A pandémia alatt az intézmények különösen nagy hangsúlyt fektetnek a higiéniára. Megkérdeztük Lukács Máriát, a Belgyógyászati és Hematológiai Klinika takarítási csoportvezetőjét, hogyan végzik munkájukat a járvány idején. Ő úgy látja, hogy a kórházak takarítói most fokozott terhelésnek vannak kitéve, amit szerencsére nagyon jól bírnak.

„Számomra nagyon fontos, hogy a járvány okozta új kihívásoknak minél jobban megfeleljünk. Nehéz ez, hiszen az eddigi feladatainkat ugyanúgy el kell végeznünk, és így a járvánnyal együtt ez majdnem kétszeres terhelést jelent” – mutatott rá Lukács Mária. A klinika tisztán tartásához 15 ember összehangolt munkájára van szükség.

A takarító személyzet két műszakban dolgozik, Mária a délutános, 5 fős csapatot irányítja. A munkavégzés során a meghatározott területeket folyamatosan tisztán kell tartaniuk, illetve, ha a nővéreknek vagy az orvosoknak hirtelen segítségre van szükségük a higiénia fenntartásában, azonnal rendelkezésre állnak.

Az önmagában is sűrű munkanapokon a  járvány miatt a fent említett területek mellett a vizsgálókra és járóbetegekre extra figyelmet kell fordítaniuk. Azt külön kiemeli Mária, hogy a klinikától minden szükséges védőfelszerelést, eszközt és vegyszert megkapnak. „Normál esetben a napi takarításhoz egyenruhát viselünk, most viszont minden alkalommal, amikor fertőzött területre megyünk, át kell öltöznünk. Sapka, kesztyű, köpeny, lábzsák mind rendelkezésre állnak és ez nagyon jó, de amikor naponta többször át kell öltözni az már kicsit fárasztó” – meséli tapasztalatait.

Mária úgy látja, hogy a csapata a szokatlan helyzet ellenére remekül dolgozik. „Rendkívüli számomra a kollégáim hozzáállása, akik még ebben a nehéz helyzetben sem veszítettek semmit a humorérzékükből és jól fogadják ezt a helyzetet, miközben dolgoznak ahogy csak tudnak. A főnökségünk maximalista, ezért mi is maximálisan figyelünk a munkánk minőségére, ami néha kőkemény feladat”.

Major Bálint
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.