Dr. Fenyves Bánk sürgősségi orvostan szakorvosjelölt a Semmelweis Egyetem Sürgősségi Betegellátó Osztályán (SBO) dolgozik, emellett pedig PhD-tanulmányait végzi. A járványügyi helyzet idejére háttérbe helyeződött a kutatómunkája és minden idejét az SBO-n töltötte, műszakjain felül pedig az osztály külső és belső kommunikációs feladatait látta el.

A járvány kezdetén nagyjából 100, legnagyobb részt ötöd- és hatodéves hallgató jelentkezett önkéntes munkára az SBO-n, akik azóta is komoly segítséget jelentenek a kibővült ellátási feladataink elvégzésében. Az új feladatköreim egy része az ő koordinálásuk volt, ami a lelkesedésüket és elszántságukat látva rengeteg energiát adott a kollégáimnak és nekem is – fejtette ki dr. Fenyves Bánk. Az első hullám lecsengésével hamarosan visszatérünk a reguláris oktatási formába, örömmel nyugtázva azt, hogy sok önkéntesünk továbbra is részt szeretne venni az osztály életében, akár hallgatóként, akár később dolgozóként. Talán ez a legjobb visszajelzés, amit kaphatunk – emelte ki.

Galéria

5kép

Fenyves Bánk foglalkozott továbbá az osztály külső és belső kommunikációs folyamataival is az elmúlt hetekben, így például feladata volt, hogy az elkülönített térben ellátottak számára olyan kép- és hanganyagok készüljenek, amelyek csökkentik a bizonytalanságból fakadó szorongást és megkönnyítik a várakozást. Fontosnak tartották a fokozott terhelésnek kitett dolgozók pszichés védelmét is, ezért kollégáival megszerveztek egy online stresszkezelő tréninget, a külsős felajánlásoknak köszönhetően pedig folyamatosan elérhető professzionális segítséget biztosítottak a dolgozók számára.

A járványügyi helyzet persze sokak magánéletében is változást hozott, nincs ezzel másképp dr. Fenyves Bánk sem. Szüleit a veszélyeztetett koruk miatt két hónapig szinte nem is látta, baráti társaságaival csak online ültek össze időnként. Kevés szabadidejét főképp a disszertációja írása, az otthoni barkácsolás és a futás töltötte ki.

Mint mondja, a jelenlegi körülmények mindenki számára szokatlanok, és szinte lehetetlen megjósolni, mi lesz egy, kettő, vagy hat hónap múlva. Hozzátette, hogy a helyzet nehézségei ellenére ő élvezi a kihívást: nekünk, sürgősségi ellátóknak alapvető feladatunk bármilyen helyzetben, bármekkora és bármilyen jellegű betegforgalom mellett a páciensek optimális ellátása. A kialakult helyzetben rezidensként hatalmas szakmai kihívást látok, nagyon sokunknak ez egy életre szóló tapasztalat – fejezte be gondolatmenetét dr. Fenyves Bánk.

Sturbán László
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.