszerű kihívások elé állít minket, így kiemelten fontos a csapatmunka, ami abszolút meg is valósul” – mutat rá. A védőöltözet és a szokatlan környezet miatt különösen fontos a betegekkel történő jó kommunikáció és empátia; a betegvizsgálat is eltér a megszokottól, például a fonendoszkópot felváltotta a tüdőultrahang rutinszerű használata – osztja meg.

A személyes kapcsolatok beszűkülése számára is nehéz: családtagjainkkal most csak a távolból tudjuk egymást támogatni – meséli. Dr. Czimbalmos Csilla úgy véli, ebben az időszakban különösen fontos, hogy fordítsunk időt saját magunkra is. Mint mondja, számára a sport jelenti a leghatékonyabb kikapcsolódási formát – „igaz, a páros tenisz meccsekről most egy ideig le kell mondanom, de azért megtalálom a módját, hogy mozogjak.”

Bódi Bernadett
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.