A koronavírus a Semmelweis Egyetem Központi Diszpécser- és Járőrszolgálatán dolgozók munkájára is hatással volt. Lehoczky Győző járőr szerint a rendhagyó körülményeket nekik, akik az egyetem rendjéért és biztonságáért felelnek, ugyanúgy meg kellett szokniuk, mint a látogatóknak és az intézmények dolgozóinak. Cikksorozatunkban bemutatjuk, milyen változásokat hozott az egyetem különböző területeken dolgozó munkatársai életébe a kialakult helyzet.

A Központi Diszpécser- és Járőrszolgálat felel a Semmelweis Egyetem portaszolgálatainak, így közvetve vagyonvédelmének támogatásáért, ők követik nyomon az egyetemi riasztókat, a beléptető- és kamerás megfigyelőrendszereket is – ilyenből több száz található az egyetem különböző épületeiben. „Minket értesítenek akkor is, ha valaki látogatási tilalom idején szeretne bemenni egy kórházba, vagy épp egy olyan épületbe, amely nem fogad látogatókat. A diszpécser kezeli a hívást, szükség esetén pedig a helyszínre megyünk és megpróbáljuk megoldani a problémát” – mondta el Lehoczky Győző járőr.

A koronavírus kapcsán bevezetett korlátozások miatt épületeket, kapukat, ki- és bejáratokat zártak le, így a portásoknak szükségük van a járőrök segítségére, hogy tájékoztatni tudják az egyetem dolgozóit és látogatóit. „Előfordulhat, hogy az a kapu, amelyen valaki éveken át közlekedett, most a járványhelyzet miatt zárva van – vagy épp nem tudnak ott kimenni az emberek, ahol eddig. Mikor életbe léptek a változások, többször kellett intézkednünk, mára azonban mindenki megtanult alkalmazkodni a kialakult helyzethez” – mesélte.

Neki magának is hozzá kellett szoknia a kibővült feladatkörhöz: többször előfordult, hogy az egyetem különböző intézményeiben zajló COVID-19-es szűréseken kellett segédkeznie, orvosi eszközöket, mintákat szállítania, vagy épp felügyelni ezekre. Azok az idősek és krónikus betegek, akik nem szeretnék elhagyni otthonukat, házhoz is kérhették a szűrést – Lehoczky Győző és munkatársai ilyen esetekben az orvosok szállításában is segédkeztek. „A szűréseket végzőkhöz hasonlóan mi is megkaptunk minden szükséges védőfelszerelést, így biztonságos körülmények között végezhetjük a munkánkat” – tette hozzá.

Mint Lehoczky Győző elmondta, a járványhelyzet eddig munkahelyén kívül sem okozott nagy fennakadást nálunk: gyermeke óvodáskorú, így nem kell részt vennie a távoktatásban, párjának pedig lehetősége van otthon maradnia vele.

Szabó Ádám
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.